Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право соціального забезпечення.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

7.3. Державні соціальні гарантії, порядок їх визначення та затвердження

З метою забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень законами встановлюються основні державні соціальні гарантії.

Державні соціальні гарантії — це встановлені законами мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, а також розміри інших видів соціальних виплат, встановлені законами та іншими нормативно-правовими актами, які забезпечують рівень життя не нижчий від визначеного в державі державного соціального стандарту — прожиткового мінімуму.

Державні соціальні гарантії враховуються при затвердженні програм економічного та соціального розвитку та є базою для порівняння при оцінюванні досягнутого рівня життя. Вони спрямовані на створення реальних умов, що забезпечують населенню можливість споживати ті чи інші блага і послуги в гарантованому обсязі.

Базовими державними соціальними гарантіями є мінімальна заробітна плата та мінімальна пенсія за віком, неоподатковуваний мінімум доходів громадян, розміри державної соціальної допомоги та інших соціальних виплат. Державні соціальні гарантії, які є основним джерелом існування, не можуть бути нижчими від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Виключно законами України визначаються:

— мінімальний розмір заробітної плати;

— мінімальний розмір пенсії за віком;                       ; ;:"■<;;

— неоподатковуваний мінімум доходів громадян;*, ішггСв

229

Розділ 7. Державні соціальні стандарти та нормативи соціального...______

— величина порогу індексації грошових доходів громадян;

— пільги щодо оплати житлово-комунальних, транспортних послуг і послуг зв'язку та критерії їх надання.

З метою надання соціальної підтримки населенню України загалом та окремим категоріям громадян у законодавстві встановлюються й інші державні соціальні гарантії щодо:

—   рівня життя населення, що постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

—  рівнів оплати праці працівників різної кваліфікації в установах та організаціях, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів;

—  стипендій учням професійно-технічних та студентам вищих державних навчальних закладів;

—  індексації доходів населення з метою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін;

—  надання гарантованих обсягів соціально-культурного, житлово-комунального, транспортного, побутового обслуговування та обслуговування у сфері освіти, охорони здоров'я, фізичної культури і спорту, торгівлі та громадського харчування;

—  забезпечення пільгових умов задоволення потреб у товарах та послугах окремим категоріям громадян, які потребують соціальної підтримки.

Державні соціальні гарантії є вираженням зобов'язання держави забезпечити своїм громадянам мінімальну заробітну плату, мінімальні пенсії для непрацездатних громадян, право на одержання допомоги із соціального страхування, мінімальний набір загальнодоступних і безкоштовних послуг у галузі освіти, охорони здоров'я та культури. Вони є обов'язковими для всіх державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.

Державні соціальні гарантії та державні соціальні стандарти і нормативи є основою для розрахунку видатків на соціальні цілі та формування на їх основі бюджетів усіх рівнів

230

7.3. Державні соціальні гаранти, порядок їх визначення та затвердження

та соціальних фондів, міжбюджетних відносин, розробки загальнодержавних і місцевих програм економічного і соціального розвитку. Розрахунки і обґрунтування до показників видатків на соціальні цілі у проектах Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів здійснюються на підставі державних соціальних стандартів.

Розробка та виконання Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів здійснюються на основі пріоритетності фінансування видатків для забезпечення надання державних соціальних гарантій.

З метою дотримання державних соціальних гарантій, оцінки ефективності державної соціальної політики, її впливу на рівень та якість життя в Україні здійснюється постійний державний моніторинг у сфері застосування та фінансового забезпечення державних соціальних стандартів і нормативів. Основними засобами здійснення моніторингу є: щомісячна оцінка вартісної величини головних державних соціальних стандартів; ведення державного статистичного обліку щодо додержання державних соціальних стандартів і нормативів; поточне коригування вартісних величин державних соціальних нормативів та нормативів витрат (фінансування) залежно від зміни цін та інших умов їх формування. За результатами моніторингу здійснюється перегляд розмірів державних соціальних гарантій у порядку, що визначається законами.

Порядок проведення моніторингу застосування державних соціальних стандартів і нормативів та його фінансового забезпечення визначається Кабінетом Міністрів України. Відомості про розміри державних соціальних стандартів і нормативів, а також щодо результатів моніторингу їх застосування підлягають публікації в офіційних виданнях.

. -і •

231

Розділ 7. Державні соціальні стандарти та нормативи соціального...

Питання для самоконтролю

1.  Дайте визначення понять «державні соціальні стандарти», «со-

ціальні нормативи*, «соціальнігарантії».

2.  Назвіть принципи формування державних соціальних стан-

дартів .

3. Запропонуйте критерії класифікації соціальних нормативів.

4.  Визначте поняття та зміст прожиткового мінімуму як базового

соціального стандарту.

5.  Дайте визначення поняття «рівня забезпечення прожиткового

мінімуму» та його значення при обчисленні розміру соціальних виплат.

Література

1.  Верланов С. Стандарти прав людини: спроба загальнотеоретич-

ної характеристики // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали XI регіональної науково-практичної конференції. — Л., 2005. — С. 57-59.

2. Иваненко В. А., Ивапенко В. С. Социальньїе права человека и со-

циальньїе обязанности государства: международньїе и консти-туционньїе правовьіе аспектьі. — СПб: Юрид. центр Пресе, 2003. — 404 с.

3.  Онишко Є. Європейські правові стандарти: загальнотеоретична

характеристика // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали XI регіональної науково-практичної конференції. — Л., 2005. — С. 53-55.

4.  Синчук С. М. Прожитковий мінімум як базовий державний со-

ціальний стандарт в Україні // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали XI регіональної науково-практичної конференції. — Л., 2005. — С. 250-253.

V»!-

282

ЬЙ^

"Ь* ■■ ч*

/а-л-. >'■>•-"--

Розділ 8

Організаційно-правові форми соціального забезпечення в Україні