Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anylogic_Metod.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
2.21 Mб
Скачать
    1. На етапі компіляції моделі AnyLogic робить перевірку синтаксису діаграм, типів і параметрів. Всі виявлені на етапі компіляції і побудови моделі помилки відображаються в панелі Ошибки. Для кожної помилки показується її опис та місце розташування - ім'я елемента моделі, при виконанні якого ця помилка була допущена.

    2. Активний об'єкт є основним структурним елементом моделі в AnyLogic.

    3. Активним об'єктом називається сутність, яка включає в себе дані, функції та поведінку як єдине ціле. Активний об'єкт будується як клас, який може включати в якості складових елементів екземпляри інших класів активних об'єктів.

    4. Одна з гілок у дереві проекту має назву Simulation. Це експеримент, який може бути виконаний з моделлю. За допомогою експериментів задаються конфігураційні налаштування моделі.

    5. AnyLogic підтримує кілька типів експериментів, кожен з яких відповідає своїй задачі моделювання. Зокрема AnyLogic підтримує такі типи експериментів:

    6. • Простий експеримент

    7. • Варіювання параметрів

    8. • Оптимізація

    9. • Порівняння "прогонів"

    10. • Монте-Карло

    11. • Аналіз чутливості

    12. • Калібрування

    13. • Нестандартний

    14. Експерименти: Порівняння "прогонів", Монте- Карло, Аналіз чутливості, Калібрування і Нестандартний доступні лише в AnyLogic Professional.

    15. 2.3. Режим виконання моделі

    16. При запуску моделі можна виконувати різні експерименти з моделлю. Розглянемо основні засоби управління експериментом.

    17. Запуск моделі проводиться кнопкою Запустить на панелі інструментів. При запуску експерименту AnyLogic автоматично проводить побудову моделі, що запускається. Тому в разі виявлення помилки буде показано повідомлення про неї, а більш детальна інформація буде виведена в панель Консоль.

При відсутності помилок відкриється вікно презентації експерименту, рис. 3., яке містить кнопку Запустить модель и открыть презентацию класса Main.

    1. Рис. 3. Вікно презентації експерименту

Після запуску модель за допомогою цієї кнопки, відкриється вікно презентації або експерименту, або одного з активних об'єктів запущеної моделі, рис. 4. На презентації буде видно всі елементи, у властивостях яких були встановлені прапорці На презентации.

    1. Рис.4 Вікно презентації

    2. При проведенні комп'ютерних експериментів можна використовувати всі кнопки, показані у верхній частині вікна рис. 4:

    3. • запуск або продовження моделювання

    4. • запуск виконання моделі по кроках

    5. • пауза

    6. • зупинка моделі та повернення у вікно презентації експерименту

    7. У нижній частині вікна видно статус моделі (пауза або виконання, № прогону та ін.).

    8. 2.4 Основи мови Java для побудови моделей в середовищі AnyLogic

    9. Зазвичай більшість моделей реального часу не можливо побудувати використовуючи стандартні об’єкти AnyLogic. Для наближення моделі до реальної необхідно дописувати додаткові алгоритми. В програмному середовищі AnyLogic можна скористатись об'єктно-орієнтованою мовою програмування з високою продуктивністю Java для написання додаткових алгоритмів реалізації моделі. Розроблені алгоритми можуть запускатись через будь-який веб-браузер, або як незалежний аплет. Для застосування Java в програмному середовищі AnyLogic зовсім необов’язково повністю вивчати дану мову, достатньо лише ознайомитися з основними типами даних, вивчити основи синтаксису Java, і розуміти, як викликати необхідну функцію об’єкта.

    10. Розпочнемо з огляду типів даних. Є близько десяти простих типів даних в Java. Проте в моделях AnyLogic зазвичай використовуються ці чотири:

Назва типу

Представлення

Значення

int

Цілф числа

12 10000 -15 0

double

Дійсні числа

877.13 12.0 12. 0.153 .153 -11.7 3.6e-5

boolean

Логічні змінні

true false

String

Текстові рядки

"AnyLogic" "X = " "Line\nNew line" ""

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]