Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

5. Облік розрахунків з покупцями, постачальниками, фінансовими органами та іншими підприємствами.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядчиками ведеться на рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками і підрядчиками”. На даному рахунку відображаються розрахунки з підприємствами, організаціями і особами за отримані товарно-матеріальні цінності, прийняті (виконані) роботи і надані послуги, включаючи надання електроенергії, газу, води і інше, а також при доставці або переробці матеріальних цінностей, розрахункові документи на які надійшли, і по невідфактурованих поставок. На рахунку 63 також облічують розрахунки з підприємствами транспорту та зв’язку за отримані послуги по перевезенню, в тому числі розрахунки по недоборам і переборам тарифу, а також розрахунки за всі види послуг зв’язку.

Цей рахунок активно-пасивний, який може мати одночасно два сальдо: за дебетом – сума дебіторської заборгованості, а за кредитом – кредиторської заборгованості.

Згідно з Планом рахунків рахунок 63 знаходиться в 6 класі рахунків “Поточні зобов’язання”, тобто є пасивним. За дебетом рахунка 63 обліковують сплачені суми для погашення заборгованості постачальникам і підрядчикам, а також внесення підприємством попередньої оплати або погашення кредиторської заборгованості.

Рахунок 63 кредитують на вартість фактично одержаних товарно-матеріальних цінностей, спожитих робіт і послуг в кореспонденції з дебетом матеріальних і затратних рахунків. Записи роблять на підставі товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, актів приймання виконаних робіт і послуг. Отже, за кредитом рахунку 63 записують суму згідно з розрахунковими документами і відносять в дебет рахунків 15, 20, 21, 22, 23, 91, 92, 93, 64. У зв’язку з тим, що виробничі запаси оприбутковують за цінами постачальників без суми податку на додану вартість (ПДВ), то за кредитом рахунку 63 записують загальну суму, яку потрібно заплатити згідно з одержаними документами, а за дебетом кореспондуючих рахунків запис роблять без ПДВ. Суму ПДВ відносять у дебет субрахунку 641.

Рахунок 63 має два субрахунку. На субрахунку 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” ведеться облік розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядчиками, а на субрахунку 632 “Розрахунки з іноземними постачальниками і підрядчиками.

Господарські операції по обліку розрахунків з постачальниками і підрядчиками наведено в таблиці.

Кореспонденція рахунків

по розрахунках з постачальниками і підрядчиками

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Перераховано кошти з поточного рахунку постачальнику

631

31

В рахунок заборгованості постачальнику видано короткостроковий вексель

631

62

Розрахунки з постачальниками проведені бартерною операцією

631

36

Заборгованість перед постачальниками погашена за рахунок довгострокових позик

631

50

Заборгованість перед постачальником погашена за рахунок короткострокових позик

631

60

Надійшли виробничі запаси від постачальника

20

631

Куплено молодняк тварин у постачальника

211

631

Надійшли МШП (термін використання до 1 року)

221

631

Надані послуги постачальниками основному виробництву

231

631

Надійшли товари від постачальника

28

631

Надані послуги постачальниками для загально-виробничих потреб

91

631

Надані послуги постачальниками для адміністративних потреб

92

631

Надані послуги постачальниками, які пов’язані із збутом продукції

93

631

Надані послуги постачальниками, які пов’язані з ліквідацією надзвичайних подій

99

631

Надані послуги постачальниками, які відносяться до майбутні періодів

39

631

Відображається сума ПДВ, яка вказана в податковій накладній постачальника

64

631

Надійшли від постачальника необоротні активи (основні засоби, нематеріальні активи)

15

631

Повернуті постачальником кошти на поточний рахунок

31

631

Аналітичний облік ведеться по кожному постачальнику та підрядчику в розрізі кожного документа (рахунка) на оплату. Облік повинен забезпечити можливість отримання необхідних даних по постачальникам, по розрахункових документах, строк оплати яких не наступив, постачальникам по неоплаченим в строк розрахункових документах, постачальникам по невідфактурованим поставкам.

