Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Видкриваемо Америку (1999).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

15.Магазини

Про них можна написати окрему книжку. Система торгівлі в США дуже зручна і одночасно проста. Тут дійсно діють принципи “Все для покупця” та “Клієнт завжди правий”. Важко порівняти американські магазини з українськими, навіть з тим, що з’являється нині у нашій столиці та великих містах. Я був на території шести штатів : Нью–Йорк, Нью–Джерсі, Пенсільванія, Мериленд, Делавер, Вірджинія та у столиці країни. Так сталося, що у маленькі магазини, де відразу вітаються і пропонують щось купити, майже не заходив. Ми з колегами віддавали перевагу великим супермаркетам, де можна було годинами ходити з візком між полицями із крамом, роздивлятися, примірювати, порівнювати ціни та якість – і ніхто вас не турбував, хіба що продавці–консультанти, і тільки тоді, коли до них зверталися по інформацію.

Найбільшою популярністю користуються мережі магазинів, тобто десятки, а може і сотні подібних закладів, які належать одному власнику, продають подібний товар, однаково оформлені і знаходяться на території всієї країни або певного реґіону. До таких мереж належать “СіВіЕс”, “Кеймарт”, “Коль”, “Сіерз”, “Поло”, “Пасмаркт”, “Мейсі” та інші. Розвинена також фірмова торгівля, тобто фірми виробники мають своє мережу магазинів, наприклад “Геп”,”Найк ”,”Ренглер”,”Келвін Кляйн”. Найчастіше мені доводилося бути у магазинах “СіВіЕс”. Вони майже однакові у Нью–Йорку, Вашинґтоні,.Ньюарку. Різниця – у кількості касирів на виході. Якщо у Вашинґтоні їх було 6–8, то у Ньюарку всього 1–2. Весь товар стоїть відкрито на полицях, доступ – вільний. Ширина між полицями така, що троє покупців з візками можуть спокійно розминутися. Тут продають: канцтовари, фототовари, книжки, поштівки, косметику, парфумерію, предмети гігієни, ліки, радіотовари, напої, хліб, молочні продукти, консерви,. Форсовану їжу, кондитерські вироби. Цигарки тільки у касира. Крім того можна здати на проявку фотоплівки і замовити фотокартки. Проявка плівки та друк 24 фотокарток розміром 9х13 коштують 6,99$, при цьому дається нова плівка на 24 кадри. За вами ніхто не слідкує, але кожен товар має своє кодування, і якщо касир його не розкодує при оплаті, то проходячи через пристрій біля вхідних дверей товар буде виявлено, двері автоматично заблокуються, вмикнеться сирена, а касир викличе адміністратора. Той в свою чергу викличе поліцію. Так що цим не ризикують.

Якщо магазини “СіВіЕс” мають площу середніх розмірів спортивної зали, то “Кеймарт” можна порівняти із стадіоном. Зауважу, що дрібні та середні магазини розташовані у місті. “ Велетні” на зразок “Кеймарт” – тільки за містом і обов’язково у комплексі з іншими магазинами. Біля них є обов’язково безкоштовні паркінґи, одночасно стає 200–300 авто. Товар можна вивезти з магазина візком просто до автомобіля, перевантажити до багажника і поїхати, залишивши візок на тому ж місці. Працівники магазину ввечері обов’язково його заберуть. Вразив розмаїттям товарів “Кеймарт”. Частину площі займає нижній та верхній одяг, взуття, головні убори для хлопчиків та дівчаток різного віку, немовлят, жінок та чоловіків. Далі – шкіряна галантерея, аудіо та відеотехніка, спортивні товари, туристичне спорядження, фотолабораторія, фототовари, годинники, електроніки, касети, компакт–диски, меблі, товари для мисливців та рибалок, прафуми, косметика, книжки, іграшки, канцтовари, фасовані продукти харчування, напої, м’ясні вироби у холодильниках, поштові картки, постільна білизна та рушники, килими та покривала, газети, журнали. Вісім касирок обслуговують швидко та чітко. Ви викладаєте перед нею з одного боку весь куплений товар. Він просувається до каси транспортером. Кожен предмет касирка бере до рук і проводить розміщеним на ньому штрих–кодом над невеличким круглим отвором, звідки виходить червоне проміння. На екрані касового апарату загоряється ціна, а касирка складає після цього весь товар у пластикові пакети, які висять поруч, на іншому боці транспортера. Ви бачите остаточну суму і розраховуєтесь готівкою або кредитною 45 45карткою. Отримуєте чек, який варто зберігати. Річ в тім, що на початку або в кінці місяця, також з нагоди свят тут відбувається розпродаж товарів, якій американці називають “сейл”. На початку липня я купив собі кросівки, які коштували 21,99$. Випадково зайшов до цього магазину через чотири тижні – і побачив, що такі ж кросівки коштують вже 15,99$. Я знайшов чек, прийшов до магазину знову і звернувся до адміністратора. Той перевірив чек через комп’ютер і повернув мені різницю – 6$. Через два дні, 1 серпня ціна знову стала 21,99$. Якщо у іншому місці я бачив кращу річ, то маючи чек міг повернути куплену річ до магазину протягом одного місяця. Такі правила. Американці не люблять витрачати час на щоденні походи до магазинів, тому що приїздять до них раз або два на тиждень і купують все відразу. Приїздять сім’ями. У магазинах є куточки, де можна на певний час залишити дітей з іграшками або посадити у спеціальний сектор, що є на візку для товарів і возити за собою. В магазині є також кафетерій, туалети та куточок відпочинку з телевізорами та ігровими автоматами. Взагалі, американці поводять себе у магазинах пристойно, але якщо з їх вини на підлогу впаде одяг чи взуття з полиць, вони його не піднімуть. Це – робота працівників магазину.

