Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1 новий.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
98.8 Кб
Скачать

Висновки до розділу 1

1. Прибутковість підприємств є одним з найголовніших показників, що відображають результат підприємницької діяльності, фінансовий стан підприємств, ефективність використання залучених коштів. Економічна сутність прибутку є однією із складних та дискусійних проблем в сучасній економічній теорії. Визначення поняття прибутку розглядається під різними кутами зору. Так, найбільш просте визначення прибутку – це перевищення доходів над витратами. З економічної точки зору прибуток – це різниця між грошовими надходженнями та грошовими виплатами. З господарської точки зору прибуток – це різниця між майновим станом підприємства на кінець та на початок звітного періоду. У цьому розділі розглянуто сутність категорії «прибутковість».

2. При побудові теоретико-методологічних засад визначення прибутковості сільськогосподарського виробництва слід керуватися положеннями теорій прибутку, у витоків формування яких стояли меркантелісти, які -магалися пояснити природу прибутку, і продовжується до теперішнього часу. Найбільш вагомий внесок у їх формування внесли фізіократи, А. Сміт, І Рікардо, Дж. Ст. Мілль, А. Маршалл, К. Маркс, П. Самуельсон. Тому не :жна погодитись з твердженням, що теорія прибутку була сформована тільки першій половині XX ст. з появою праць Ф. Найта, Й. Шумпетера, Е Чемберліна, Дж. Робінсон. Вона безумовно представляє собою подальший лок у формуванні уявлень про природу та чинники формування прибутку, але лзом з тим не узгоджується з класифікацією видів прибутку, яка лкористовуються у сучасній практиці.

3. Характеризуючи роль прибутку в ринковій економіці, багато економістів відзначають, що ця роль не завжди позитивна, оскільки окремі види прибутку служать джерелом лише особистого збагачення окремих категорій громадян не приносячи користь суспільству в цілому. Це відноситься до таких її видів, як прибуток, отриманий від спекулятивних комерційних операцій, від невиправдано високих цін у зв’язку з монопольним положенням на ринку, від тіньової діяльності підприємств і т.п. Розглядаючи суть прибутку, можна відзначити, що саме він є генератором ринкової економіки. Саме очікування прибутку спонукає підприємство діяти на свій страх і ризик, здійснювати нововведення. Нововведення, у свою чергу, є основним чинником економічного зростання.

4 Існування різних видів прибутку підприємства, що формуються на основі класифікаційних ознак, і в свою чергу, класифікаційні ознаки, що визначають відповідні його види, значно допомагають проаналізувати фінансові результати підприємства, досягнути рівень економічного ефекту, виявити наявні недоліки підприємницької діяльності, можливості максимізації прибутку. Процес накопичення прибутку відбувається під впливом факторів зовнішнього та внутрішнього характеру. Дослідження факторів, що впливають на прибуток є необхідним для підприємства, оскільки вони дозволяють дати не тільки кількісну оцінку, а й можливість зміни прибутку в майбутньому.