Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец. НМП БМ . Заоч..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до практичного заняття

Метод екстраполяції (трендів). Студенти повинні засвоїти, що метод ґрунтується на визначенні бюджетних показників на основі встановлення стійкої динаміки їх розвитку. Розрахунок бюджетних показників цим методом здійснюється на основі досягнутого в попередньому періоді рівня розвитку і його коригування на відносно стабільний розвиток країни.

У процесі щорічного бюджетного планування екстраполяцію використовують як допоміжний засіб для попередніх розрахунків, оскільки цей метод має значні недоліки. По-перше, він не дає змоги врахувати можливості значного збільшення чи зменшення бюджетних доходів, залежних від різних обставин у плановому році, різке зростання чи скорочення виробничих показників, зміни у податковому законодавстві, роботі податкових та інших контролюючих органів тощо, оскільки вважається, що умови попереднього періоду зберігаються незмінними в плановому році. Обсудити наслідки використання методу в період кризи економіки 2008-2010 рр. По-друге, він негативно впливає на економне використання бюджетних коштів, оскільки їх планування здійснюється виходячи з досягнутого в попередньому році рівня.

Для побудови прогнозу за допомогою метода екстраполяції потрібно зібрати попередні статистичні данні прогнозуючого показника. Їх джерелом можуть бути статистичні збірники облстату, держстату, інформація з наукових та науково - практичних періодичних видань, статистична інформація наведена на сайтах МФУ, ДКУ, Рахункової палати в Інтернеті. Досліднику потрібно зібрати статистичну динаміку прогнозного показника за декілька років. Чим більше динамічний ряд, тим точніший прогноз (потрібно зібрати данні не менш ніж за п’ять років). Зібрані данні потрібно розташувати у вигляді (табл. 1).

Таблиця 1

Доходи бюджету Ленінського району м. Дніпропетровська 2001-2008 рр.

Встановивши курсор у правому куту таблиці, тягнемо її вправо. В таблиці виникають прогнозні показники. В меню, натиснувши клавішу «майстер діаграм» вибираємо вид діаграми (краще вибирати гістограму). Потім, натиснувши в верхній строчці меню клітину «діаграма», вибираємо лінію тренду і встановлюємо якісні показники прогнозу (рівняння і коефіцієнт детермінації).

Приклад. Зробити прогноз доходів Ленінського району м. Дніпропетровська на 2012 рік. Опишіть отримане рівняння і якісні показники прогнозу. Динаміка доходів району наведена у (табл. 2).

Таблиця 2

Прогноз доходів бюджету Ленінського району на 2012рік.

Практичне завдання

1.Зробіть прогноз доходів Кіровського району м. Дніпропетровська на 2012 рік.

2.Зробіть прогноз доходів Самарського району м. Дніпропетровська на 2012 рік.

3. Зробіть прогноз доходів м. Дніпропетровська на 2012 рік .

4. Зробіть прогноз доходів м. Нікополя на 2012 рік.

5. Зробіть прогноз доходів м. Дніпродзержинська на 2012 рік.

6. Зробіть прогноз доходів Дніпропетровської області на 2012 рік.

7. Зробіть прогноз видатків на освіту Дніпропетровської області на 2012 рік.

8. Зробіть прогноз видатків Дніпропетровської області на 2012 рік.

Бібліографічний список до практичного заняття

[53-62, Internet-ресурси]

Модуль 1. Управління бюджетним процесом у державі

Змістовий модуль 1 Бюджетне планування

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 2

Тема практичного

заняття:

Планування бюджету методом кореляційно – регресійного аналізу

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички з планування бюджетних показників методом кореляційно – регресійного аналізу

План заняття

1.Обговорення сутності методу кореляційно – регресійного аналізу (КРА)?

2. Практичне використання КРА за допомогою табличного процесору Excel

Обладнання: - ПК