Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка сам роботи по траннспортному праву.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
762.37 Кб
Скачать

Пояснювальна записка до навчального курсу « Транспортне право».

Економічний прогрес залучає нашу країну до міжнародного розподілу праці, якому супутні міждержавні потоки матеріальних та фінансових ресурсів. Жодна країна не в змозі самостійно за­безпечити умови найефективнішого виробництва товарів і по­слуг. Ці завдання можуть бути успішно вирішеними завдяки міжнародному співробітництву, за допомогою якого можна за­безпечити потік необхідних товарів, одержати доступ до нових ринків збуту.

Розвиток транспорту зумовив активізацію національної транс­портної політики, чому сприяє унікальне географічне розташу­вання України, що має забезпечити органічне приєднання її до світового співтовариства, передусім, завдяки просуванню на зов­нішніх ринках послуг національного транспорту. У зв'язку з цим має місце стійка тенденція до збільшення обсягів міжнародної торгівлі та визначення найоптимальніших вантажопотоків із найменшими витратами.

У цьому контексті вивчення студентами спеціального курсу «Транспортне право» надзвичайно акту­альне.

Метою вивчення дисципліни є набуття студентами знань про будову, стан, функціонування транспортної системи України і суб'єктів транспортних правовідносин, правові засади діяльності окремих галузей транспорту (залізничного, автомобільного, повіт­ряного, морського, річкового, трубопровідного) та особливості господарювання транспортних підприємств.

Навчальний курс передбачає вивчення як теоретичних питань юридичного забезпечення діяльності транспорту в цілому, так і окремих його галузей, набуття практичних навичок роботи з нор­мативно-правовими актами, що регулюють суспільні відносини у сфері надання транспортних послуг, порядок створення окре­мих суб'єктів господарювання на транспорті, укладення та забез­печення виконання договорів перевезення, юридичної відповідаль­ності за невиконання, порушення чи неналежне виконання зобов'язань суб'єктами транспортних правовідносин, захисту прав та інтересів громадян, які користуються транспортом.

Професійна спрямованість курсу полягає в тому, що «Транс­портне право» — як навчальна дисципліна — виступає інтегро­ваним курсом, в якому оволодіння нормативним матеріалом пе­редбачає комплекс знань матеріального і процесуального права, вмінь і навичок у застосуванні його норм для юридичного забез­печення господарської діяльності підприємств транспорту .

Навчальний матеріал міцно по­в'язаний з чинним законодавством і правозастосовчою практи­кою.

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ.

Вступ

Предмет "Транспортне право" його зміст, послідовність вивчення та зв'язок з іншими предметами. Значення предмету, як профілюючої дисципліни при підготовці молодших спеціалістів організаторів перевезень. Рекомендована література для вивчення предмету.

Тема 1. Поняття, принципи та система Транспортного права в Україні. Поняття транспортної діяльності. Місце транспортного права в системі України. Джерела транспортного права. Поняття про основні види джерел транспортного права. Закони та підзаконні акти.

Тема 2. Транспортні правовідносини. Відносини, які регулюють транспортне правом. Матеріальний зміст транспортних правовідносин. Основні зобов`язання за договорами перевезення.

Тема 3. Організаційно-правові засади управління транспортом в Україні. Поняття транспорту і транспортної системи України. Мета, завдання, методи та суб’єкти державного управління транспортом України. Основі напрямки державного управління транспортом України.

Тема 4. Транспортні правопорушення та юридична відповідальність

Поняття та види правопорушень на транспорті. Транспортні злочини. Адміністративні та дисциплінарні проступки на транспорті та відповідальність за їх скоєння. Особливості цивільно-правової відповідальності на транспорті

Тема 5. Система органів управління автомобільним транспортом. Положення про Міністерство транспорту України. Характер взаємовідносин органів управління автомобільним транспортом з підлеглими об’єднаннями та підприємствами. Юридична особа. Поняття юридичної особи.

Тема 6. Поняття договору у праві. Види договорів на автомобільні перевезення. Типовий договір на перевезення вантажів. Навантажування та розвантажуванні рухомого складу автомобільного транспорту, терміни навантажування та розвантажування. Товарно-транспортна накладна, її функції та порядок заповнення, інші транспортні документи .Поняття договору перевезення пасажирів. Права та обов'язки автотранспортних підприємств та пасажирів по договору перевезення пасажирів та багажу. Відповідальність АТП за загублення, нестачу та пошкодження багажу. Відповідальність пасажирів за безквитковий проїзд.

Договір перевезення пошти.. Відповідальність сторін по договору перевезення пошти.

Тема 7. Основи автотранспортного права. Порядок приймання вантажу до перевезень, виконання перевізних операцій.

Порядок передачі вантажів з автомобільного транспорту на інші види транспорту те.

отримування вантажів при прямому змішаному сполученні. Особливості правового регулювання перевезень пасажирів та багажу у прямому змішаному сполученні. .

Тема 8. Претензії до перевізника, відправника й одержувача вантажів, порядок вирішення спорів. Правова основа регулювання цих питань. Вимоги щодо способів фіксації обставин, що можуть служити підставою для матеріальної

Тема 9. Основи залізничного права. Правові основи державного управління залізничним транспортом України. Правове регулювання залізничних перевезень. Претензійно-позовна діяльність на залізничному транспорті.

Тема 10. Основи повітряного права. Правові засади державного управління повітряним транспортом України. Правове регулювання повітряних перевезень. Відповідальність сторін за договором повітряного перевезення.

Тема 11. Основи морського права. Система управління морським транспортом України. Договірні відносини на морському транспорті. Претензійно-позовна діяльність на морському транспорті

Тема 12. Основи річкового транспорту. Договори річкового перевезення. Відповідальність перевізника, відправника та одер­жувача вантажів.

Тема 13. Правове регулювання трубопровідного транс­порту. Особливості правового регулювання трубопровід­ного транспорту. Правовідносини у галузі трубопровідного транс­порту.

Тема 14. Зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди при експлуатації транспортних засобів.

Загальні підстави відповідальності за заподіяння шкоди. Відповідальність автотранспортної організації за шкоду, заподіяну з вини її працівників. Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної безпеки. Поняття власника джерела підвищеної безпеки. Обсяг, характер та розмір відшкодувань збитків. Обставини, при яких власник джерела підвищеної безпеки звільняється від відшкодування шкоди, або зменшується розмір відшкодувань.

Відшкодування шкоди внаслідок ушкодження здоров'я громадян, та зіпсування рухомого

складу.

Тема15. Пред'явлення та розгляд претензій та позовів. Поняття претензій Претензійний порядок розгляду вимог, які впливають з перевезень. Претензії до автотранспортних підприємств, організацій, які випливають з інших правопорушень. Термін пред’явлення та розгляд претензій. Документи, які повинні бути додані до претензії.

Поняття позовної давнини. Загальні та скорочені терміни позовної давнини. Наслідки минання термінів позовної давнини на стягнення заборгованості між організаціями. Сторони у цивільному процесі. Позивач, відповідач, третя особа.

Позови автотранспортних підприємств та організацій, порядок та терміни їх пред3явлення Позови до підприємств (організацій) транспорту, терміни їх пред'явлення. Документи, я:<: паяються по позовної заяви.

Практичне заняття

Складання претензії. Складання позовної заяви.