Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформаційне забезпечення рекламної діяльності.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
244.22 Кб
Скачать

38

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….2

РОЗДІЛ 1. РЕКЛАМНА ДІЯЛЬНІСТЬ як

об’єкт інформаційного забезпечення……………………………...4

1.1 Рекламна діяльність: історія, сутність та види……………………………...4

1.2 Законодавча база рекламної діяльності в Україні…………………………..7

1.3 Основні інформаційні підсистеми рекламної діяльності…………………11

РОЗДІЛ 2. Інформаційне забезпечення рекламної

діяльності на підприємстві…………………………………………...15

2.1 Процес планування рекламної діяльності підприємства………………….15

2.2 Засоби поширення та носії реклами………………………………………..19

2.3 Реклама в мережі Інтернет як новий вид рекламної діяльності підприємтв………………………………………………………………………..24

РОЗДІЛ 3. Проблеми інформаційного забезпечення рекламної діяльності та шляхи їх вирішення…………………28

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...33

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….35

ВСТУП

На сьогоднішній день рекламна діяльність становить один із найпотужніших напрямків економічної діяльності. Вона об'єднує сотні тисяч рекламних агенцій, для яких рекламна діяльність є основною роботою [20].

Актуальність. Сучасний етап розвитку нашої країни відрізняється динамізмом і якісними змінами у всіх сферах громадського життя. Процес радикалізації, відновлення торкнувся усі без винятку політичні, економічні і соціальні інститути. У період переходу народного господарства країни до ринкової економіки, коли багато виробничих підприємств, об'єднання, концерни й інші організації стали незалежними, нормальне їхнє функціонування в подібних економічних умовах практично неможливо без добре організованої комплексної маркетингової діяльності. Реклама продукції і діяльності підприємства ― це найважливіша складова частина комплексу маркетингових заходів, своєрідний інформаційний вихід на споживача.

При правильній організації реклама дуже ефективна і сприяє швидкій та безперебійній реалізації виробленої продукції. При цьому прискорюється повернення оборотних коштів підприємств, установлюються ділові контакти виробників з покупцями і споживачами продукції, попит зростає і перевищує пропозицію, що, у свою чергу, є об'єктивною основою розширення виробництва і підвищення ефективності господарської діяльності.

Розкриття всіх аспектів, пов’язаних з інформаційним забезпеченням рекламної діяльності є основною метою даної курсової роботи.

Основні завдання, що стояли в процесі написання цієї роботи:

- ознайомитися з рекламною діяльністю як об’єктом інформаційного забезпечення;

- дослідити процес планування рекламної діяльності підприємства;

- розглянути рекламау в мережі Інтернет як новий вид рекламної діяльності підприємств;

- з’ясувати проблеми інформаційного забезпечення рекламної діяльності.

Об’єктом є інформаційне забезпечення рекламної діяльності.

Предметом даної курсової роботи є організація реклами в мережі Інтернет та проблеми інформаційного забезпечення рекламної діяльності та шляхи їх вирішення.

Ступінь дослідження проблеми. Проблемами розв'язання питань про розвиток управління рекламною діяльністю, останнім часом присвячено досить багато наукових праць відомих зарубіжних та вітчизняних вчених таких, як: Ф. Джефкінс [8], І.Л. Вікентьева [6], Ф.Г. Панкратов [12], Т.І. Лук'янець [10], Т.О. Примак [13], Є.В. Ромата [14], та інші.

Інформаційною базою дослідження є нормативні документи, матеріали наукових установ, конференцій, статті та наукові дослідження зарубіжних та вітчизняних авторів, підручники, методичні рекомендації та інші документи, що висвітлюють питання інформаційного забезпечення рекламної діяльності.

Структура робота. Робота складається зі вступу, трьох розділів та підрозділів, висновків та списку використаних джерел (25 найменувань на 3 сторінках).

Розділ 1. Рекламна діяльність як об’єкт інформаційного забезпечення

    1. Рекламна діяльність: історія, сутність та види

Реклама виникла з природної потреби одних людей повідомити іншим ті чи інші відомості про вироблені, або ті що робляться, товари та послуги. Звідси можна зробити припущення, що реклама виникла дуже давно.

І дійсно, одним із самих древніх зразків реклами можна вважати камінь з написом, що зберігається в археологічному музеї Каїра, приблизно наступного змісту: "Я, Ринос з острова Крит, тлумачу сновидіння". Вік цього експоната - 2,5 тисяч років [24]. Існують і інші древні рекламні оголошення, а саме: древній єгипетський папірус, на якому ієрогліфами написане оголошення про продаж раба; численні клейма і печатки древніх ремісників - своєрідні прообрази сучасних товарних знаків і ін.

В історичних документах є відомості про те, що в середньовічних містах існували цехові союзи глашатаїв, що розхвалювала товари тих чи інших виробників у місцях скупчення народу. А в епоху відродження почався дійсний розквіт реклами, зв'язаний з використанням друкованих рекламних матеріалів, виготовлених типографським способом (початок XV століття).

В міру розвитку і зміцнення капіталізму реклама поступово перетворюється в окрему галузь - величезну індустрію, що служить інтересам концернів, корпорацій, підприємств і фірм, і використовується ними як основний засіб завоювання ринків, одержання максимальних прибутків.

