Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
типи структура конспект уроку ОМ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Посібники

  1. Динамічні таблиці по образотворчому мистецтву (натюрморт, пейзаж, основи кольоровознавства, таблиці послідовності виконання начерків людини, птахів, тварин тощо)

  2. Таблиці з перспективи

  3. Малюнки геометричних тіл

  4. Таблиці з декоративно-прикладного мистецтва (по видах мистецтва, елементи розпису)

  5. Таблиці по скульптурі

  6. Таблиці по архітектурі

  7. Репродукції картин художників по жанрах

  8. Методичний фонд вчителя (роботи учнів минулих років)

  9. Самостійно діючі виставки (Наприклад: “Світ очима дітей”, “Я бачу світ”, тощо)

Урок на тему “Образи рідної землі у творах українських художників”

За типом – це комбінований урок, на якому передбачається представити школярам роботи українських пейзажистів або митців, що працювали в пейзажному жанрі. Поряд з цим планується організація сприймання, вибору та оцінювання художніх творів.

Тому в його проведенні на першому плані має бути ознайомлення учнів (у вигляді стислого огляду) з доробком українських художників, що працювали в зазначеній галузі образотворчого мистецтва. Важливо також стимулювати зацікавленість школярів у виборі та оцінці найцінніших і найпривабливіших творів пейзажного жанру. Зробити це можна, запропонувавши учням форму порівняльного аналізу, що складається із зіставлення особистого естетичного досвіду та життєвих вражень з асоціативними образами, які виникли під час споглядання художнього твору.

Зазначимо, що найбажанішим варіантом організації такого уроку є використання на ньому ТЗН як для демонстрування репродукцій, так і для озвучення музичних або літературних фрагментів з метою підвищення їхнього емоційно-естетичного впливу в процесі сприйняття.

Переконуючи школярів у тому, що головне завдання художника-пейзажиста не в елементарному копіювання довкілля, а у відтворенні його в художньо-образній формі, важливо демонструвати не лише репродукції з творів відомих художників, а й оригінальні роботи та фотографії схожих краєвидів. Це значною мірою активізує процес сприймання та оцінення й дасть змогу учням відчути особисто так званий “ефект присутності”, який виникає, коли враження від побаченого в дійсності збігаються з тим, що відтворено художником. Не зайвим видається і порівняння робіт професійних художників з пейзажами школярів одного з глядачами віку. Все це допомагає розширювати уявлення підлітків щодо різниці між оригіналами мистецьких творів та їх репродукціями, розвивати уміння за певними ознаками відрізняти високоякісні твори з розряду шедеврів від малопрофесійних, любительських, низькопробних.

Адже саме в середньому шкільному віці спостерігається стійкий зв’язок сприймання мистецтва з власною художньою діяльністю підлітків, підвищений інтерес їх до того, як це зроблено у справжньому професійному мистецтві. Тому показ під час уроку фрагментів або деталей живописних чи графічних творів значною мірою допомагає проникненню учнів у творчу лабораторію митця та становить один із найважливіших чинників активізації естетичного ставлення школярів середнього віку до мистецтва.

ПЛАН УРОКУ

Тема уроку: Образи рідної землі у творах українських художників.

Мета уроку: а) поглиблення знань учнів у галузі пейзажного жанру

б) удосконалення навичок естетичного сприймання та оцінної діяльності

в) розвиток образного мислення, асоціативної пам’яті, уяви

г) виховання естетичного ставлення до навколишнього світу, любов до

рідної землі

Оснащення:

  • ТЗН (діапроектори, епідіаскоп, екран, комп’ютер тощо);

  • репродукції творів українських художників: Т.Шевченко, В.Штенберга,

В.Орловського, С.Васильківського, П.Левченка, К.Костанді, М.Пимоненка, А.Куїнджі, Г.Світлицького, К.Трохименка, М.Бураченка, О.Шовкуненка, Д.Шавикіна, М.Глущенка, И.Бокшая, Т.Яблонської

  • Запис словникового мінімуму термінів і понять:

Жанр – стійкий різновид образно-композиційної будови художнього

твору, що склався історично;

Пейзаж – жанр образотворчого мистецтва, присвячений зображенню природи, міст, архітектурних комплексів;

Офорт - різновид гравюри на металі;

Репродукція – масове відтворення художнього оригіналу поліграфічним або фотографічним способом;

Художній образ – засіб відображення дійсності у мистецтві;

Інтерпретація – тлумачення, пояснення змісту чого-небудь.

  • Орієнтовний зміст естетичної оцінки твору пейзажного жанру.

Методи і прийоми: коментар, демонстрація наочності, актуалізація опорних знань, організація сприймання, стимулювання оцінної діяльності учнів, спостереження, порівняльний аналіз.

Види діяльності учнів: сприймання, пізнавально-оцінна та комунікативна діяльність.