Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChNI_VKAZIVKI_DO_NAPISANNYa_KURSOVIKh_ROB....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра масової та міжнародної комунікації

10-річчю факультету систем і засобів масової комунікації та 15-річчю початку підготовки журналістів у Дніпропетровському національному університеті присвячується

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

З ТЕОРЕТИКО-ЖУРНАЛІСТСЬКИХ ДИСЦИПЛІН

ДНІПРОПЕТРОВСЬК–2006

Наведені рекомендації щодо виконання курсових робіт з теоретико-журналістських дисциплін.

Призначені для студентів І курсу денної та заочної форм навчання факультету систем і засобів масової комунікації.

Методичні вказівки до написання курсових робіт з теоретико-журналістських дисциплін

Укладач кандидат філологічних наук, доцент кафедри масової та міжнародної комунікації о.В. Кирилова Передмова

Методичні вказівки з написання курсової роботи на кафедрі масової та міжнародної комунікації Дніпропетровського національного університету націлені на реалізацію таких завдань:

  1. сформувати у студентів навички ведення самостійної роботи, ясно, логічно й лаконічно висловлювати власні думки;

  2. закріпити знання з теоретико-журналістських дисциплін;

  3. допомогти їм оволодіти методами проведення досліджень для вирішення наукових та практичних проблем.

Курсова робота розвиває самостійне мислення, сприяє формування наукових інтересів студентів, надбанню навичок самостійної роботи з літературою, залучає до науково-дослідної діяльності, допомагає засвоїти практику написання наукових праць, техніку наукової роботи, прийоми оформлення тексту рукопису тощо.

У даному посібнику висвітлено основні вимоги до написання курсової роботи на І курсі.

Курсова робота виконується студентом самостійно під методичним керівництвом викладача кафедри. Студент разом із керівником курсової роботи обговорює структуру й графік виконання завдань. Керівник здійснює методичну допомогу у роботі з документами, у кінцевому формулюванні теми, мети та завдань, предмета та об’єкта, методів дослідження тощо; періодично, на основі графіка, здійснює перевірку роботи студента, її коригування та виставляє попередню оцінку до закінченої роботи.

Тематика курсових робіт

Загальні напрямки курсових робіт розробляються та затверджуються кафедрою масової та міжнародної комунікації ДНУ. Тематика розробляється з урахуванням тенденцій у сучасній науковій думці з журналістикознавства та комунікативістки, а також орієнтуючись на процеси, що відбуваються у практичній діяльності медіа-системи. Студент самостійно обирає тему з переліку, який подану у Додатку І. Він має можливість запропонувати власні уточнення, конкретизацію тем, а також власні формулювання у межах проблем, що розглядаються на зазначеному курсі. Основне ускладнення під час вибору теми може полягати в тому, що цей вибір і, частково, написання роботи відбувається в процесі вивчення предмета, а не по його закінченні. Саме тому кінцеве рішення приймається виключно після погодження обраної теми з керівником – викладачем кафедри, і встановлення індивідуального графіку виконання роботи. Вибір теми роботи повинен ґрунтуватися на первісному вивченні змісту проблеми. Тільки в цьому випадку він буде усвідомленим, що є важливою передумовою успішного написання роботи.

Курсова робота на І курсі має здебільшого реферативний характер. Її мета – оволодіння студентами методики реферування, зіставлення різних точок зору на проблему, перенесення теоретичних аспектів на аналіз практичної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]