Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_finansi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

ФІНАНСОВИЙ РИНОК

СТРАХУВАННЯ

Фінансова система

ФІНАНСИ СУБЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ

МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ

- фінанси комерційних підприємств і організацій;

- фінанси некомерційних установ і організацій.

- Державний і місцевий бюджети;

- Державні цільові фонди;

- Державний кредит;

- фінанси державного сектору

- фінанси міжнародних організацій;

- фінанси міжнародних фінансових інституцій;

- міжнародний фінансовий ринок

Рис. 2.1. Сфери та ланки фінансової системи

2.2. Характеристика ланок фінансової системи країн з розвинутою економікою та України.

Дер­жа­в­на фі­нан­со­ва си­с­те­ма в еко­но­мі­ч­но роз­ви­ну­тих кра­ї­нах охо­п­лює чо­ти­ри лан­ки:

* дер­жа­в­ний бю­джет;

* мі­с­це­ві фі­нан­си;

* спе­ці­аль­ні по­за­бю­дже­т­ні фон­ди;

* фі­нан­си дер­жа­в­них кор­по­ра­цій.

Про­ві­д­ною лан­кою фі­нан­со­вої си­с­те­ми є дер­жа­в­ний бю­джет. За сво­їм ма­те­рі­аль­ним змі­с­том це го­ло­в­ний цен­т­ра­лі­зо­ва­ний фонд гро­шо­вих ко­ш­тів дер­жа­ви. Мі­с­це­ві (ре­гі­о­наль­ні) фі­нан­си вклю­ча­ють мі­с­це­ві бю­джети, фі­нан­си під­при­ємств, що на­ле­жать мі­с­це­вим ор­га­нам вла­ди (му­ні­ци­па­лі­те­там) та ав­то­но­м­ні мі­с­це­ві фон­ди. Третя ланка фінансової системи - позабюджетні спеціальні фонди, до яких відносяться фонди національного страхування.

Фі­нан­со­ва си­с­те­ма Укра­ї­ни охо­п­лює та­кі лан­ки фі­нан­со­вих від­но­син:

* дер­жа­в­ну бю­джет­ну си­с­те­му;

* спе­ці­аль­ні по­за­бю­дже­т­ні фон­ди;

* дер­жа­в­ний кре­дит;

* стра­ху­ван­ня;

* фі­нан­си під­при­ємств рі­з­них форм вла­с­но­с­ті.

Тема 3. Фінансова політика і фінансовий механізм.

    1. Фінансова політика як складова частина економічної і соціальної політики держави.

3.2. Фінансовий механізм і його елементи.

3.3. Моделі фінансових відносин у суспільстві.

    1. Фінансова політика як складова частина економічної і соціальної політики держави.

Фінансова політика - сукупність заходів, спрямованих на мобілізацію фінансових ресурсів, їх раціональний розподіл і використання, які держава здійснює через фінансову систему.

Го­ло­в­ним за­вдан­ням фі­нан­со­вої по­лі­ти­ки є за­без­пе­чен­ня від­по­ві­д­ни­ми фі­нан­со­ви­ми ре­сур­са­ми ре­а­лі­за­ції тої чи ін­шої дер­жа­в­ної про­гра­ми еко­но­мі­ч­но­го та со­ці­аль­но­го роз­ви­т­ку.

Політика як узагальнююче поняття охоплює всі напрями діяльності держави. Залежно від сфери суспільних відносин, яка є об'єктом політичного впливу, виділяють економічну, соціальну, культурну, технічну, бюджетну, кредитну, внутрішню і зовнішню політику.

Фінансова політика має самостійне значення і водночас є важливим засобом реалізації політики держави в будь-якій сфері суспільної діяльності - економіці, соціальній сфері, військовій реформі, в міжнародних відносинах.

Залежно від тривалості періоду і характеру завдань, що вирішуються, фінансова політика поділяється на фінансову стратегію і фінансову тактику.

Фінансова стратегія - довготривалий курс фінансової політики, розрахований на перспективу, який передбачає вирішення великомасштабних завдань, визначених економічною і соціальною стратегією.

У процесі її розроблення прогнозуються основні тенденції розвитку фінансів, формуються концепції їх використання, визначаються принципи організації фінансових відносин.

Фінансова тактика спрямована на розв'язання завдань конкретного етапу розвитку суспільства за допомогою перегрупування фінансових ресурсів і зміни способів організації фінансових зв'язків.

В пе­рі­од ево­лю­цій­но­го роз­ви­т­ку су­с­пі­ль­но­го жит­тя та ста­бі­ль­но­го дер­жа­в­но­го уст­рою вну­т­рі­ш­ня та зо­в­ні­ш­ня фі­нан­со­ва по­лі­ти­ка дер­жа­ви роз­в’я­зу­ють од­не го­ло­в­не за­вдан­ня – це за­без­пе­чен­ня та укрі­п­лен­ня іс­ну­ю­чої у да­ній дер­жа­ві си­с­те­ми су­с­пі­ль­них від­но­син. В пе­рі­о­ди ре­во­лю­цій­них змін по­лі­тич­ні си­ли, що за­ці­ка­в­ле­ні у змі­ні іс­ну­ю­чої си­с­те­ми, про­во­дять по­лі­ти­ку, яка ске­ро­ва­на на фор­му­ван­ня но­вої си­с­те­ми су­с­пі­ль­них від­но­син.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]