Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
262
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

За редакцією Т.Б. Гриценко, Т.Д. Іщенко, Т.Ф. Мельничук

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Київ «Вища освіта»

2004

УДК 640.1(075.8)

Гриф надано Міністерством

ББК 87.77:37.279я73

освіти і науки України

С37

(лист № 14/18.2-1067 від 24.05.04 р.)

Автори: Т.Б. Гриценко (керівник авторського колективу), С.П. Гриценко, Т.Д. Іщенко, Г.П. Бикова, Г.Г. Ковалишин, О.Я. Ковалишин, Т.П. Івахненко, Т.Ф. Мельничук, М.А. Перевальська, Я.В. Пузиренко, В.І. Стахневич

Рецензенти: академік АПН, проф. О.В. Киричук (Ін-т підготовки кадрів держ. служби зайнятості України Міністерства праці і соціальної політики); д-р. психол. наук, проф. Т.В. Говорун (Національний педагогічний ун-т ім. М. Драгоманова); канд. психол. наук., доц. В.Н. Титов (Національний аграрний ун-т)

Редактор: Л. П. Нікітіна

Сімейно-побутова культура та домашня економіка: Навчальний С37 посібник / За ред. Т.Б. Гриценко, Т.Д. Іщенко, Т.Ф. Мельничук. — К.: Ви-

ща освіта, 2004. — 480 с.

ISBN 966-8081-30-7

Подано теоретичний матеріал до тем курсу «Сімейно-побутова культура та домашня економіка» для студентів вищих навчальних закладів, а також запитання і завдання для закріплення теоретичних відомостей, практичних умінь і навичок із культури сімейного спілкування, ведення ділових зустрічей, нарад, переговорів, подолання конфліктних си- туацій, утримання житла, домашнього господарювання, планування сімейного бюджету. Особлива увага акцентується на таких питаннях, як сімя і шлюб, історія та розвиток сімї в Україні, загальна характеристика шлюбно-сімейної ситуації, соціально-біологічні про- блеми родини, морально-психологічні відносини подружжя, правила харчування, статева свідомість чоловіка і дружини, гендерні ролі, господарсько-економічні проблеми і правові відносини в сімї.

Матеріали навчального посібника дібрано так, що вони відповідають реаліям сучас- ного суспільного становища молоді, тому спрямовують студентів на переоцінку стереоти- пного ставлення до сімї та шлюбу, сприятимуть формуванню почуття відповідальності та власної гідності, підвищенню рівня знань з етики і психології сімейного життя.

Для студентів вищих навчальних закладів. Може бути корисним молодим подруж- жям у процесі вирішення багатогранних сімейних проблем та подолання кризових ситуа- цій, молоді, що готується до укладання шлюбу.

 

ББК 87.77:37.279я73

ISBN 966-8081-30-7

Т.Б. Гриценко, Т.Д. Іщенко,

 

Т.Ф. Мельничук та ін., 2004

П е ред м о в а

ПЕРЕДМОВА

Сімя, родина, регулювання сімейних відносин, здійс- нення сімейних прав та виконання сімейних обовязків, соціально-біологічні проблеми родини, правила харчування, гендерна рівність, економічні про- блеми цікавлять кожну людину нашого суспільства, а особ-

ливо молоду.

Саме для молоді, студентства вищих навчальних закла- дів створено перший навчальний посібник «Сімейно-побу- това культура та домашня економіка».

У ньому теоретичний матеріал подано на основі таких дисциплін, як педагогіка, психологія, соціологія, соціальна психологія, медицина, етика, естетика, культурологія.

Матеріал навчального посібника скомпоновано таким чином, що сімейно-побутова культура має сприйматися студентами як необхідна дисципліна, освоєння якої допо- може осягнути секрети сімейного спілкування; уміле управління сімейними ресурсами з метою поліпшення життя сімї; премудрості щодо домашньої економіки. Все це здатне зробити сімю активним учасником перетворень для свого власного добробуту і добробуту суспільства.

Будь-який студент має стати не тільки прекрасним фахів- цем, а й підготовленою особистістю до сімейного життя. Посі- бник містить рекомендації молодим людям щодо того, як створити щасливу сімю. Цю частину найкраще репрезенту- ють такі розділи: «Сімя та здоровий спосіб життя», «Основи сімейних відносин», «Психологія і психогігієна спілкування», «Культура спілкування».

