Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ajan ilmauksesta. Stukolkina.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
116.22 Кб
Скачать
    1. Adessiivi

Adessiivin pääte on –lla/-llä.

Se käytetään ilmaisemaan aikaa, jolloin jotain tapahtuu: vuodenaikaa ja vourokauden osia: Syksyllä on suuret tuulet. Keväällä on vettä paljon.(SL). Se tapahtui kevättalvella/syyskesällä/sydäntalvella/ensi viikolla/viime viikolla. Matkustan aamulla/iltapäivällä/yollä. (Vrt. tänä aamuna, viime yönä). Adessiivi myös ilmaisee ajanjaksoa: Täälä vuosisadala/keskiajalla. Kevätlukukaudella suoritamme useita tenttejä. (Mullonen37)

Epämääräistä ajankohtaa ilmaistaan yleensä adessiivilla, poikkeuksina ehtoona 'illalla', puolipäivänäpuoliyönä. ( http://www.vvks.info/lauseoppi/sijamuotojen_kaytosta/#a-30.5.3)

Sanoista viikko, vuosikymmen, vuosisata, luku, hetki käytetään tavallisesti adessiivia, vaikka olisikin kyseessä täsmällisesti ilmoitettu aik, esim. ensi viikolla, tällä vuosikymmenella, 19. vuosisadalla,1970-luvulla, sillä hetkellä; samoin myös viime kerralla. (Osmo Ikola, Nykysuomenkäsikirja, 33)

Esimerkit:

1.Vaan yöllä nekin purkautuivat eikä aamulla enää sitä muistanut mikä iltasilla oli kerälle kokoontunut.Juhani Aho, Papin Tytär, 78

2.Kaikista ikävimpiä olivat kesällä pyhä-illat. Juhani Aho, Papin Tytär,80

3. No, minä nyt olisin yhden Antin sitten jo unohtanutkin kukatoes, mutta eikös se tule syksyllä kaupunkiin kuin oli sanonut. Marja Jotuni, Novelleja, 132

4.Mutta minä ajattelin aamupäivällä vielä, ettei minua noin vainoteta. Marja Jotuni, Novelleja, 148

5.Iltäpäivällä taas, että miksi minua ei voitaisi ottaakin, jos hiikseentulee. Marja Jotuni, Novelleja, 148

    1. Ablatiivi

Ablatiivin pääte on –lta/-ltä. Yksikön ablatiivi muodostetaan genetiivivartalon avulla ja monikko ablatiivi monikkovartalon avulla. Esim. poja+lta, rakkai+lta, viide+ltä, perhei+ltä. http://www2.edu.fi/ymmarrasuomea/

Ablatiivia käytetään ilmaisemaan aikaa, josta alkaen jotain tapahtuu: Palaan kello viideltä/puolelta päivältä/puoli kahdelta. Tämä on tässä vielä eiliseltä. Laki on tammikuun viidenneltä päivältä.(Mullonen) Kello kahdeksalta = kello kahdeksan.

Toiminnan vähittäistä edistymistä kuvataa sanaliitoilla, joissa sama sana toistetaan yksikön ablatiivissa: vuosi vuodelta, askel askelelta, kerta kerralta. Esim. Tasavaltamme taluos kehityy vuosi vuodelta. Vaara kasvoi hetki hatkelta. (Suomen kielioppi, Mullonen).

Esimerkit:

  1. ...Ellista tuntui, että hän päivä päivältä tulisi äitstä yhä kauemmaksi. Juhani Aho Papin Tytär, 84

  2. Hän oli tullut päivä päivältä yhä enemmän vakuutetuksi, että heidän talonkauppansa oli hyvä. Linnankoski, Pakolaiset, 83

  3. ... hyvän peltomiehen vaot syvenivät vuosi vuodelta. Linnankoski, Pakolaiset, 109

  1. Akkusatiivi, partitiivi ja genetiivi

Objektinsijaisia ajan ja määrän ilmauksia käytetään yleensä nykykielen tapaan: myönteisessä lauseessa ilmaus on akkusatiivissa, kielteisessä partitiivissa. 1600-luvun grammaatikot Petraeus ja Martinius suosittavat samoin "akkusatiivia" vastaukseksi kysymykseen 'kuinka kauan'. (http://www.vvks.info/lauseoppi/sijamuotojen_kaytosta/#a-30.5.3)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]