Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Видкриваемо Америку (1999).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

11.Школа

Мені, як, вчителю було цікаво ознайомитися із системою шкільної освіти у США. Вона суттєво відрізняється від нашої. Тут існують школи трьох типів, через які американські діти та молодь проходять послідовно, по черзі. Спочатку 6-ти річна дитина йде до початкової школи – Elementary School, де навчається з першого по шостий клас і вивчає основи наук. Далі - середня школа – Secondary School, де даються базові знання з мови, літератури, точних, природничих та суспільних наук. Навчання тут триває два роки і підлітки ходять до 7 та 8 класів. Наступна сходинка – 4-річна вища школа, High School, де молода людина вивчає те, що її цікавить, готує себе до вступу в університет. Тільки після закінчення такої школи можна отримати вищу освіту в університеті, яка, нагадаю, американцями дуже цінується.

З причин літніх канікул ми не змогли побувати у початкових та середніх школах. Вищі школи працюють і влітку. Тут тривали підготовчі курси для вступників і так звані “виправні” сесії для невстигаючих. Ми відвідали вищі школи Кеннеді у Сілвер-Спрінгкс, Меріленд, Вільяма Пенна поблизу Вілмінгтона та ще дві місцеві. Всі ці школи мали великі одно- або двоповерхові приміщення, з’єднані широкими переходами та холами. Більшість класів – без вікон. Стіни завішані плакатами, таблицями, малюнками. Парти розраховані тільки на одного учня. Одяг учнів різний, найпопулярніший - це штани до колін, футболка, кепка, кросівки. Учні поводять себе розкуто, іноді навіть нахабно. Більшість уроків - це перегляд підручників, картинок, експонатів, виконання завдань та коротке пояснення матеріалу вчителями. Ось чому учням дозволяється ходити по класу, підходити до вчителя та однокласників під час уроку. Учні можуть жити у радіусі школи 5-10, а то і більше кілометрів. Після останнього уроку вони поспішають до жовтих шкільних автобусів, які розвозять їх у різних напрямках.

Зовсім інша картина у Бівер Коледж, недалеко Філадельфії. Це платна школа, досить престижна, яка готує молодь до вступу в університет. Навчаються тут також іноземці. Бівер Коледж – це ціле містечко з навчальними корпусами, гуртожитком, спортивним комплексом, їдальнями серед соснового лісу. Учні не прогулюють уроків і відвідують всі заняття, які мають у своєму розкладі, адже за навчання платять їхні батьки. Приміром, для іноземця 2 місяці навчання разом із проживанням і харчуванням коштує 3 тисячі доларів. Я був присутнім на уроці англійської мови. Десять учнів з різних країн сиділи за одним великим столом і працювали з підручниками. Викладач тільки вмикала та вимикала магнітофон і давала короткі пояснення. Потім учні вели розмову в парах, виконували усно граматичну вправу. На цьому урок закінчився. Вчителька майже не виправляла мовних помилок і жодного разу не піднялася зі свого місця.

Можливо, у інших школах Америки все по-іншому. Мені ж вони запам’яталися саме такими, якими я їх побачив.

Пояснення

Виправна” сесія – термін у три або чотири тижні, коли учні відвідують додаткові заняття з

метою виправлення незадовільних оцінок.

Завдання

  1. Прочитай додатково правила внутрішнього розпорядку та розклад уроків однієї з американських шкіл.

  2. Випиши спільні та відмінні риси української та американської школи у три

колонки: українські особливості – спільні риси – американські особливості.

Практична робота

Склади проект школи, в якій ти був би директором. Можеш включити інформацію про будівлю, уроки, вчителів, правила поведінки, розпорядок дня, одяг і т.д. Будь готовий захистити свій проект.