Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_Statistichni_metodi_upravlinnya_yakistyu....docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Контрольні карти

На японських підприємствах успішно застосовуються х - R, p, рn, з, і, х - контрольні карти, на метода складання й використання яких існують промислові стандарти JTS. Крім цих карт, успішно застосовують і інші види контрольних карт, наприклад: контрольна карта, заснована на стандартних даних, контрольна карта, складена по методу ймовірних меж, х — S і L — S-контрольні карти, контрольна карта Стевенса, контрольна карта з вузькими контрольними межами, карта з перемінною середньою й з контрольними межами, які переміщаються, для контролю коливань процесу, карти за виправленими даними, карти для реєстрації тенденції ходу технологічного процесу й карти с попереджуючими межами. Межі контролю в різних видах контрольних карт установлюються різними статистичними методами. На японських підприємствах застосовуються контрольні карти, засновані на правилі трьох сигм, що формулюється в такий спосіб: якщо випадкова величина розподілена за нормальним законом, то відхилення цієї величини від математичного очікування (за абсолютною величиною) не перевершує потроєного середнього квадратичного відхилення. На думку японських фахівців, при вмілому застосуванні цих карт можна з успіхом проводити майже всі види контролю.

Оскільки для дискретних випадкових величин і безперервних випадкових величин різні їхні статистичні властивості, то й для контролю різних параметрів застосовують три основних види контрольних карт.

Х - -- R, x – х контрольні карти використовують для контролю безперервних випадкових величин (довжини, ваги, міцності, часу, обсягу виробництва й ін.). За допомогою цих карт одержують найбільше інформації про стан процесу.

х контрольні карти застосовують, головним чином, для спостереження зміни середніх значень розподілу.

R - контрольні карти служать для спостереження змін амплітуда розподілу, зміни розкиду. У деяких-специфічних випадках замість R - контрольних карт застосовують S-контрольні карти (S  середньоквадратичне відхилення від середнього значення).

х і R - контрольні карти звичайно застосовують разом. За допомогою цих карт можна спостерігати зміну стану процесу як розподіл. Ці карти особливо важливі в початковий період проведення контролю, оскільки це прості карти, які мають тільки верхню межу контролю і якими можуть користуватися навіть рядові виконавці, тому що в цьому випадку легко збирати статистичні дані й не потрібно складних попередніх розрахунків відносно технологічних процесів. Вони дають найбільше технічної інформації, показують зміну розподілу, тобто зміна середніх арифметичних розмахів, що дозволяє вивчати можливості виробничого процесу.

х R - контрольні карти це карти, де замість х (середніх значень розподілу) використані х, тобто медіани. Їх застосовують у тих випадках, коли на виробництві важко й складно вести розрахунок середніх значень. Рядові виконавці, майстри й бригадири за допомогою цих карт можуть легко контролювати свою роботу.

х - контрольні карти потрібні для нанесення значень окремих безперервних випадкових величин, коли інтервал між одержанням окремих даних дуже великий. При складанні цих карт найчастіше можливі помилки, і тому користуватися ними треба дуже уважно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]