Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi2.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
244.14 Кб
Скачать

План проекту

План проекту повинен чітко показати ресурси, необхідні для реалізації проекту, розподіл робіт на етапи і часовий графік виконання цих етапів. У деяких організаціях план проекту складається як єдиний документ, що містить усі види планів, описаних вище. У інших випадках план проекту описує тільки технологічний процес створення ПО. У такому плані обов'язково є присутній посилання на плани інших видів, але вони розробляються окремо від плану проекту.

План, структуру якого я представлю нижче, належить саме до останнього типу планів. Деталізація планів проектів дуже різниться залежно від типу програмного продукту, що розробляється, і організації-розробника. Але у будь-якому випадку більшість планів містять наступні розділи.

1. Вступ. Короткий опис цілей проекту і проектних обмежень (бюджетних, тимчасових і так далі), які важливі для управління проектом.

2. Організація виконання проекту. Опис способу підбору команди розробників і розподіл обов'язків між членами команди.

3. Аналіз ризиків. Опис можливих проектних ризиків, вірогідність їх прояву і стратегій, спрямованих на їх зменшення.

4. Апаратні і програмні ресурси, необхідні для реалізації проекту. Перелік апаратних засобів і програмного забезпечення, необхідного для розробки програмного продукту. Якщо апаратні засоби вимагається закуповувати, приводиться їх вартість спільно з графіком закупівлі і постачання.

5. Розбиття робіт на етапи. Процес реалізації проекту розбивається на окремі процеси, визначаються етапи виконання проекту, приводиться опис результатів ("виходів") кожного етапу і контрольні відмітки.

6. Графік робіт. У цьому графіку відображуються залежності між окремими процесами (етапами) розробки ПО, оцінки часу їх виконання і розподіл членів команди розробників по окремих етапах.

7. Механізми моніторингу і контролю за ходом виконання проекту. Описуються звіти, що надаються менеджером, про хід виконання робіт, терміни їх надання, а також механізми моніторингу усього проекту.

План повинен регулярно переглядатися в процесі реалізації проекту. Одні частини плану, наприклад графік робіт, змінюються часто, інші стабільніші. Для внесення змін в план потрібно спеціальну організацію документопотока, що дозволяє відстежувати ці зміни.

Контрольні відмітки етапів робіт.

Менеджерові для організації процесу створення ПО і управління їм потрібна інформація. Оскільки само програмне забезпечення невідчутне, ця управлінська інформація може бути отримана тільки у вигляді документів, що відображують виконання чергового етапу розробки програмного продукту. Без цієї інформації не можна судити про міру готовності створюваного продукту, неможливо оцінити вироблені витрати або змінити графік робіт.

При плануванні процесу визначаються контрольні відмітки - віхи, що відмічають закінчення певного етапу робіт. Для кожної контрольної відмітки створюється звіт, який надається керівництву проекту. Ці звіти не мають бути великими об'ємними документами; вони повинні підводити короткі підсумки закінчення окремого логічно завершеного етапу проекту. Етапом не може бути, наприклад, "Написання 80% коду програм", оскільки неможливо перевірити завершення такого "етапу" : крім того, подібна інформація практично даремна для управління, оскільки тут не відображується зв'язок цього "етапу" з іншими етапами створення ПО.

Зазвичай після закінчення основних великих етапів, таких як розробка специфікації, проектування і тому подібне, замовникові ПО надаються результати їх виконання, так звані контрольні проектні елементи. Це може бути документація, прототип програмного продукту, закінчені підсистеми ПО і так далі. Контрольні проектні елементи, що надаються замовникові ПО, можуть співпадати з контрольними відмітками (точніше, з результатами виконання якого-небудь етапу). Але зворотне твердження невірне. Контрольні відмітки - це внутрішні проектні результати, які використовуються для контролю за ходом виконання проекту, і вони, як правило, не надаються замовникові ПО.

Для визначення контрольних відміток увесь процес створення ПО має бути розбитий на окремі етапи з вказаним "виходом" (результатом) кожного етапу. Наприклад, на малюнку показані етапи розробки специфікації вимог у разі, коли для її перевірки використовується прототип системи, а також представлені вихідні результати (контрольні відмітки) кожного етапу. Тут контрольними проектними елементами є вимоги і специфікація вимог.

Мал. Етапи процесу розробки специфікації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]