Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Швець_метод_для_диплом.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

2515 Методичні вказівки

для виконання дипломної роботи

(розділ «Маркетинг»)

студентами спеціальності 7.000001

"Якість, стандартизація та сертифікація"

усіх форм навчання

Суми

Видавництво СумДУ

2009

Методичні вказівки для виконання дипломної роботи (розділ «Маркетинг») студентами спеціальності 7.000001 /Укладач К.О.Дядюра. – Суми: Вид-во СумДУ, 2009. – 27 с.

Кафедра технології машинобудування, верстатів та інструментів

Вступ

В умовах ринкової економіки оцінка виробу здійснюється, перш за все, з погляду споживача. Успішно реалізуються лише вироби, які за якісними показниками перевершують товари-аналоги, а їх ціна відповідає їх рівню якості.

Конкурентоспроможність - один з найважливіших викликів ХХI століття. Сьогодні про конкурентоспроможність говорять всі: споживачі і виробники, бізнесмени і чиновники, міністри, прем'єр-міністр і президент. Говорять про конкурентоспроможність країни на світових ринках, про конкурентоспроможність промисловості в цілому і її окремих галузей, підприємств і їх продукції.

Умови діяльності конкретного промислового підприємства вимагають введення понять, придатних для застосування в конкретній господарській діяльності. Тому ми говоритимемо тільки про конкурентоспроможність продукції, що розглядається як умова її успішного продажу в певних сегментах ринку, зокрема на зовнішніх ринках.

У сучасній економічній науці конкурентоспроможність визначає комплексний критерій - «ціна-якість», оскільки закладеному рівню якості відповідають цілком певні витрати, які виражаються в ціні товару. Математична інтерпретація цього співвідношення в різних роботах різна (від простих до вельми екзотичних), проте його «фізична» суть не міняється: конкурентоспроможною визнається продукція, для якої величина витрат на одиницю корисного ефекту менша, або, навпаки, величина корисного ефекту на одиницю витрат більша, ніж у продукції - аналога (конкурента) 1-3].

Не дивлячись на зовнішню простоту наведеного формулювання, або, навпаки, унаслідок такої простоти, при її глибшому розгляді з'ясовується, що різні фахівці по-різному трактують і поняття якості (і, тим більше, поняття «Корисного ефекту»), і поняття витрат, і згадане співвідношення.

З метою вироблення одноманітного розуміння різними фахівцями висловлюваного концептуального підходу до управління конкурентоспроможністю наукоємної продукції наведений ряд необхідних термінів з відповідними визначеннями.

1. Основні принципи. Терміни і визначення

Конкурентоспроможність продукції (виробу): вище в порівнянні з виробами – аналогами (у певному сегменті ринку) співвідношення показників якості і витрат на придбання і споживання (експлуатацію, обслуговування) виробу.

Показник конкурентоспроможності: чисельний вираз конкурентоспроможності.

Якість продукції: це сукупність характеристик (і величин, що їх визначають) виробу, послуг або процесу, які відповідають задоволенню встановлених або передбачуваних вимог (ступінь відповідності характеристик продукції, вимогам споживача (усередненого сегменту ринку)).

З категорією якості зв'язують показники якості.

Показники якості – чисельний вираз якості.

Витрати на придбання і споживання: вартість життєвого циклу (ВЖЦ) - наведені до розрахункового року витрати, що містять частку ціни виробу, вартість його транспортування і монтажу, витрати на експлуатацію, технічне обслуговування, ремонти і утилізацію. У зарубіжній літературі використовується термін «Витрати на володіння».

Технологія управління (управлінська технологія): сукупність методів, інструментальних засобів і ресурсів, за допомогою яких здійснюється процес управління.

Інтегрована інформаційна підтримка виробів (ІПВ): сукупність інваріантних (стосовно до продукції, підприємства, галузі промисловості) принципів, управлінських технологій, управління даними (інформаційних технологій), що реалізовується в інтегрованому інформаційному середовищі (ІІС), об'єднуючому інформаційні процеси всіх учасників життєвого циклу (ЖЦ) виробу, на основі міжнародних стандартів, що регламентують моделі даних і угоди про способи обміну цими даними.

ІПВ – технології - базові управлінські технології і технології управління даними, до яких належать:

А управлінські технології:

  • технології управління проектами і потоками робіт;

  • технології планування і управління ресурсами підприємства (виробництва);

  • технології менеджменту якості (управління якістю);

  • технології управління конфігурацією;

  • технології інтегрованої логістичної підтримки (ІЛП).

Б технології управління даними:

  • технології управління даними про виріб;

  • технології управління даними про процеси;

  • технології управління даними про ресурси і т.д.

