Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вв сп му_пз2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
230.91 Кб
Скачать

6 Спеціальні види друку. Технології та обладнання для виготовлення флексографських друкарських форм

6.1 Мета заняття

Ознайомлення зі спеціальними та оперативними видами друку, технологіями та обладнанням для виготовлення форм для флексографського друку.

6.2 Місце проведення заняття: ЗАТ «Науково-дослідний інститут лазерних технологій»

6.3 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

При підготовці до заняття студенти повинні ознайомитись з темою 3.4 конспекту лекцій з курсу «Введення до спеціальності» та літературними джерелами [2, 6, 7, 8].

Під час проведення екскурсії студенти повинні:

  • зафіксувати організаційні та технологічні підрозділи підприємства;

  • зафіксувати види поліграфічної продукції, які виготовляють на підприємстві;

  • зафіксувати технологію виготовлення флексографічних друкарських форм та переносу зображення на них;

  • описати обладнання, на якому виготовляють друкарські форми, на підприємстві.

6.4 Матеріал до основної частини звіту

Для поліграфії властиве широке застосування спеціальних способів друку – трафаретного, флексографічного, тамподруку, а також новітніх оперативних цифрових способів – ризографії, термографічного, струминного, електрографічного та ін.

Трафаретний друк – це спосіб друку із застосуванням спеціальних форм-трафаретів або шаблонів, в якому фарба перетискується через відкриті ділянки форми (друкуючі елементи) на задруковуваний матеріал. Трафаретний друк застосовується переважно для штрихових та відносно груболініатурних растрових зображень.

Флексографія є одним із різновидів високого друку, в якому використовують пружно-еластичні друкарські форми та малов’язкі швидковисихаючі фарби. У флексографії друкарська форма виконує не тільки свою основну функцію як форма, але ще й функцію декеля, що дозволяє задруковувати матеріали з різною фактурою (мікрогеометрією) від гладких плівок до шорсткого пакувального картону з мінімально необхідним тиском, що є дуже важливим для якісного друку. Для флексографічного друку характерні висока тиражостійкість друкарських форм та велика продуктивність друку. Флексографія переважно застосовується у великих і середніх друкарнях та в спеціалізованих дільницях промислових підприємств для друкування газетної, пакувальної, шпалерної та інколи – іншої продукції.

Найбільш поширеним флексографічний друк є у виробництві пакування (гнучке пакування, гофрований картон, сумки з ручками, паперові мішки, пакування для напоїв, етикетки та інше), рекламної та комерційної багатофарбової продукції. Завдяки покращенню якості друку флексографія все більше використовується для виробництва газет, журналів. Широко використовується у виробництві шпалер, етикеток, бланків.

Тамподрук – це різновид непрямого глибокого друку, де фарбове зображення з друкарської форми передається на задруковувану поверхню за допомогою пружно-еластичного тампона. Завдяки високій тиражостійкості форм, простоті та низькій собівартості друку, унікальним властивостям тамподруку, він використовується як на великих, так і на малих промислових підприємствах для нанесення зображень на готові вироби складної геометричної форми.

Ризографія – це відносно новий цифровий спосіб ротаційного трафаретного друку з автоматизованим виготовленням трафаретної форми в друкарській машині за допомогою лазерного променя. Характерна для малих друкарень.

Цифровий друк – це повністю керований комп'ютером спосіб перенесення зображення на задруковуваннй матеріал без застосування формних процесів. Видів та способів перенесення зображення у цифровому друці чимало, усі вони базуються на різних фізико-хімічних властивостях застосовуваних матеріалів.

Термографічний спосіб друку базується на термічному переносі фарби з носія на задруковуваний матеріал, за допомогою термоголовки або лазерного променя, які керуються комп’ютером. Струминний друк базується на формуванні зображення спрямованим потоком краплинок чорнил під керуванням комп’ютера. В електрографічному способі друку використовується явище фотопровідності напівпровідникових заряджених носіїв для формування зображення із заряджених частинок.

Сучасний етап розвитку поліграфії характеризується появою та впровадженням у виробництво цифрових друкарських машин. До таких машин, окрім згаданих вище, побудованих на основі цифрових спеціальних способів друку (різографії та електрографії), відносять і друкарські машини плоского офсетного друку, обладнані спеціальною системою цифрового виготовлення друкарської форми безпосередньо на формному циліндрі.

НДІ лазерних технологій є одним з самих великих виробників флексографських форм на поліграфічному ринку України. Кваліфікований персонал, новітнє технічне устаткування, інтегрування сучасних технологій дозволяють досягти високої якості продукції. Підприємство надає різноманітні види послуг від виготовлення флексографських та трафаретних друкарських форм до лазерного гравірування анілоксових валів тощо.

6.4 Структура матеріалу основної частини звіту

6.4.1 Визначення та класифікація друкарських форм;

6.4.2 Цифровий друк, його основні види;

6.4.1 Класифікація оперативних та спеціальних видів друку;

6.4.3 Технології виготовлення флексографських друкарських форм на прикладі ЗАО «НДІ лазерних технологій»;

6.4.4 Обладнання для виготовлення флексографських друкарських форм (найменування, опис).

6.5 Контрольні запитання

  1. Дайте визначення друкарській формі.

  2. Які види друку відносять до оперативних?

  3. Які види друку відносять до спеціальних?

  4. Що таке цифровий друк, його види?

  5. Що таке флексографський друк?

  6. Які форми використовують при флексодруці?

  7. Яке обладнання використовують для виготовлення флексографських форм?

  8. Які матеріали використовують для виготовлення флексографських форм?

  9. Яку продукцію друкують засобами флексографії?

  10. Яку продукцію виробляє НДІ лазерних технологій?