Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

191

Тема 1. Вступне заняття

  1. Вступні зауваження

Сучасний науково-технічний прогрес розвивається на основі інформатики і комп’ютерної техніки. Вони визначають характерний вигляд так званих «інформаційних технологій». Використання інформаційних технологій (ІТ) в матеріальному виробництві, в галузі послуг, в галузі домашнього побуту; надають революційного характеру сучасному науково-технічному прогресу. Це явище, з яким звичайній людині доводиться зустрічатися все частіше і частіше.

Нова комп’ютерна техніка з точки зору документознавства – це якісно новий клас технічних засобів, які використовують для опрацювання документів. Це не важко встановити в результаті якогось порівняльного аналізу між комп’ютером і рештою технічних засобів документознавства. Найголовніше можна об’єднати в пункти:

  • Комп’ютер – це перший універсальний засіб, за допомогою якого опрацьовують інформацію. При цьому по відношенню до найголовніших факторів – час і точність опрацювання – він не має конкурентів;

  • Комп’ютер – це універсальний засіб, по суті – це перша умова для переходу до комп’ютерного діловодства;

  • Комп’ютер – це засіб наукового прогнозування. Немає іншого подібного феномена, до якого так сильно прагнула б кожна людина, як до набуття можливості заздалегідь переглянути, що буде.

За своїм значенням і очікуваною роллю в документознавстві нерідко комп’ютер порівнюють з типографською машиною. Всілякі подібні аналоги досить умовні, основна мова йде про різні епохи розвитку людського суспільства з усіма витікаючими наслідками.

Якщо проаналізувати пройдений шлях в розвитку засобів документознавства, то можна твердо встановити, що розвиток всіх інформаційних засобів від друкованого слова, фотографії, звукозапису до кіно і телебачення мають свої проекції в документознавстві. Комп’ютер – це якісно новий засіб, який об’єднує в одному всі можливості решти засобів документознавства.

Крім удосконалення комп’ютерної техніки (наприклад, комп’ютери V покоління) досить перспективним є поєднання комп’ютерної техніки з відео, голографією тощо.

Інакше кажучи, комп’ютерна техніка як засіб документознавства – це надійна основа розвитку не лише сучасних, але й майбутніх прогресивних освітніх технологій.

Отже, щоб відповідати сучасним вимогам суспільства до документознавства необхідно впроваджувати та використовувати нові інформаційні технології. В цьому розумінні вони є закономірним явищем в розвитку нових інформаційних технологій – це, перш за все, комп’ютерна техніка й інформатика, що швидко розвиваються. Нові інформаційні технології за своєю суттю створюють нові можливості, необхідні для оптимального вирішення ряду проблем сучасного документознавства.

Інформаційна технологія – сукупність методів і програмно-технічних засобів, об’єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збирання, опрацювання, зберігання, поширення та відображення інформації з метою зменшення трудомісткості процесів використання інформаційного ресурсу, а також підвищення їхньої надійності та оперативності.

Інформаційні технології мають такі основні властивості:

  • Предметом (об’єктом) опрацювання є дані;

  • Мета – отримання інформації;

  • Засіб здійснення інформаційного процесу – програмні, апаратні, програмно-апаратні лічильні комплекси;

  • Процеси опрацювання даних включають окремі операції відповідно до проблемної галузі;

  • Вибір керуючих дій на процеси виконують особи, які приймають рішення;

  • Критеріями оптимізації процесу є вірогідність, надійність, цілісність, своєчасність інформації.

Інформаційні технології створюють нові можливості розвитку суспільства та мають стратегічне значення для:

  • Ефективного використання інформаційних ресурсів суспільства (наукових знань, відкриттів, винаходів, технологій, досвіду);

  • Оптимізації та автоматизації інформаційних процесів (підготовки, зберігання, опрацювання та передавання інформації), в яких зайнято більшу частину населення країни;

  • Розроблення виробничих технологій (систем автоматизованого проектування, керування технологічними процесами тощо);

  • Застосування в системах електронних телекомунікацій;

  • Підвищення інтелектуального потенціалу суспільства;

  • Використання методів інформаційного моделювання в науково-дослідних роботах, що забезпечує можливість проводити й аналізувати складні або небезпечні експерименти;

  • Використання методів інформаційного моделювання глобальних процесів, космічного моніторингу з метою прогнозування екологічних катасроф, технологічних аварій тощо.