Дані аналітичного обліку на підставі первинних документів відображають в реєстрі операцій по розрахунках з постачальниками (підрядчиками). В міру фактичного надходження матеріальних цінностей у відомості аналітичного обліку записують номер складу до прибуткового документа і роблять відмітки про оприбуткування (по дебету рахунків з обліку матеріальних цінностей та кредиту рахунка 63).

При значній кількості розрахункових операцій дані попередньо накопичують в реєстрі операцій по розрахунках з постачальниками і підрядчиками, який відкривається на кожного постачальника чи підрядчика. Щомісяця обороти із реєстрів переносять у журнал-ордер № , де на кожну організацію відведено окремий рядок.

Розрахунки з покупцями і замовниками відображають на рахунку 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками”, який передбачено Планом рахунків бухгалтерського обліку.

На дебеті рахунка 36 відображають суми продажної вартості товарів (робіт, послуг), пред’явлені господарством покупця до сплати після їх відвантаження (виконання) згідно рахунка-фактурам, товарно-транспортним накладним, податковим накладним, актам на виконані роботи (надані послуги), в кореспонденції з рахунком 70 “Собівартість реалізації”. По кредиту рахунка 36 відображаються операції по оплаті покупцями договірної вартості відвантажених їм цінностей, виконаних робіт (наданих послуг), в кореспонденції з дебетом рахунків обліку грошових засобів.

Сальдо по рахунку 36 на кінець періоду показується розгорнуто: по дебету рахунка – сума заборгованості покупців перед ПСП „Батьківщина”, а по кредиту – сума попередніх оплат, під які не відвантажена продукція (роботи, послуги), а також суми переплат, які підлягають поверненню.

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій, які пов’язані із проведенням розрахунків з покупцями і замовниками, розглянуто в таблиці.

Кореспонденція рахунків

по розрахунках з покупцями і замовниками

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

Відображено дохід від реалізації продукції (товарів, робіт та послуг)

36

70

Нараховано ПДВ

70

641

Списана собівартість реалізованої продукції (товарів, робі та послуг)

90

23, 27, 28

Надійшли кошти на поточний рахунок від покупців

31

36

Віднесено дохід від реалізації продукції (товарів, робіт та послуг) на фінансові результати

70

79

Віднесено собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт та послуг) на фінансові результати

79

90

Відображені суми отриманих авансів, зараховані при пред’явленні покупцям (замовникам) рахунків за поставку готової продукції

37

36

Списана дебіторська заборгованість покупців, що визнана безнадійною

38

36

Видано вексель в забезпечення заборгованості за недопоставлену продукцію

62

36

Сплачено грошову компенсацію покупцю при бартерній операції

36

31

В результаті зміни фінансового стану покупця відновлюється сума його заборгованості, що раніше визнана безнадійною

36

38

Нараховано страховий платіж при поставці продукції покупцю

36

76

Закриття розрахунків за бартерною угодою

63

36

Для обліку відвантаження і реалізації готової продукції (робіт, послуг) на підприємстві використовують журнал-ордер № , де крім операцій по рахунку 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” відображають операції по рахунках 90 “Собівартість реалізації”, 70 “Доход від реалізації”. Записи здійснюють в журналі-ордері підсумком за місяць на основі відомостей та реєстрів. Для контролю за надходженням і витрачанням коштів за реалізовану продукцію облік ведуть за видами реалізованої продукції в розрізі каналів її реалізації. При необхідності ці дані деталізують за виробничими підрозділами або за продукцією різної якості.

Об’єктами обліку реалізації виступають види реалізованої продукції (виконаних робіт, наданих послуг) у розрізі каналів її реалізації.

Для узагальнення інформації про розрахунки за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету призначено рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами". Порядок справляння таких платежів регулюється чинним законодавством.

За кредитом рахунку 64 "Розрахунки за податками й платежами" відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" має такі субрахунки:

641 "Розрахунки за податками";

642 "Розрахунки за обов'язковими платежами";

643 "Податкові зобов'язання";

644 "Податковий кредит".

На субрахунку 641 "Розрахунки за податками" ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, податок на додану вартість інші податки).

На субрахунку 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами" ведеться облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які справляються відповідно до чинного законодавства та облік яких не ведеться на рахунку 65 "Розрахунки із страхування".

