Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ohorona_pratsi_v_galuzi.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
940.03 Кб
Скачать

Охорона праці в галузі. Відповідальність при порушенні законодавчих актів з охорон праці.

Охорона праці – система законодавчих актів та норма та відповідних соціально-економічних, інженерно-технічних засобів та заходів, спрямованних на зберігання здоровя та працездатність людини в галузях виробництва.

При порушенні нормативних актів з охорони праці, застосовуються дісциплінарна, матеріальна, адміністративна та кримінальна відповідальність. Застросовується матеріальна та дисциплінарна відповідальності (*) кодексом законів України про працю (КЗ пТ), кримінальми та адміністративним кодексом України.

Дисциплінарна відповідальність

Форми дисциалінарної відповідальності

-догана

-звільнення з посади

Правом застосування володіють особи, або виборні органи, що мають право приймати на роботу, або обираються за конкурсом. Застосовується в умовах поруки трудової дисципліни, що повязана з охороно праці.

Термін давності застосовання дисциплінарної відповідальності не більше 6 місяців з дня правопорушення і не більше одного місяця з дня виявлення правопорушення. В основний термін не входять: перебування у відпусті, відрядженні, або на лікарняному. До порушників протягом діючого терміну застосовання дисциплінарної відповідальності не застосовуують заохочувані заходи

Процедура застосування – необхідно отримати письмове пояснення у правопорушника. Якщо він відмовляюится писати пояснення, складається акт про відмову, що підписується свідками. Рішення про застосування дисциплінарної та матеріальної відповідальності може бути (*) в комісії по трудовим спорам.

Матеріальна відповидальність при порушенні законодавчих актів охорони праці.

Існують 4 умови застосування матерільної відповідальності.

-Наявність фактичних матеріальних збитків

-Наявність вини працівника

-Наявність напревомірних дій, або буздіяльності з боку працівника.

-Наявність звязку між неправовими діями, або бездіяльності та реальними збитками.

Особа звільняється від застосування матеріальної відповідальності, якщо вона діяла в умовах крайньої необхідності, або необхідної оборони.

Існують 2форми застосування матеріальної відповідальності- часткове та повне відшкотування збитків.

Розмір часткового відшкодування не може перевищувати (*) зарплати працівника.

(*) необхідно отримати письмову згоду на відшкодування. Відпровідний наказ про отримання зар плати 20% на основі існ. Документа, але працівник має право оскажити рішення коміссії по трудовим спорам, або сулового порядку.

Рознорядни висновки про застосування мат відповидальності повинно бути зроблене не пізніше трох тижнів з дати вияви мат збитків і звернено до виконавння не раніше 7 днів з дня повідомлення про застосування матеріальної відповідальності.

Питання застосування матеріальної відповідальності у повній формі вирішаються тільки в судовому порядку.

Адміністративна відповідальність

Форма адміністративної відповідальності – штраф. Правом застосування адміністративної відповідальності володі.ть органи державного нагляду під час проведення планових перевірок. Відповідно до ст. 41, 42

Ст 41: Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці складаються з двох частин.

  1. Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, зарплати, виплати їх в неповному обсязі незалежно від форми власності та громадянських субєктів підприємської діяльності від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

  2. Порушення вимог законодавства та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладання штрафу на працівників від 2 до 5 неоподаткованих мінімумів, а на посадових осіб та субїєктів підприємницької діяльності від 5 до 10 неоподаткованих мінімальних доходів.

Ст 41/1 Ухилення від участі в переговорах щодо укладання зміни або доповнення колективногго договору угоди тягне за собо. Накладання штрафом від 3 до 10 неоподатковіниї мінімальниї доходів громадян.

Ст 41/2 Порушення чи невиконання (*) договору, угоди тягне за собо. Накладання шт рафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ст 41/3 Ненадання вінформації для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних договорів і угод тягне за собою наклад штрафу від 1 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ст 42 Порушення санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм тягне за собою накладання штрафу на громадян від 1 до 12 неоподаткованих мінімумів дох громадян, а на посадскі осіб від 6 до 25 НМД. Склад постанова про застосування адміністративної відповідальності. Несплата штрафу протягом місяця після остаточного вирішення спору тягне за собою нарохування на суму штрафу в рази 2% за кожний день. Особа може оскаржувати рішення на 20 день після оштрафування.

Кримінальна відповідальність

В наш час діють статті 271-275 розділу 10го кримінального кодекса України «Злочини проти безпеки виробництва» Використовуються такі види покарання

1) Штраф в розмірі 50 доходів, що неоподатковуються.

2) Виправні роботи максимум терміном до 2 років

3) Обмеження волі терміном до 5 років

4) Позбавлення волі від 2 до 14 років.

Стаття 271 «Порушення проти вимог законодавства про охорону праці.»

  1. Порушення вимог законодавства та інших нормативних актів службовою особою підприємства, установи, організації, або громадянським субєктів підприємницької діяльності, якщо це порушення не заподіяло шкоду здоровю працівника. Карається штрафом до 50 НМД, або виправними роботами на строк до 2 років, пбо обмеженя волі до 2 років.

  2. Про те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей, або інщі тяжкі наслідки карається виправними роботами на строк до 2 р, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі на строк до 7 років з позбавлення права отримати певні посади чи займати певною діяльностю на строк до 2 р, або бестроково (перманент)

Стаття 272 «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою»

Порушення правил безпеки особою, яка зобовязана їх дотримуватися, якщо це порущило страшну загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, або заподало шкоду здоровю потерпілих.

1)

Карається штрафом до 50 НМД

Виправними роботам до 2 р

Обмеженням волі до 3 років

Позбавлення права обиймати певні посади до 3 років. Або без такого.

Ст 273 «Порушення прав безпеки на вибохунебезпечних підприємствах, або у вибухонебезпечних цехах.»

Порушення правил, якщо воно створило загрозу загибелі людей і т.д.

  1. Карається виправними роботами до 3 років., або обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі до 3 років.

  2. Карається обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі до 10 років з позбавленням права обіймати (жінку) певні посади строком до 3 років, або без такого.

Стаття 274 «Порушення правил ядерної, або радіаційної безпеки»

Порушення правил такої безпеки

  1. Карається обмеженням волі до 4 років, або на той самий срок з позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльностю на строк до 3 років.

  2. Карається позбавлення волі на строк від 3 до 12 років з позбавлення права обіймати певні посади до 3 років.

Стаття 275. «Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд»

1. Порушення під час розроблення, конструювання, виготовлення чи зберігання промислової продукції правил, що стосуються безпечного її використання, а також порушення під час проектування чи будівництва правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд, особою, яка зобов'язана дотримувати таких правил, якщо це створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого,-

караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки,-

карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ІСНУЮТЬ СТРОКИ ДАВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВІД 2 ДО 15 РОКІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]