Управління конкурентоспроможністю - процес, здійснюваний вищим керівництвом підприємства за допомогою уповноважених осіб і структурних підрозділів, що включають:

  • аналіз інформації про стан ринку і визначення стратегічних цілей стосовно конкурентоспроможності;

  • декомпозицію стратегічних цілей і вироблення стратегій забезпечення якості, і скорочення витрат на виробничих і післявиробничих стадіях ЖЦ виробу, включаючи розподіл ресурсів;

  • аналіз відомостей про ступені досягнення цілей, оцінку реально досягнутих показників конкурентоспроможності;

  • ухвалення рішень про перерозподіл ресурсів і коректування цілей.

Управління якістю (менеджмент якості) - процес, який здійснюється організаційно-технічною структурою, яка підпорядкована вищому керівництву підприємства і містить:

  • аналіз стратегічних цілей щодо якості;

  • декомпозицію стратегічних цілей і вироблення на цій основі тактичних цілей, що реалізовуються при управлінні процесами створення продукції;

  • збір і аналіз даних про реалізацію вимог до продукції в ході її створення, виявлення невідповідностей, ухвалення рішень з їх усунення;

  • передачу інформації вищому керівництву підприємства з метою ухвалення стратегічних рішень з забезпечення якості.

Система управління якістю (система менеджменту якості, СМК) - організаційно - технічна система, метою якої є забезпечення якості виробу відповідно до прийнятої підприємством стратегії.

Управління ресурсами (менеджмент ресурсів) - процес, який здійснюється спеціалізованими підрозділами підприємства відповідно до директив вищого керівництва що містить:

  • аналіз стратегічних цілей підприємства щодо скорочення витрат виробництва;

  • декомпозицію стратегічних цілей і вироблення тактичних цілей управління процесами створення продукції стосовно скорочення витрат;

  • раціональний розподіл всіх видів ресурсів, що забезпечує створення продукції належної якості в задані терміни;

  • збір і аналіз даних про фактичне витрачання ресурсів, виявлення економії і дефіцитів, вживання заходів по перерозподілу ресурсів;

  • передачу інформації вищому керівництву підприємства з метою ухвалення стратегічних рішень щодо скорочення витрат виробництва.

Система управління ресурсами (система менеджменту ресурсів, СМР) - організаційно - технічна система, метою якої є зниження (мінімізація) виробничих витрат відповідно до прийнятої підприємством стратегії.

Управління конфігурацією (УК) - процес, який здійснюється в ході ЖЦ виробу і полягає у формуванні та затвердженні вимог до виробу, в систематичній перевірці і документуванні виконання цих вимог у ході проектування (розроблення), виготовлення і експлуатації (використання за призначенням). Один з процесів управління якістю.

Інтегрована логістична підтримка (ІЛП) - сукупність управлінських технологій, організаційних і інженерно-технічних рішень, які орієнтовані на скорочення витрат на виробничих та післявиробничих стадіях ЖЦ і що охоплюють процеси:

  • організації експлуатації, технічного обслуговування і ремонту (ТОіР)

  • матеріально-технічного забезпечення (МТЗ), зокрема: управління запасами, замовленнями, постачаннями ЗІП і т.д.;

  • забезпечення персоналу експлуатаційною і ремонтною документацією;

  • підготовки і перепідготовки кадрів і т.д.

У ході ІЛП накопичуються дані про поведінку виробів у експлуатації, які можуть служити джерелом інформації для поліпшення якості.

Аналіз логістичної підтримки (АЛП) - комплекс інженерних методик, що виконується за допомогою спеціалізованих інструментальних (комп'ютерних) засобів. Початкові дані і результати АЛП зберігаються в спеціалізованій базі даних (БД АЛП).

Інструментальні засоби ІПВ - програмно-технічні комплекси (системи), засновані на технологіях управління даними і призначені для реалізації базових управлінських технологій.

Наприклад:

Система PDM ( Product Management) – система управління даними про виріб;

Система ERP/MRP II ( Enterprise Resource Planning/Manufacturing Resource Planning) - програмно-технічний комплекс, який призначений для вирішення завдань планування і управління виробництвом.

Комп'ютерні технології менеджменту якості (КМЯ - технології) - підмножина технологій управління даними, яка орієнтована на вирішення завдань забезпечення якості. Як правило, реалізується базовими інструментальними засобами ІПВ, такими як PDM – системи, спеціалізованими методами і програмними модулями обробки даних, що функціонують під управлінням PDM – системи (наприклад, модулі статистичної обробки даних, модулі управління документами, модулі управління станом обладнання і т.д.).