Отже, реклама в XIX столітті стає органічною частиною сучасного способу життя всіх розвитих капіталістичних країн [24]. Треба відзначити, що й у Росії рекламна справа розвивалася і процвітала. Ще в X-XI століттях російські купці прибігали до різноманітних прийомів рекламування своїх товарів: у крамниці стояли спеціально найняті зазивачи і голосно розхвалювали товари, застосовуючи вірші і веселі частівки і примовки.

Після революції в умовах нових суспільних і економічних відносин принципово змінилися і задачі реклами. Був виданий декрет "Про державну монополію на рекламні оголошення" і декрет про конфіскацію всіх приватних рекламних установ. Тепер реклама служила зміцненню економічної бази диктатури пролетаріату і створенню умов для зміцнення соціалістичного господарства.

Однак незабаром ідеологія торкнулася і цю сферу життя. Реклама була оголошена явищем далеким природі соціалізму, і в період з кінця 30-х до початку 60-х років її називали "продажною дівкою світового імперіалізму" [22]. Але життя продовжується, і з 70-х років у нашій країні починається новий етап розвитку реклами. Хоча і зараз часом існує думка, що реклама - непотрібний інститут, далекий нашому способу життя. Результатом цього судження є підхід до реклами як до справи другорядної і принцип, породжений в умовах товарного дефіциту, що полягає в тім, що гарний товар буде проданий і без реклами. Практика ж показує, що далеко не завжди товар високої якості знаходить свого споживача без засобів комунікацій, до яких відноситься і реклама.

В даний час у Києві, починаючи з 1993 року проходять виставки і фестивалі, присвячені рекламі. І треба сказати, що перспектива розвитку на українському ринку рекламної справи дуже висока [22].

Прийнято вважати, що саме слово реклама походить від латинських дієслів "reclamo" (викрикувати) і "reclamare" (відгукуватися, вимагати) [24]. Тому що реклама є дуже широким і багатогранним поняттям, у світовий практиці існує безліч визначень, що по-різному характеризують її.

У матеріалах, опублікованих у 90-х роках, реклама визначається як:

- інформація про споживчі властивості товарів і види послуг з метою створення попиту на них;

- спеціальна форма комунікації, спрямована на спонукання людей до визначеного поводження, що служить цілям збуту;

- інформаційний механізм економіки;

- будь-яка платна форма неособистого представлення і просування ідей, чи товарів послуг від імені відомого спонсора;

- інформація, покликана допомогти виробнику вигідно реалізувати свої товари, послуги, а покупцю - з користю придбати їх [24].

У реклами безліч застосувань. Її використовують для формування образа організації (престижу реклама), для виділення конкретного марочного товару (реклама марки), для поширення інформації про продаж, послугу чи подію (рубрична реклама), для оголошення про розпродаж за зниженими цінами (реклама розпродажів), і для відстоювання конкретної ідеї (роз'яснювально-пропагандистська реклама).

До реклами можна віднести будь-який спосіб агітації, інформації, переконань (у рамках ринку), виставочні заходи, комерційні семінари, упакування, друковану продукцію (проспекти, каталоги, плакати і т.д.), поширення сувенірів, купонування й інші засоби стимулювання торгової діяльності.

З одного боку, рекламу можна використовувати для створення довгострокового стійкого образа товару (наприклад товар фірми Coka-Cola), а з іншого боку ― для стимулювання швидкого збуту. Реклама ― це ефективний спосіб охоплення безлічі географічно розкиданих покупців зі схожими потребами.

Отже, реклама з погляду потенційного споживача - це велика кількість інформації про товари і послуги, свого роду провідник у світі ринку.

Розрізняють такі види реклами:

Інформативна реклама переважає в основному на етапі виведення товару на ринок, коли постає завдання створення первинного попиту. Так, виробникам, наприклад, харчової продукції потрібно спочатку проінформувати споживачів про живильні достоїнства і численні способи використання продукту.

Увідомлююча реклама здобуває особливу значимість на етапі росту, коли перед фірмою постає завдання формування виборчого попиту. Частина увідомлюючих оголошень зміщається в категорію порівняльної реклами, що прагне затвердити перевагу однієї марки за рахунок конкретного порівняння її з однієї чи декількома марками в рамках даного товарного класу. Порівняльною рекламою користаються в таких товарних категоріях, як дезодоранти, зубна паста, пральний порошок, шини й автомобілі. Про правильність створення порівняльної реклами судження досить неоднозначні.

Реклама, що нагадує, надзвичайно важлива на етапі зрілості, для того щоб змусити споживача згадати про товар. Ціль дорогих оголошень добре відомої продукції фірм, що мають загальне і давно устояне визнання ― нагадати людям про своє існування, а зовсім не в тім, щоб чи проінформувати чи переконати їх [24].

На практиці часто границі між вищенаведеними видами розмиті, тому що одна реклама може носити як і інформаційний характер, так і, наприклад, увідомлюючий. Усе залежить від конкретної рекламної ситуації, у якій знаходиться фірма. Наприклад в магазин надійшла партія нової продукції. Фірма інформує про це споживача (інформаційна реклама) і нагадує адреси своїх магазинів (нагадуюча реклама).