Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
175_Розробка проекту організації та оплати прац....doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
946.69 Кб
Скачать

Розділ хіі Економічна ефективність від впровадження проекту

З метою підвищення продуктивності праці, раціонального використання робочого часу на підприємстві необхідно досліджувати трудові процеси для вдосконалення прийомів і методів праці на основі НОП, підвищення рівня організації робочих місць.

Ефективність вдосконалення схем організації перевезень та навантажувально-розвантажувальних робіт оцінюється на основі таких критеріїв як зменшення витрат робочого часу,підвищення продуктивності праці, зменшення чисельності працівників, скорочення витрат на заробітню плату, підвищення використання капіталовкладень та ін.

Розрахуємо такі показники:

  1. Абсолютне вивільнення працівників(механізмів) при застосуванні покращеної схеми у порівнянні з базовою:

кількість працівників та механізмів при базовій та покращених схемах.

  1. Відносне вивільнення працівників (механізмів):

  1. Підвищення продуктивності праці:

Проведемо розрахунки:

  • Абсолютне вивільнення працівників(механізмів) при застосуванні покращеної схеми у порівнянні з базовою:

  • Відносне вивільнення працівників (механізмів):

  • Підвищення продуктивності праці:

Розрахунок економічної ефективності зміни продуктивності автонавантажувача:

    • Технічна та експлуатаційна продуктивність автокрану за годину

Базова схема: 10т/год; 8 т/год

Покращена схема: 16,8т/год; 13,4т/год

    • Технічна та експлуатаційна продуктивність навантажувача:

Базова схема: 10 т/год; 8 т/год

Покращена схема: 12,2 т/год; 9,8 т/год

Отже, для виконання перевезень та оперецій н/р за покращеною схемою ми будемо використовувати автомобіль вантажопідйомністю 16т (замість 7,5т), повністю механізуємо ручну працю вантажників (частково) та ручну працю з використанням простих механізмів (повністю) замінивши її механізованою, придбавши автонавантажувачі, вантажопідйомністю 1т (вантажопідйомність піддонів складала 0,48т), при цьому збільшили і норму підйому вантажу для автокрану до 0,8т. При нововведенні зменшили кількість працівників, автомобілів, кранів.

В результаті економії на заробітній платі та капіталовкладеннях отримуємо значний позитивний економічний ефект. Отже запропоноване вдосконалення схеми перевезень та виконання н/р робіт є економічно виправданим та доцільним.

Висновки

В ході даної курсової роботи була розглянута існуюча схема організації процесу перевезень та виконання н/р робіт та був розроблений проект організації та оплати праці в комплексній бригаді.

При розробці проекту були внесені певні зміни до базової схеми:

  • Здійснення механізації ручних робіт (частково) та ручної праці з використанням простих механізмів (візків) повністю замінивши її механізованою, придбавши автонавантажувачі вантажопідйомністю 1т.

  • Використовувати про н/р роботах піддони вантажопідйомністю 1т (маса підйому 0,8т)

  • Стимулювання праці працівників, догляд за механізмами.

При впровадженні запропонованої схеми відбулось скочення кількості автомобілів на 4 одиниці, на 1 кран, але потрібно придбати 3 автонавантажувачів. Рокли більше не будуть використовуватись. Дана схема дасть можливість у більше, ніж 6 рази скоротити кількість працюючих та одночасно підняти заробітну плату працівникам, що залишаться, що не вплине на бюджет підприємства. Тобто, за рахунок економії на заробітній платі та капіталовкладеннях отримуємо значний позитивний економічний ефект, що свідчить про те, що розроблений проект є більш ефективнішим, ніж базовий. Отже запропоноване вдосконалення схеми перевезень та виконання н/р робіт є економічно виправданим та доцільним.