Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_ Диплом_ Ф_специалист_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

3. Зміст дипломної роботи

У зв’язку з особливим значенням, яке має ДРС у формуванні майбутнього наукового фахівця та практика, вона повинна відповідати сучасним вимогам, що висуваються у вищих навчальних закладах згідно з існуючими стандартами підготовки фахівців та враховувати рекомендації випускаючих кафедр. ДРС як оригінальне теоретично-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному рівню розвитку науки і практики. Тематики повинні мати відповідність виробничим функціям та завданням, якими повинні володіти випускники вищого навчального закладу згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» спеціальності «Фінанси».

Орієнтовний перелік тем дипломних робіт розробляється кафедрою фінансів та банківської справи згідно наукового напрямку діяльності з урахуванням специфіки спеціальностей та спеціалізації, за якими здійснюється підготовка фахівців, вимог галузевих стандартів вищої освіти (ОКХ, ОПП, засобів діагностики); власного досвіду керівництва дипломними роботами; наукових досліджень та професійних інтересів професорсько-викладацького складу кафедри, замовлень і рекомендацій виробничих підприємств, науково-дослідних інститутів, галузевих міністерств і відомств тощо. (Додаток А 2)

Тематика дипломних робіт випускаючої кафедри фінансів та банківської справи формується за темою напрямку наукових досліджень держ. реєстраційний № 0106U006313 «Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання».

Окремі теми дипломних робіт можуть бути запропоновані студентами з відповідним обґрунтуванням доцільності їх розробки в межах спеціальності «Фінанси». Як правило, вони пов’язані з науково-дослідною роботою студента на кафедрі або його професійною діяльністю. Основні напрями дослідження згідно Паспорту спеціальності 08. 00.08- Гроші, фінанси і кредит відображені в Додатку В.

Вибір теми ДРС є прерогативою студента. При цьому йому необхідно керуватися наступним:

  • науковими інтересами та власними дослідницькими уподобаннями;

  • тематикою наукового дослідження, що веде кафедра;

  • особливостями баз практики або місця постійної роботи, на матеріалах яких виконується робота;

  • актуальністю проблеми, що розглядається в роботі для підприємств, організацій, регіонів та суспільства;

  • можливостями отримати необхідні матеріали для підготовки роботи;

  • власними можливостями проведення досліджень за обраною темою на належному рівні.

Теми дипломних робіт вибираються з переліку і за погодженням з науковим керівником та завідуючим кафедри можуть бути скореговані у відповідності з умовами практики або місця постійної роботи студента.

Студент має право запропонувати власне формулювання теми, яке відповідає узагальненому об’єкту спеціальності, виробничим функціям та завданням, якими повинні володіти випускники вищого навчального закладу згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» спеціальності «Фінанси».

Тематика ДРС повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку економічної науки і господарської практиці.

Тематика ДРС систематично оновлюється кафедрою Фінансів та банківської справи з урахуванням змін, що відбуваються у відповідних сферах економічного життя суспільства.

При визначенні теми ДРС кафедра Фінансів та банківської справи враховує лаконічність та однозначність формулювань; відображення в них як професійних завдань, що передбачені спеціальністю, так і програмою начання; можливість її розкриття на різних базах практики.

За характером виконання ДРС можуть бути індивідуальні та комплексні.

Індивідуальна ДРС є найпоширенішим видом і передбачає самостійну роботу студента над темою дипломної роботи під керівництвом викладача.

Комплексна ДРС виконується, коли тема дипломної роботи за обсягом та (або) змістом потребує залучення групи студентів однієї або кількох спеціальностей. Залежно від того, які саме студенти залучаються до такого проектування, ДРС можуть бути кафедральними, міжкафедральними, міжфакультетськими та міжвузівськими.

У всіх випадках вони повинні мати логічно завершені та не дубльовані за змістом частини, які виконуються за індивідуальним завданням кожним студентом, та загальну частину, що пов’язує окремі частини в єдину роботу і визначає її комплексність.

Назва теми комплексної дипломної роботи складається з назви загальної частини і, через крапку, з назви конкретної частини, яку відповідно до індивідуального завдання розробляє кожний студент.

Кількість запропонованих випусковою кафедрою тем ДРС більша, ніж чисельність випускників, що дозволяє забезпечити вільний вибір теми.

Вибір теми дипломної роботи є початком дипломування. Ознайомлення студентів з орієнтовною тематикою дипломних робіт проводиться кафедрою на початку осіннього семестру. Тема роботи також може бути запропонована керівництвом організації, яка визначена базою переддипломної практики студента.

Тема дипломної роботи подається студентом і керівником дипломної роботи завідуючому кафедри для затвердження. (Додаток Ґ 1). Остаточно теми дипломних робіт затверджуються наказом ректора університету. Після затвердження ректором тем дипломних робіт не дозволяється вносити будь-які зміни до назв тем (у виняткових випадках за клопотанням керівника напрямку ректор може надати згоду на внесення змін до теми, але не пізніше, ніж за місяць до дня захисту роботи). Керівник дипломної роботи не має права надавати відгук на дипломну роботу, а завідувач кафедри допускати дипломну роботу до захисту, якщо назва теми не відповідає тій, що затверджена ректором.

Терміни виконання підрозділів дипломної роботи та остаточного оформлення зазначаються у Календарному плані виконання роботи в Завданні на ДРС та є обов’язковими до дотримання. Визначені терміни надаються керівником дипломної роботи та є загальнодоступними на кафедрі фінансів та банківської справи. У випадку порушення термінів виконання календарного плану, керівник дипломної роботи виставляє занижені бали і відповідні терміни.

Календарний план виконання ДРС направлений на забезпечення високої якості виконання робіт. Він покликаний вирішити наступні завдання:

  • надати методичну допомогу студентам в організації процесу підготовки ДРС;

  • створити систему контролю за ходом підготовки ДРС з боку кафедри;

  • забезпечити систематичність та самостійність виконання студентом усіх робіт, передбачених індивідуальним завданням.

Контроль за дотриманням календарного плану виконання ДРС покладається на наукового керівника. Кафедра періодично розглядає на своїх засіданнях хід підготовки студентами ДРС за інформацією наукового керівника або матеріалами перевірки керівником кафедри.