Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стрилецька зброя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
544.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Факультет міжнародних економічних відносин

та туристичного бізнесу

Кафедра міжнародних економічних відносин

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни

«Теорія і практика зовнішньої торгівлі »

На тему:

«Світовий ринок стрілецької зброї»

Виконав:

Студент 4 курсу, групи УО-43

Напрямок підготовки - «міжнародні економічні відносини»

(ОКР бакалавр)

Гуров Денис Олегович

Викладач: доц. Григорова-Беренда Л.І.

Харків – 2011

Зміст

Вступ ………………………………………………………………………………3

1. Товарознавча характеристика стрілецької зброї …………………………….4

2. Основні виробники стрілецької зброї ………………………………………...5

3. Основні експортери стрілецької зброї ………………………………………..6

4. Основні імпортери стрілецької зброї …………………………………………8

5. Динаміка витрат на оборону………………………………………………….. 9

6. Рівень конкуренції на ринку………………………………………………… 10

7. Ємність ринку ………………………………………………………………...11

8. Найбільш часто вживані форми і методи торгівлі………………………… 12

9. Міжнародні організації, які регулюють ринок стрілецької зброї………… 14

10. Тенденції функціонування ринку…………………………………………. 15

11. Перспективи розвитку ринку……………………………………………… 17

12. Україна на ринку стрілецької зброї……………………………………….. 19

Висновки………………………………………………………………………... 20

Підсумкова таблиця за результатами дослідження ринку стрілецької зброї .21

Список використаної літератури………………………………………………. 22

Додатки………………………………………………………………………….. 23

Вступ

Світовий ринок зброї – це досить складна система міжнародних військово-економічних зв'язків. Торгівля зброєю дозволяє експортерам не тільки отримувати прибуток, але й впливати на військово-політичну ситуацію в різних регіонах світу, на політичний курс країн-імпортерів; нарощувати сукупний потенціал союзних держав; випробовувати нові зразки озброєння, забезпечувати завантаження виробничих потужностей військової промисловості.

Незважаючи на кризу, поставки зброї досягли у 2008 році рекордних обсягів. У минулому році продукції військового призначення було продано на 60 мільярдів доларів. Для порівняння – це в два рази більше, ніж 5 років тому. Настільки значне зростання зафіксоване вперше після закінчення «холодної війни».

Конфлікти і збройне насильство супроводжували людство протягом усієї історії його розвитку. Тільки в післявоєнний період у світі було розв'язано близько двохсот локальних воєн і військових конфліктів. Незважаючи на те, що вони мали обмежений за часом і місцем характер, це призвело до численних людських жертв, значних матеріальних втрат, великих екологічних витрат, які надали вкрай негативний вплив на політичну і морально-психологічну атмосферу у світі.

Згідно зі статистикою ООН, людство витрачає на зброю 800 мільярдів доларів на рік. Це близько 3% валового внутрішнього продукту всього світу. Майже таку ж суму становить колективний прибуток половини жителів Землі. Але ж ці дані не враховують витрат на розвиток військової науки.

У даному дослідженні ми докладніше розглянемо основні тенденції та місце України на світовому ринку зброї.

Товарознавча характеристика стрілецької зброї

Стрілецька зброя – вогнепальна зброя для стрільби кулями або іншими вражаючими елементами: пістолети, револьвери, пістолети-кулемети, автомати, автоматичні гвинтівки, кулемети.

Види зброї, виділені за ознакою принципу дії, можна розділити ще за безліччю критеріїв. Вогнепальна зброя за її бойовими можливостями багатьма військовими фахівцями ділиться на 10 основних видів: особисту зброю (пістолети і револьвери), індивідуальну зброю (пістолети-кулемети, автомати (штурмові гвинтівки), гвинтівки та карабіни, бойову та гладкоствольну зброю, снайперські гвинтівки нормального і великого калібру, ручні кулемети, єдині і станкові кулемети, великокаліберні кулемети, ручні і підствольні протипіхотні гранатомети, автоматичні станкові протипіхотні гранатомети, зброю спеціального призначення, не бойову зброю (навчальна і тренувальна зброю, сигнальні, освітлювальні та інші засоби).

Основні виробники стрілецької зброї

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження миру опублікував рейтинг ста найбільших оборонних компаній, складений за підсумками 2009 року. У першій десятці – сім американських фірм.

Рейтинг показав, що, незважаючи на продовження глобальної фінансово-економічної кризи, військові продажі у 2009 році зросли на 14,8 мільярда доларів.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), найбільші сто світових компаній, включені до щорічного рейтингу, продали у 2009 році озброєнь і військової техніки на загальну суму в 401 мільярд доларів. У порівнянні з 2008 роком цей показник виріс на вісім відсотків, або на 14,8 мільярда доларів. Зростання продажів було обумовлено переважно реалізацією програм оновлення парку озброєнь, що проводяться багатьма країнами світу.