Зокрема, в розділі «Сімя та здоровий спосіб життя» роз- крито поняття сімї, шлюбу; історію та розвиток сімї в Укра- їні. Студенти ознайомляться з функціями сімї. Матеріал підготовлено так, щоб студенти усвідомили важливість ре- продуктивної, виховної, економічної та інших функцій сімї.

Висвітлено питання щодо загальної характеристики шлюбно-сімейної ситуації в Україні. Подано характе- ристику законодавчої бази щодо охорони здоровя дорослих і дітей. Змістовно представлено матеріал щодо планування сімї.

Особливу увагу приділено проблемам молоді: ВІЛ-ін- фекція/СНІД, алкоголізм, наркоманія, паління тютюну.

На завершення розділу автори подають поради щодо

3

П е ред м о в а

надання першої допомоги в разі невідкладних та надзвичайних ситуацій. Жодна сімя не може існувати без відносин між її членами, основи яких роз-

криває розділ ІІ посібника «Основи сімейних відносин». Автори визначають соціа- льно-біологічні, господарсько-економічні, морально-психологічні і правові відно- сини в сімї, зміст сімейного конфлікту, шляхи його запобігання та вирішення. На належному рівні розглянуто питання виховання в сімї: розумового, морального, національного, трудового, статевого та естетичного.

Кожна особистість, створюючи сімю, повинна знати основи психології і психогі- гієни спілкування. Цю тему розкрито у розділі «Психологія і психогігієна спілку- вання». Насамперед розглянуто особливості сприймання і розуміння людини людиною, анатомію діалогу, основи психологічної корекції спілкування.

Залежно від особливостей статі люди по-різному сприймають один одного. То- му доречно, на наш погляд, розкрито питання щодо психологічних відмінностей статі, статевої самосвідомості і чинників, які впливають на її формування.

Сімя це частинка суспільства. Усіх членів сімї торкаються сторони ділового спілкування. Варто зазначити, що від знання норм культури ділового спілкуван- ня залежить добробут у родині. Ці норми докладно висвітлено в розділі «Культура спілкування».

На високому рівні розглянуто питання щодо культурності та культури поведін- ки в процесі комунікації (етики спілкування). Викладено моральні принципи спіл- кування (щирість, правдивість, чесність тощо), без яких не проходять основні ета- пи ділових зустрічей, нарад, переговорів.

Вдало розкрито культуру спілкування за допомогою технічних засобів (Інтер- нет, телефон, електронна пошта, факс, відеозвязок). Вміщено матеріал щодо спіл- кування у родині: мистецтво взаєморозуміння, техніка спілкування.

Сучасність потребує від партнерів (чоловіка та дружини) компетентності у всіх життєвих питаннях. Тому закономірним є включення до посібника розділів: «Ор- ганізація домашнього господарства», «Харчування». Ці матеріали розроблено і подано на належному теоретичному рівні. У розділі «Організація домашнього гос- подарства» розглянуто положення щодо обладнання сучасного житла, особливості оздоблення та озеленення сучасної квартири, садибного будинку. Повчально по- дано матеріал про догляд за меблями, одягом, взуттям; прання та ремонт білизни.

У розділі «Економіка домашнього господарства» розкрито економічні питання існування сімї, зокрема: види прибутків, основні групи витрат у бюджеті сімї; права споживачів; обмін товару; надання послуг.

Активність кожного члена суспільства, сімї залежить від здоровя, яке, в свою чергу, підтримується харчуванням. Основні аспекти харчування розкрито у роз- ділі «Харчування».

Подано історичний розвиток харчування, особливості української кухні, приго- тування їжі (прийоми теплової обробки), режим харчування тощо.

Надано поради щодо зберігання харчових продуктів, методів консервування. Цінним є матеріал про харчування жінок під час вагітності та лактації; харчу- вання дітей віком від 1 – 3 років.

Позитивним є те, що у розділі звернуто увагу на властивості продуктів та їх по- єднання. Надано поради щодо збалансованого та роздільного харчування.

Подані до кожного розділу завдання спрямовані на виявлення знань теоретич- них основ сімейно-побутової культури та домашньої економіки.

Для більш докладного вивчення окремих питань можна скористатися літера- турою, список якої наведено після кожного розділу.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]