Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Тема 3: житлове право План семінарського заняття

  1. Поняття житлового права. Характеристика джерельної бази.

  2. Житловий фонд: поняття і склад.

  3. Основні принципи і порядок забезпечення громадян житлом.

  4. Договір житлового найму: поняття, значення та відповідальність за його невиконання.

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття

При підготовці першого питання слід визначити, що за ст. 47 Конституції України кожен має право на житло, держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Відповідно до цього конституційного права, житловим правом є галузь права, що являє собою сукупність правових норм, які регулюють житлові правовідносини між громадянами та громадян з державними та громадськими організаціями у процесі реалізації конституційного права людини і громадянина на житло. Далі слід охарактеризувати житлові відносини, підстави їх виникнення, склад, відмінність від цивільно-правових відносин. Характеристику джерельної бази слід починати з розгляду змісту ст. 47 Конституції України, визначити завдання житлового законодавства, зокрема Житлового кодексу України 1983 року зі змінами та доповненнями.

При підготовці другого питання треба визначити, що житловий фонд України – це складний інженерний комплекс, який включає жилі будинки і приміщення в інших будівлях; різноманітне теплоенергетичне обладнання; автоматичні засоби управління та експлуатації; розгалужену мережу комунікацій; протипожежне, ліфтове, санітарно-технічне та інше устаткування. Відповідно до ст. 4 ЖКУ, розрізняють такі види житлового фонду, як державний, громадський, кооперативний (житлово-будівельних кооперативів), індивідуальний. Треба охарактеризувати кожен з них, разом з тим треба підкреслити, що з комерціалізацію житлових відносин, впровадженням ринкової економіки така градація дещо є застарілою, про що йдеться у проекті нового Житлового кодексу. Наприклад, прийняття 12 січня 2006 року Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» свідчить про формуванні в нашій державі інших видів житлового фонду, зокрема соціального.

При підготовці третього питання слід зазначити, що основні принципи забезпечення громадян житлом ґрунтуються також на ст. 47 Конституції України, включають розвиток і охорону державного і громадського житлового фонду, сприяння кооперативному й індивідуальному житловому будівництву, справедливий розподіл під контролем житлової площі, яка надається у порядку черги певним категоріям громадян. Слід також визначити форми реалізації права на житло, а також визначити категорії громадян, які мають підстави отримати житло безкоштовно або за зниженої платою із громадського та державного житлового фонду.

При підготовці четвертого питання слід визначити, що користування жилим приміщенням у будинках держаного та громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму житлового приміщення. Визначити предмет, форму договору, термін дії, його учасників. Треба зазначити, що єдиним документом, що дає право на заселення квартири, є ордер. Також слід охарактеризувати права та обов'язки сторін цього договору та визначити їх взаємну відповідальність.