Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і метод.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
90.11 Кб
Скачать

5 Питання.

Пізнання певного предмету дослідження відбувається за допомогою методу дослідження, тобто системи способів, прийомів, підходів, за допомогою яких здійснюється теоретичний аналіз даної науки. “Метод” (грецьке) – шлях дослідження.

Метод політекономії – це метод сходження від абстрактного до конкретного. Найбільш повно він був використаний в “Капіталі” Маркса.

На основі найбільш загальних, абстрактних понять науки, які розкривають найбільш глибоку сутність економічних процесів, здійснюється пояснення всього багатства і різноманітності конкретних господарських явищ.

Так в “Капіталі” Маркса досліджується “економічна клітина” капіталістичної системи господарства – товарна форма продукту праці та притаманне їй протиріччя – що дало можливість пояснити сутність грошей, капіталу, конкретних форм капіталу та доходів, що вони приносять власникам, роль праці найманих робітників у створенні доходів членів капіталістичного суспільства. Таким чином була створена економічна теорія, яка відображає зв’язки між причинами та наслідками у системі капіталістичних виробничих відносин.

Мікроекономіка і макроекономіка, як і природні науки, і інші економічні дисципліни, використовують метод розробки моделей.

Мікроекономічна модель — це схема чи математичне висловлення, що базується на теорії поведінки споживача, фірми, ринку і у вигляді діаграм, графіків, рівнянь відбиває суттєві зв’язки між економічними явищами, при цьому вона абстрагується від певних економічних обставин, спрощуючи економічну дійсність, щоб з’ясувати організацію економіки на мікрорівні. Потім теорія перевіряється практикою, щоб з’ясувати, наскільки успішно вона пояснює та прогнозує явища, що вивчає Унаслідок подібної перевірки теорії часто модифікують, а іноді від них відмовляються, якщо теорія виявляється недостовірною. Процес перевірки та удосконалення теорій є принциповим для розвитку мікроекономіки як науки.

В політекономії, мікроекономіці, макроекономіці здійснюють позитивний і нормативний аналіз.

Пояснення та прогнозування економічних явищ є позитивним аналізом, він відповідає на питання — що є в економіці? Він досліджує фактичний стан економіки, має справу з узагальненнями, економічними поняттями, досліджує принципи і закони у відповідності з якими функціонує економіка.

Нормативний аналіз відповідає на питання — що повинно бути? Тут йдеться про суб’єктивні оціночні судження різних авторів стосовно покращення економічної ситуації, про конкретні рекомендації фірмам, уряду. Ці різновиди аналізу доповнюють один одного. Вони мають велике значення для менеджменту, маркетингу, виробки економічної політики держави.

В мікроекономіці, як і в макроекономіці, використовуються рівноважний та нерівноважний методи дослідження.

Рівноважний метод досліджує рівновагу на ринку певного товару, послуги чи економічного ресурсу, рівновагу споживача, рівноваги фірми та галузі.

Рівновага наданої системи зв’язаних елементів при незмінності зовнішніх для неї умов і параметрів економіки означає такий стан, коли система не виявляє внутрішніх тенденцій до зміни своїх елементів та їх співвідношень. В такої ситуації у суб’єктів господарчого процесу нема стимулу змінювати свою економічну поведінку (рівновага попиту і пропозиції при рівноважній ціні товару на конкурентному ринку – нема стимулів змінювати обсяг попиту чи пропозиції). Це ідеальний стан системи до якого вона має тенденцію.

Нерівноважний метод досліджує процес зміни економічних елементів системи та їх співвідношень, враховує порушення економічної рівноваги із-за НТР, зміни смаків споживачів, ресурсних обмежень тощо.