Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 (_нф.заб).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
208.9 Кб
Скачать

1.2.4. Інформаційна діяльність ртмо (мтмо) функціональної підсистеми моз в уіас нс після отримання інформації про виникнення нс та її медико-санітарні наслідки

Згідно наказу МОЗ України від 03.08.2000 р. № 189 функції оперативно чергового вузла при отриманні від закладу охорони здоров'я первинного термінового повідомлення про надання медичної допомоги при надзвичайні ситуації покладені на відповідального чергового РТМО, МТМО. Передбачається, що вузол має вести відповідну документацію, робоче місце чергового повинне бути обладнане засобами зв’язку.

Принципово оперативний черговий РТМО, МТМО може отримати інформацію про НС та її медико-санітарні наслідки від джерел первинної інформації, названих вище, як і кожен лікувальний заклад та у вигляді Термінових повідомлень про надзвичайну ситуацію (первинну) від закладів охорони здоров'я району (міста).

Отримавши інформацію про НС від джерел первинної інформації оперативний черговий РТМО, МТМО повинен передати оперативному черговому ТО УОЗ.

Отримавши інформацію про НС у вигляді Термінових повідомлень про надзвичайну ситуацію (первинну) від закладу охорони здоров'я району (міста) оперативний черговий РТМО, МТМО повинен негайно зареєструвати її в Журнал обліку надзвичайних ситуацій, провести перевірку її достовірності та правильності визначення закладом охорони здоров'я коду (класу, групи та виду) НС та рівня НС. Якщо, подія про яку проінформував черговий заклад охорони здоров'я, дійсно має ознаки надзвичайної ситуації, і НС має (чи може мати) негативні медико-санітарні наслідки, оперативний черговий РТМО, доводить її до вузла ТО УОЗ в терміни, відповідно до вимог. Про передачу термінового повідомлення робиться запис в Журнал обліку надзвичайних ситуацій. Про НС та її медико-санітарні наслідки черговий РТМО інформує керівництво РТМО, оперативну службу органів місцевої влади, організовує направлення на місце НС оперативної групи для уточнення обставин та наслідків НС.

1.2.5. Інформаційна діяльність то уоз функціональної підсистеми моз в уіас нс після отримання інформації про виникнення нс та її медико-санітарні наслідки

Вузи ТО УОЗ можуть отримувати інформацію про виникнення НС та її медико-санітарні наслідки на адміністративні території від оперативних чергових РТМО (МТМО) від оперативних служб силових відомств, штабів Цивільної Оборони, засобів масової інформації і, як це свідчить досвід, із вузлами МОЗ України.

Вузли ТО УОЗ за рахунок Державного бюджету централізовано оснащені телефаксами, комп’ютерами і мають досить широкі можливості щодо зв’язку з вузлами РТМО (МТМО), органами управління охорони здоров'я, оперативними службами чергових структур адміністративної території та держави. Отримавши інформації про виникнення НС та її медико-санітарні наслідки від чергового РТМО (МТМО) вузол ТО УОЗ негайно фіксує її в Журнал обліку надзвичайних ситуацій, проводить попередню перевірку визначення правильності коду (класу, групи та виду) НС та рівня НС РТМО (МТМО). При стихійних лихах уточнення інформації можливе із залученням вузлів РТМО суміжних районів та порівнянням уточненої інформації з регіонів та об'єктів, що входять в технологічний блок з аварійним. Якщо подія про яку проінформував вузол РТМО, дійсно має ознаки надзвичайної ситуації і НС супроводжується (чи можуть супроводжуватись) негативні медико-санітарні наслідки, оперативний черговий ТО УОЗ, доводить її до вузла МОЗ України в терміни, що визначені. Про передачу термінового повідомлення робиться запис в Журнал обліку надзвичайних ситуацій. Передача інформації на першому етапі може здійснюватись по телефону-факсу, але бажано прискорити перехід зв’язку вузла ТО УОЗ із вузлом МОЗ України на засоби електронної пошти. Рекомендації щодо передачі повідомлень із допомогою електронної пошти, використовуючи отриманні централізовані засоби зв’язку. Про виникнення надзвичайної ситуації та її медико-санітарні наслідки вузли ТО УОЗ доповідають керівництву органів управління охорони здоров'я та черговій службі управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення відповідної адміністративної території.

Після передачі інформації до вузла МОЗ України вузол ТО УОЗ приступає до уточнення медико-санітарних наслідків, аналізу організації їх ліквідації, розробці пропозицій щодо забезпечення вводу в дію та виконання "Планів медико-санітарного забезпечення населення при НС".

Вузол МОЗ України, отримавши інформацію про виникнення НС та її медико-санітарні наслідки від вузла ТО УОЗ, уточнює ситуацію в терміни, визначенні відповідно до рівня НС, доводить інформацію до центрального вузла УІАС НС, резервного вузла УІАС НС і керівництва МОЗ України. Інформація до центрального вузла УІАС НС і резервного вузла УІАС НС подається за формою, передбаченою "Регламентом взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади в межах УІАС НС". Організація інформування керівництва МОЗ України передбачається окремим наказом МОЗ України.