Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_ Диплом_ Ф_специалист_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

3.2. Перший розділ (теоретична частина)

Визначається як теоретичний розділ з обов’язковим використанням макроекономічних показників по Україні та/або світу.

Структурно складається з 2-4 підрозділів, містить теоретичний виклад важливих аспектів проблеми, критичний огляд джерел інформації, аналіз предмету дослідження на макрорівні, використання здобутків Нобелівських лауреатів з економіки у розвитку предмету дослідження.

У теоретичної частини ДРС студент повинен показати свої науково-дослідницькі компетенції. Від нього вимагається розкрити сучасний стан наукової думки в галузі проблем досліджуваної теми, проаналізувати різні теорії та погляди, зробити критичний огляд відповідних наукових джерел, у тому числі зарубіжних, висловити й обґрунтувати своє ставлення, навести власний аналіз основних категорій і понять, сформулювати проблемні питання.

Теоретична частина розробляється на засадах вивчення спеціальної літератури, нормативно-законодавчих актів, досвіду сучасних вітчизняних і закордонних підприємств.

Важливе значення у цьому розділі мас обґрунтування вибору методики аналізу досліджуваної проблеми, яка буде застосована в аналітичному розділі ДРС.

Особливу увагу слід звернути на :

  • якість і глибину теоретико-методологічного аналізу проблеми;

  • наявність та якість критичного огляду літературних джерел;

  • наявність наукової полеміки;

  • етику цитування (посилання на використанні джерела, у тому числі Інтернет);

  • самостійність суджень і викладу матеріалу (наявність формулювання власної думки студента).

Теоретичний розділ завершується стислими висновками.

3.3. Другий розділ (експериментально-аналітичний)

Розділ, який присвячується обґрунтуванню фактичного стану досліджуваної проблеми на матеріалах, що характеризують базу дослідження (наприклад банк, підприємство та ін.).

У цьому розділі може бути 2–4 відносно самостійних підрозділів, що містять аналіз та оцінку конкретних проблем, пов’язаних з об’єктом дослідження.

Розділ має бути достатньо насиченим фактичною інформацією, що відображає стан предмету дослідження за період не менший трьох останніх років. У цій частині дипломної роботи студент повинен продемонструвати володіння методами аналізу об’єкту дослідження, здібності щодо виявлення найважливіших його аспектів, визначення його подальших перспектив розвитку тощо.

У роботі над експериментально-аналітичним розділом студент повинен проявити й використати свої аналітично-контрольні компетенції. Він повинен ґрунтовно проаналізувати фактичний стан досліджуваної проблеми виключно на матеріалах обраної організації (бази практики, місця постійної роботи).

Тут як правило, обґрунтовують вибір напрямку досліджень, наводять методи вирішення задач і їх порівняльні оцінки, розробляють загальну методику проведення досліджень.

Зміст і структура даного розділу визначається темою і направлена на виявлення напрямів вдосконалення досліджуваної проблеми.

Розділ має бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності бази дослідження за останні 3-5 років.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної під час аналізу інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів бази дослідження, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, соціологічних опитувань тощо. Розділ завершується оцінкою одержаних результатів.

В даному розділі особливу увагу слід приділити таким аспектам:

  • наявність, систематичність і глибина особистого аналізу фактичної інформації про діяльність бази дослідження;

  • наявність і переконливість узагальнень і висновків з аналізу, виявлення проблем і недоліків у діяльності організації за темою ДРС.

  • Першій підпункт розділу присвячується загальній характеристиці бази дослідження, що може містити:

  • організаційно-правову форму, назву і галузеву належність;

  • основне призначення;

  • організаційну структуру, систему управління, функції основних структурних підрозділів;

  • характеристику основних видів діяльності, об’єми, витрати та результати фінансово-господарської діяльності підприємства;

  • загальний стан операційної та фінансової діяльності бази дослідження;

  • стратегію підприємства та перспективи його розвитку;

  • ринкове положення підприємства, інше.

Інші підпункти розділу мають обов’язково висвітлювати сучасний стан предмету дослідження в рамках обраної бази дослідження, застосування методологічних підходів фінансового менеджменту, що було викладено у першому розділі.

Експериментально-аналітична частина завершується стислими висновками, в яких формулюються основні результати аналізу. Результати аналізу є основою для розробки практичної частини дипломної роботи.