Традиційно, більшість місць у рейтингу займають американські компанії. До списку потрапили 45 фірм із США, загальна виручка яких у 2009 році склала 247 млрд доларів. 33 компанії в рейтингу – з Європи, вони зуміли продати озброєнь і військової техніки на 120 мільярдів доларів. Також у рейтингу перебувають дев'ять підприємств з Росії, які зуміли виручити від продажу своєї продукції 9,2 мільярда доларів. Оборонні компанії з Китаю, Африки і Латинської Америки до рейтингу найбільших військових виробників включені не були, оскільки SIPRI не вдалося отримати повну і достовірну інформацію про їх діяльність.

Основні експортери стрілецької зброї

Сьогодні в арсеналі збройних сил урядів усього світу налічується приблизно 200 млн. од. вогнепальної зброї. Більша його частина – 77% – в руках 20 держав, список яких очолюють Китай, Росія і Північна Корея. Такі дані містилися у представленій в 2006 році в ООН доповіді «Огляд ситуації з легкою і стрілецькою зброєю в світі». У ній також повідомляється, що кожного року виробляється 800-900 тис. стрілецької зброї і легких озброєнь. Основними експортерами стрілецької зброї є Росія, США, Італія, Німеччина, Бразилія і Китай. (Додаток 2).

За даними конгресу США у 2008 році в світі було продано озброєнь всього на 55,2 млрд. доларів. Це найнижчий показник з 2005 року. А в порівнянні з 2007 роком ринок озброєнь просів на 7,6%. «Загальне падіння продажів зброї в 2008 році пояснюється небажанням багатьох держав розміщувати замовлення на поставку озброєнь в умовах жорсткої світової рецесії», - сказав фахівець з міжнародної безпеки конгресу США Річард Грімметт.

Однак падіння ринку торкнулося не всіх експортерів. Так, США зуміли різко підвищити експорт озброєнь. У порівнянні з 2007 роком зростання склало майже 50%. Америка в 2008 році виручила з продажу зброї 37,8 млрд. доларів. Таким чином, США контролює 68,4% світового ринку озброєнь. Дослідники конгресу зв'язали зростання американського експорту з новими великими контрактами. Так, Об'єднані Арабські Емірати купили в США зброї на 9,7 млрд. Саудівська Аравія витратила на американську зброю 8,7 млрд. доларів. Марокко – 5,4 млрд. доларів. Крім того, тривали постачання зброї за укладеними раніше контрактами.

В останні роки друге місце за експортом зброї незмінно займала Росія. Однак у 2008 році Росію обігнала Італія, яка продала зброї на 3,7 млрд. доларів. Росія, у свою чергу, отримала від експорту озброєнь всього 3,5 млрд. І якщо весь світовий ринок озброєнь скоротився на 7,6%, то експорт російської зброї впав у три рази. Зараз Росія займає всього 6,37% світового ринку озброєнь (у 2007 році дохід країни від експорту зброї склав 10,8 млрд. доларів).

Відомо, що Індія і Китай – основні російські покупці. Якщо вони не купують російську зброю, загальний показник експорту сильно падає. Зараз Китай безпосередньо зброю майже не купує. Китайці вважають за краще купувати комплектуючі або виробляти зброю за ліцензією. У результаті Росія поставляє до Китаю все менше зброї. Цей ринок втрачається.

Щорічні доповіді дослідницької служби бібліотеки конгресу вважаються в США найбільш повним і детальним склепінням всіх несекретних відомостей про світові продажі зброї. Однак закордонні, у тому числі і російські експерти, закликають ставитися до цих доповідей критично.

У військовій індустрії США ключові позиції займають сім гігантських корпорацій з диверсифікованими портфелями військових і цивільних замовлень: Lockheed Martin, MacDoneld & Douglas, Nor-tгор-Grumman, Boeing, United Technologies, General Dynamics, Litton Industries. Середній обсяг щорічних продажів військової продукції сімки гігантів майже вдвічі перевищує середній показник семи найбільших західноєвропейських фірм. Найбільший американський військовий підрядчик Lockheed Martin виробляє продукцію військового призначення в обсязі, приблизно рівному загального обсягу військової промисловості Франції. За обсягами військового виробництва, відповідають сукупному випуску British Aerospace (Велика Британія), La-gardere Group Matre (Франція) і Daimler Benz (Німеччина).