Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стрилецька зброя.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
544.39 Кб
Скачать

Основні імпортери стрілецької зброї

Найбільшими покупцями на ринку пістолетів, рушниць і автоматів є всі ті ж США і Німеччина, Китай, Ірак, Великобританія, Франція, а також Саудівська Аравія і Кіпр. Автори доповіді звертають увагу на те, що жодна країна сьогодні не застрахована від ослаблення контролю над наявними арсеналами звичайних озброєнь. Нерідко такий стан справ є результатом корупції. В останні роки було чимало випадків, коли тисячі, а то й мільйони одиниць зброї зникали і потрапляли в невідомі руки і в гарячі точки. Нині приблизно 26 млн. од. зброї перебуває в незаконному обороті.

Динаміка витрат на оборону

Згідно з дослідженням Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), у 2009 р. військові витрати склали $ 1531 млрд. або 2,7% світового ВВП. Це на 5,9% більше в порівнянні з 2008 р. і на 49% – у порівнянні з 2000 р. Близько 65% країн світу, про які є відомості, збільшили витрати на озброєння. Найвищими темпами вони збільшувалися в регіоні Азії та Океанії (8,9%).

США залишаються безумовним світовим лідером за обсягами військових витрат. Тільки в 2009 р. країна витратила на озброєння $ 661 млрд., що на $ 47 млрд. або на 43%, більше, ніж роком раніше. На частину США в 2009 р. прийшлося 54% зростання світових військових витрат. На друге місце експерти SIPRI поставили Китай. Хоча Пекін не розкриває дані про свої витрати на озброєння, за оцінкою експертів Стокгольмського інституту, витрати країни в 2009 р. склали близько $ 100 млрд.

Також до десятки країн з найбільш високими військовими витратами увійшли Франція ($ 63,9 млрд.), Великобританія ($ 58,3 млрд.), Росія ($ 53,3 млрд.), Японія ($ 51,8 млрд.), Німеччина ($ 45, 6 млрд.), Саудівська Аравія ($ 41,3 млрд.), Індія ($ 36,3 млрд.) та Італія ($ 35,8 млрд.) «Дані показують, що військові витрати нерідко є довгостроковим стратегічним вибором багатьох великих і середніх держав, і цього вибору вони дотримуються навіть у важкі економічні часи», – констатують автори доповіді. (Додаток 3)

Керівник проекту досліджень військових витрат в SIPRI Сем Перло Фріман стверджує, що в умовах дефіциту бюджетів держави вирішили небезпечним скорочувати робочі місця в оборонній промисловості і тим самим відмовилися від зниження витрат на озброєння. За словами пана Фрімана, багато країн збільшили в 2009 р. державні витрати, що стало одним із способів підвищення попиту з метою боротьби з економічним спадом. (Додаток 1).

Глобальні витрати на озброєння в 2009 р. були істотно збільшені за рахунок декількох причин. Так, різко зросли витрати на операції з підтримання миру. За даними SIPRI, число таких операцій в 2009 р. досягло 54 одиниць, а витрати на них оцінюються в $ 9,1 млрд. Найдорожчим проектом стала операція в Афганістані. Витрати США на афганську операцію вже перевищили витрати на операцію в Іраку. У військовому бюджеті США на 2010 р. передбачено виділення на операцію в Афганістані $ 65 млрд., а в Іраку - $ 61 млрд.

Крім того, чисельність складу збройних сил країн світу в 2009 р. у сукупності виросла на 16%. Одним з основних факторів, що сприяють нарощуванню озброєння, в доповіді SIPRI називаються швидкорослі ціни на сировину та енергоносії.