Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 2: сімейне право План семінарського заняття

  1. Умови та порядок укладення і розірвання шлюбу. Визнання шлюбу недійсним.

  2. Права та обов'язки подружжя.

  3. Права та обов'язки батьків і дітей.

  4. Усиновлення, опіка, піклування, патронат.

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття

Оскільки з даної теми тематичним планом не передбачено лекції, то студентам перш за все треба самостійно усвідомити поняття сімейного права як галузі права, що являє собою сукупність правових норм, які регулюють особисті немайнові та майнові відносини, що виникають із належності до сім'ї та укладання шлюбу. Необхідно охарактеризувати сімейні відносини, їх суб'єкти. Визначити джерела сімейного права, зокрема Сімейний кодекс України 2002 року.

При підготовці першого питання слід розкрити поняття сім’ї та шлюбу відповідно до Сімейного кодексу України. Відповідно до ст. 21 СКУ, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Визначити умови укладання шлюбу, а саме: досягнення шлюбного віку (18 років для чоловіків, 17 – для жінок) та добровільність або свобода шлюбу. Разом з цим, Сімейний кодекс України встановлює певні межи такої свободи: у шлюбі не можуть перебувати родич прямої лінії споріднення, рідні (повнорідні, неповнорідні) , двоюрідні брат і сестра, рідні дядько, тітка та племінник, племінниця, усиновлювач та усиновлена ним дитина; особа може одночасно перебувати лише в одному шлюбі; не допускається шлюб з недієздатною особою. Визначити порядок укладання шлюбу в державному органі реєстрації актів цивільного стану. Заручини та їх юридичні наслідки.

Визначити підстави припинення шлюбу: смерть одного з подружжя або оголошення його померлим та розірвання шлюбу. Охарактеризувати порядок розірвання шлюбу через органи реєстрації актів цивільного стану та за рішенням суду. Розкрити підстави визнання шлюбу недійсним внаслідок порушення його умов та порядок визнання шлюбу недійсним органом реєстрації актів цивільного стану та за рішенням суду.

При підготовці другого питання слід перш за все позначити, що подружжя, яке знаходиться у зареєстрованому шлюбі, має особисті немайнові та майнові права та обов'язки, причому кожен із подружжя користується рівними правами та обов'язками. Спочатку слід охарактеризувати особисті права та обов'язки, потім майнові, які пов'язані із володінням, користуванням та розпорядженням спільним майном, а також із взаємним утриманням. Визначити об'єкти особистої приватної власності дружини, чоловіка та спільної сумісної власності подружжя, а також права та обов'язки щодо взаємного утримання подружжя, підстави, коли за рішенням суду право на утримання може бути обмежено або припинено.

При підготовці третього питання треба визначити, що відповідно до ст.121 СКУ права та обов'язки матері, батька та дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану у встановленому порядку. Слід підкреслити визначення СКУ, що правовий статус дитини особа має до досягнення нею повноліття: дитина у віці до 14 років вважається малолітньою, у віці від 14 до 18 років – неповнолітньою. Також слід зазначити, що розрізняють особисті немайнові та майнові права та обов'язки батьків та дітей. Мати та батько мають рівні права та обов'язки, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою, діти мають рівні права та обов'язки щодо батьків незалежно від того, чи перебували їхні батьки у шлюбі між собою. Також треба спочатку охарактеризувати особисті немайнові права та обов'язки батьків та дітей, а після – майнові права обов'язки батьків та дітей щодо спільного та роздільного майна; окрему увагу слід приділити аліментним зобов'язанням батьків і дітей. Визначити підстави та юридичні наслідки позбавлення батьківських прав.

При підготовці четвертого питання слід зазначити, що найбільш вдалим варіантом забезпечення нормальних умов розвитку дитини, позбавленої батьківського піклування, є передача її на виховання у сім'ю. Тому СКУ визначив такі форми сімейного виховання дитини, позбавленої батьківського піклування, як усиновлення, опіка, піклування та патронат. Потім слід послідовно охарактеризувати ці форми. Зокрема, визначити, що таке усиновлення, яка дитина може бути усиновлена, які вимоги встановлені для всиновлювачів, порядок усиновлення. Розкрити зміст опіки та піклування, мету їх встановлення, права та обов'язки опікунів і піклувальників, права дитини, над якою встановлена опіка чи піклування, порядок встановлення та припинення опіки та піклування. Треба підкреслити, що патронат – це відновлена правова форма сімейного виховання дитини, позбавленої батьківського піклування, яка передбачає передачу дитини на виховання у сім'ю іншої особи (патронатного вихователя) за договором до досягнення повноліття за плату, розкрити права та обов'язки патронатного вихователя.