Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц. №2 Підпр. пр..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
208.38 Кб
Скачать

23

Л №2 Підприємницьке право

Тема №2 Підприємства як суб'єкти підприємницької діяльності. Господарські товариства як суб'єкти підприємницької діяльності.

1. Поняття підприємства.

2. Класифікація підприємств та їх характеристика.

3. Характеристика приватного підприємства.

4. Характеристика підприємства, заснованого на власності об'єд­нання громадян.

5. Характеристика державного унітарного підприємства.

6. Характеристика комунального унітарного підприємства.

7. Характеристика підприємства споживчої кооперації.

8. Поняття господарських товариств. Характеристика господарських товариств.

9. Акціонерне товариство.

10. Товариство з обмеженою відповідальністю

11. Товариство з додатковою відповідальністю

12. Повне товариство.

13. Командитне товариство.

14. Кооператив як суб'єкт господарювання

15. Колективне сільськогосподарське підприємство.

16. Фермерське господарство.

17. Об'єднання підприємств.

1. Поняття підприємства

Підприємством є самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задово­лення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому ГК та інши­ми законами.

Характеристика підприємства

Підприємство є самостійним суб'єктом права. Самостійність підприємства, як і будь-якого іншого суб'єкта підприєм­ницької діяльності, означає його комерційну свободу.

Згідно з ч. 2 ст. 67 ГК підприємства вільні у виборі предме­та договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України. Во­ни мають право реалізовувати самостійно всю продукцію, яка не увійшла в державне замовлення або державне завдання, на території України і за її межами, якщо інше не передбачено за­коном. Також підприємства самостійно здійснюють зовнішньо­економічну діяльність, яка є частиною зовнішньоекономічної діяльності України і регулюється законами України, іншими прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами (ст. 68 ГК).

Підприємство є суб'єктом господарювання, тобто за зміс­том ч. 1 ст. 55 ГК — учасником господарських відносин, який здійснює господарську (підприємницьку) діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), має відокремлене майно і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Однією з найважливіших ознак підприємства є самостій­ність відповідальності за своїми зобов'язаннями усім належ­ним йому майном (частини 1, 2 ст. 96 ЦК, ч. 2 ст. 219 ГК). Учасник (засновник) підприємства не відповідає за зобов'язан­нями підприємства, а підприємство не відповідає за зо­бов'язаннями його учасника (засновника), крім випадків, вста­новлених установчими документами (наприклад, щодо това­риств з додатковою відповідальністю, а також повних та командитних товариств) та законом (наприклад, щодо казенних підприємств — ст. 77 ГК).

Підприємство створюється компетентним органом державної влади, органом місцевого самоврядування або іншими суб'єктами. ГК підкреслює, що, зважаючи на існування в Україні трьох форм власності — державної, комунальної й приватної, підприємства створюються відповідними органами, особами, уповноваженими управляти такою власністю. Цим зумовлена і наступна класифікація підприємств, про що йдеться далі.

Метою створення підприємства є задоволення суспільних та особистих потреб.

У вузькому розумінні метою створення кожного підприємст­ва є задоволення особистих потреб його засновників та найма­них ними працівників. Це стає можливим у разі досягнення прибутковості в роботі. Проте крім особистих потреб громадян у достатньому рівні заробітної плати, існують і суспільні потре­би (соціальні, з отримання освіти, лікування, у наукових роз­робках у всіх сферах буття, якісній роботі органів влади, в тому числі правоохоронних структур), без задоволення яких не може нормально функціонувати підприємство будь-якої форми влас­ності. Ці потреби задовольняються за рахунок оподаткування прибутку підприємства.

Мета, для якої створюється підприємство, досягається шляхом здійснення ним систематичної господарської діяльності, а саме — виробничої, науково-дослідної, торговельної та ін.

Згідно з ч. З ст. 62 ГК підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту. Для окремих видів підприємств спеціальним законодавством встановлені винят­ки з цього загального правила (наприклад, за ст. 4 Закону «Про господарські товариства» (статті 120, 134 ЦК) повне і командитне товариства, незважаючи на те, що вони є видами підприємств, діють на підставі засновницького договору, а не статуту).

Згідно з ч. 7 ст. 67 ГК підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в уста­новах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікацій­ним кодом. Відповідно до визначення юридичної особи, що міститься у ст. 80 ЦК, нею вважається організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку, яка наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно з ч. 2 ст. 62 ГК підприємства можуть створюватись, зокрема, для отримання прибутку. Прибуток визначено у ст. З Закону України від 28 грудня 1994 р. «Про оподаткування при­бутку підприємств» (в редакції Закону від 22 травня 1997 р.), за якою прибуток визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат та суму амортизаційних відрахувань.