На субрахунку 643 "Податкові зобов'язання" ведеться облік суми податку на додану вартість, визначену, виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку 644 "Податковий кредит" ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов'язання.

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведеться за їх видами.

Господарські операції на рахунку 64 відображаються слідуючою кореспонденцією:

  1. утримано податок з доходів фізичних осіб:

Дт 66 “Розрахунки з оплати праці”;

Кт 64 “Розрахунки за податками і платежами”.

  1. нараховано фіксований сільскогосподарський податок:

Дт 91 “Загальновиробничі витрати”;

Кт 64 “Розрахунки за податками і платежами”.

  1. нараховано збір за рабрудненя навколишнього середовища:

Дт 92 “Адміністративні витрати”;

Кт 64 “Розрахунки за податками і платежами”.

  1. нараховано податкове зобов’язання по податку на додану вартість при умові, що перша дія - відвантаження продукції:

Дт 70 “Доходи від реалізації”;

Кт64 “Розрахунки за податками і платежами”.

  1. нараховано податкове зобов’язання по податку на додану вартість при умові, що перша дія - попередня оплата продукції:

Дт 643 “Податкові зобов’язання”;

Кт 641 “Розрахунки за податками”.

  1. нараховано податковий кредит по податку на додану вартість при умові, що перша дія - отримання запасів, робіт, послуг

Дт 64 “Розрахунки за податками і платежами”;

Кт 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

  1. нараховано податковий кредит по податку на додану вартість при умові, що перша дія - попередня оплата запасів, робіт, послуг:

Дт 641 “Розрахунки за податками”;

Кт 644 “Податковий кредит”.

  1. перераховано податки до бюджету:

Дт 64 “Розрахунки за податками і платежами”;

Кт 31 “Рахунки в банках”.

  1. отримано з бюджету суми відшкодування податків:

Дт 31 “Рахунки в банках”;

Кт 64 “Розрахунки за податками і платежами”.

  1. Відстрочена заборгованість за податками перед бюджетом:

Дт 64 “Розрахунки за податками і платежами”;

Кт 55 “Інші довгострокові зобов’язання”

Розрахунки за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням обліковують на рахунку 65 "Розрахунки за страхування".

За кредитом рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" відображаються нараховані зобов'язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, за дебетом — погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві.

Рахунок 65 має шість субрахунків:

651 - "За пенсійним забезпеченням";

652 - "За соціальним страхуванням";

653 - "За страхуванням на випадок безробіття";

654 - "За індивідуальним страхуванням";

655 - "За страхуванням майна";

656 - "За страхуванням від нещасних випадків".

Згідно чинного законодавства встановлені такі розміри нарахувань та утримань на загальнообов’язкове соціальне та пенсійне страхування:

а) для роботодавців:

- нарахування зборів до Пенсійного фонду ставка збору встановлена у розмірі 32% від об’єкта оподаткування;

- у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням – 2,9%;

- на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття – 1,9%;

- на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань – встановлена шкала;

б) для найманих працівників:

- до Пенсійного фонду - 1% якщо заробітна плата до 150 грн. і 2% якщо більше 150 грн.;

- у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням – 0,5% якщо заробітна плата нижче прожиткового мінімуму, встановленого на працездатну особу і 1% якщо – вище;

- на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття – 0,5%.

Об’єктом оподаткування для підприємств, які використовують працю найманих працівників, є фактичні витрати на оплату праці працівників. Для найманих працівників – заробітна плата працівника.

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків за страхуванням

Зміст операції

Д-т

К-т

Нараховані збори до:

- Пенсійного фонду

23,91,92,93

651

- Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності

23,91,92,9

652

- Фонду соціального страхування на випадок безробіття

23,91,92,9

653

- Фонду соціального страхування від нещасного випадку

23,91,92,9

656

Утримані збори до:

- Пенсійного фонду

661

651

- Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності

661

652

- Фонду соціального страхування на випадок безробіття

661

653

Нарахована допомога по тимчасовій непрацездатності:

- за рахунок підприємства (перші п’ять днів тимчасової непрацездатності)

23,91,92,9

661

- за рахунок фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності

652

661

Сплачені збори до Пенсійного фонду та Фондів соціального страхування

651,652,653,656

311

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]