На околиці Ньюарка поруч з вищеописаним магазином “Кеймарт” знаходиться супермаркет “ Пасмаркт”, де продаються виключно продукти харчування. Весь товар розкладено на полицях, у корзинах та контейнерах чітко за видами: хліб, булки, цукерки, пластівці, консерви, концентрати, молочні вироби, м’ясо, ковбаси, напої, риба, овочі, фрукти. Це – тільки відділи. У кожному відділі є свій поділ. Припустимо, м’ясо: окремо знаходиться сире м’ясо за різновидами – свинина, яловичина, баранина, м’ясо індика, куряче, качине і т.д. з кістками і без, відбите і порізане або звичайне, котлети та інші півфабрикати з цього м’яса. Далі – багато видів готового м’яса: шинки, окісти, грудинки, ковбаси та розмаїття м’ясних консервів. Все це обов’язково розфасовано і запаковано у пластикові коробки, пакети, кошики; зберігається у холодильниках з відповідною температурою та відкритим доступом. Кожен товар обов’язково містить етикетку з інформацією про вид, вагу, ціну, термін виготовлення та придатності, місце виготовлення, умови зберігання. 46 Напівфабрикати мають також інформацію про спосіб приготування та рецепти страв. Продавців у залі немає. Є тільки робітники, які вивозять та розкладають товар, і касирки. Правда, у рибному відділі були троє чоловіків, які накладали та важили свіжі продукти з океану: рибу, кальмарів, креветки, крабів. В жодному продуктовому магазині, будь він великий чи маленький, ви не побачите алкогольних напоїв і навіть пива. Цей товар продається у окремих магазинах, яких не дуже багато, і знаходяться вони за містом. Цигарки та алкоголь підліткам не продають.

Крім супермаркетів та спеціалізованих магазинів є ще так звані “Доларові магазини”. Це середніх розмірів заклади, де продаються товари вартістю 1$. Серед них можуть бути речі перецінені або нормальної якості товар, який у звичайному магазині коштує 2–3$. Тут є різне: за один долар можна купити парфуми, 100 конвертів, набір фломастерів або ручок, годинник, калькулятор, декоративну свічку, аудіокасету, книжку, комплект наклейок, пару рукавиць або шкарпеток, господарські товари, посуд і т.д. У серпні до одного з таких магазинів завезли товар до свята Хелоуін і зайняли ним третину полиць. Отже за один долар можна було купити надувного скелета, пластикову тикву з вогником, електрогерлянду з черепами на лампочках, костюм Дракули, страшні маски на обличчя та інші аксесуари. Якщо ви берете товар на п’ять доларів, вам дають картку постійного клієнта, де відмічають кількість візитів до магазину. Якщо за десять візитів ви купили товарів на 50$, то дозволяють взяти безкоштовно будь–що на п’ять доларів у вигляді премії.

Є в Америці і дорогі, престижні магазини. В Нью–Йорку вони знаходяться здебільшого на П’ятій Авеню. Тут велика кількість службовців і продавців, які ладні показати вам все, що завгодно. Якщо жінка купує косметику, її обов’язково посадять у крісло перед дзеркалом і зроблять пробний макіяж. Якщо чоловік купує сорочку, її обов’язково надягнуть на манекен і ще підберуть краватку, костюм, шкарпетки, черевики, туалетну воду та носову хустинку. Тут продаються товари тільки відомих фірм і випущені у США. У звичайних магазинах ви рідко коли знайдете американські речі. Товар досить високої якості поставляється по замовленню американських фірм з Китаю, Мексики, Пакистану, Філіпін, Малайзії, країн 47 Центральної Америки. Вартість американських товарів у престижних магазинах є вищою, іноді набагато вищою, ніж у звичайних. Магазини працюють до шостої–сьомої години вечора. У дні розпродажу тут спостерігається великий наплив покупців. Тоді вони відчинені до десятої вечора і тут можна придбати багато речей вдвічі або навіть втричі дешевше. Цим і користуються американці із середнім достатком. І не тільки вони. У магазинах мережі “Good Will” – “Добра воля'', де за кілька доларів продають ношені одяг та взуття, я бачив цілком респектабельних громадян, які під'їздили сюди на авто вартістю 15–20 тисяч доларів.

Пояснення.

Транспортер – пристрій, який за допомогою гумової стрічки переміщує товар.

Штрих–код – особливе позначення, яке несе в собі інформацію про виробника товару.

Розпродаж – продаж товарів за зниженими цінами наприкінці місяця, сезону, року або напередодні свят.

Адміністратор – управитель, керуючий роботою у торговій залі магазину.

Напівфабрикат – продукт харчування, придатний до споживання після додаткового приготування.

Хелоуін – свято духів, відзначається 31 жовтня.

Аксесуар – допоміжна річ, яка супроводжує чи доповнює щось головне.

Завдання.

  1. Переліч назви магазинів з тексту.

  2. Підготуй розповідь про відвідування одного з магазинів.

  3. Користуючись додатком 9 вибери собі подарунки до дня народження на сто доларів.