Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум ЭОУПСУ макет.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
580.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПРАКТИКУМ

З ДИСЦИПЛІНИ “ЕКОНОМІКА,

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ У СФЕРІ ПОСЛУГ"

для студентів IІІ курсу всіх форм навчання

спеціальності “Економіка підприємства”

ОДЕСА ОНЕУ 2015

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПРАКТИКУМ

З ДИСЦИПЛІНИ “ЕКОНОМІКА,

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ У СФЕРІ ПОСЛУГ"

для студентів IІІ курсу всіх форм навчання

напряму “Економіка підприємства”

Затверджено

на засіданні кафедри

економіки підприємства.

Протокол № __ від ___________

ОДЕСА ОНЕУ 2015

Навчально-методичний практикум з дисципліни “Економіка, організація та управління підприємством у сфері послуг" для студентів ІІІ курсу всіх форм навчання спеціальності “Економіка підприємства”) (Укладачі: Р.В. Грінченко, В.О. Літвінова) – Одеса: ОНЕУ, ротапринт, 2015 р.- 43 с.

Укладачі: Р.В. Грінченко, канд. екон. наук, доцент

В.О. Літвінова, канд. екон. наук, доцент

Рецензенти: Н.В. Доброва, канд. екон. наук, доцент (зовнішній рецензент)

Т.М. Гамма, канд. екон. наук, доцент

Г.В. Кошельок, канд. екон. наук, доцент

Коректор: А.О. Ковальова

ЗМІСТ

Вступ...………………………………………………………………………………4

Тема 1. Сфера послуг у системі сучасного господарювання……………………5

Тема 2. Невиробнича сфера як частина сучасної економіки……………………8

Тема 3. Особливості розроблення і створення послуг…………………………9

Тема 4. Особливості функціонування організації, що надає послуги…………11

Тема 5. Особливості діяльності підприємств у сфері торгівлі…………………13

Тема 6. Особливості діяльності підприємств транспорту послуг та послуг зв’язку……………………………………………………………………………….15

Тема 7. Особливості діяльності туристичного підприємства…………………18

Тема 8. Особливості функціонування готельного підприємства………………23

Тема 9. Особливості функціонування підприємства

громадського харчування………………………………………………………...27

Тема 10. Особливості надання інжинірингових послуг…………………………32

Список літератури…………………………………………………………………34

ВСТУП

«Економіка, організація та управління підприємством у сфері послуг» є однією із важливих дисциплін для підготовки кваліфікованих фахівців зі спеціальності «Економіка підприємства». Вона розглядає питання, пов’язані з економікою, організацією та управлінням підприємством у сфері послуг, що необхідно для зростання конкурентоспроможності підприємств сфери послуг у цілому.

Загальною метою вивчення дисципліни «Економіка, організація та управління підприємством у сфері послуг» є формування здібностей самостійно мислити, приймати управлінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності на рівні підприємств. Оволодіння знаннями та навичками, необхідними для виконання економічної та управлінської роботи на всіх рівнях підприємства сфери послуг, спрямованої на виявлення та використання резервів та шляхів підвищення ефективності господарсько-фінансової діяльності підприємства. Фахівець з економіки підприємства сфери послуг повинен володіти знаннями щодо відносин між підрозділами підприємства та навколишнім середовищем діяльності з приводу здійснення підприємством виробничих, комерційних, інвестиційних, інноваційних, соціальних, екологічних та економічних задач та вмінням оптимізувати ці відносини. Він повинен знати та вміти використовувати закономірності та чинники формування і функціонування підприємства як конкурентоздатного, високопродуктивного та високоприбуткового суб’єкта господарювання.

Головними завданнями вивчення дисципліни «Економіка, організація та управління підприємством у сфері послуг» є вивчення господарських процесів, що відбуваються у виробничо-комерційних системах підприємств; закріплення комплексу економічних знань і засвоєння досягнень теорії та практики управління підприємствами; засвоєння теоретичних засад організаційно-економічних та правових основ підприємств в Україні, сутності і значення ресурсів, що забезпечують діяльність підприємств, сутності і методів вимірювання ефективності (результативності) діяльності підприємств. Фахівець з економіки підприємства сфери послуг повинен володіти знаннями щодо системи показників, які відображають стан та процеси функціонування підприємства, навичками здійснення техніко-економічних розрахунків рівня показників, резервів та шляхів підвищення ефективності діяльності підприємств.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

Знати: особливості відносин між підрозділами підприємства сфери послуг та навколишнім середовищем діяльності з приводу здійснення підприємством виробничих, комерційних, інвестиційних, інноваційних, соціальних, екологічних та економічних задач та вмінням оптимізувати ці відносини.

Вміти: використовувати закономірності та чинники формування і функціонування підприємства сфери послуг як конкурентоздатного, високопродуктивного та високоприбуткового суб’єкта господарювання.

Практикум містить тести та задачі, необхідні для поглибленого опрацювання різних тем дисципліни «Економіка, організація та управління підприємством у сфері послуг». Використання даного практикуму спрямоване на закріплення основних методик вищевказаного курсу за допомогою практичних прикладів.