Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ohorona_pratsi_v_galuzi.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
940.03 Кб
Скачать

Охорона праці користувачів компютерних відеодисплейних терміналів вдт

Особливості роботи кормистувачів компютерів

Професія користувача ВДТ(набирателя шпор) належить до розумової праці, яка характеризується високою напроженостю зорових функцій, одноманітно. Позою, великою кількістю стереотипів високоординаційних рухів, що вионуються лише мязами кістей рук на фоні малої загальної рухової активності, значним нервово-емоційним (*) особливо в умовах дефіциту час, роботою з велико. Кількістю інформації, що викликатються активізацію Уваги та інших вищих психічних функцій. Крім того, при роботі з дисплеями на електронно-променевих трубках виникають на (*) цільї низки факторів фізичної природи.

Оптимізація зорових умов праці при роботі з компютером

  1. Особливість зорових робіт при використанні ВДТ

  2. ОООптимізация (покращення) зорових умов

Умовно виділяють 4 группи параметрів, що впливають

Умови праці користувача ЄОМ

Візуальні параметри при використанні дисплеїв

Емісійні параметри, повязані з випромінювання електртичного поля, випромінювання та дією електричного поля.

Ергономічні параметри

Органіщаційні параметри повязані з режимом праці та відпочину.

В умовах роботи з компом виникають обставини виникнення зорового дискомфорту, що виражається терміном «Астенопія» Астенопія: очна та зорова. В умовах очної астенопії больові відчуття, відчуття присутності іншородного матеріалу, почервоняння склери. Зорова астенопія – спазм акомодаії та спазм-адаптації. Винеикають проблеми (*) зору, подвоєння зображення, плена в очах. Патологічні явища, що виникають в умовах роботи – міопія, гіперметропія (прогрессируюча дальнозіркість) , страбізм (косоокість) (косорукість) , синдром сікка (висушення рогівки), конвергенція (зменьшення можливості пенрефірійного бачення), катаракта, острота зору зменьшується.

Існують такі особливості здорової роботи при використання комютера:

1)Монітор є обєктом активного кон трасту, що випромінює мвітло і тому виникає бажання працюванти в затемненому приміщенні. Оптимальний рівнень освітлення 300-500 люксів, причому освітлення єкрану <500 люкс.

2)При роботі з (*) та печатною продукцією можуть виникнути умови позитивного і негативного контрасту.

K=(L0-Lф)/Lф

0-освітлення обєкту ф-освітлення фону

3) При роботі з комютером поле зору обмежується розмірами екрану в результаті чого лінії цетру зору очей зближаються, зменьшується можливість перифірійного зору.

4) При використанні екрану 16-17 дюймів зменьшується гострота зору, тому що у конистувача виникає бажання зменьшувати обєкти на єкрані. Гострота зору визначається найменшим розміром між двома точками, що сприймаються роздільно. Якщо на початку роботи гострота зору становить 1 хвилину, то після 4 годин – 2 звилини. Після 6 годин – 3 хвилини.

Напружена робота зорового апарату призводить до того, зо оператор безперервно розглядає візуальні обєкти, при цьому виникає висушення рогівни, синдром сікка, що приводить дор втрати зору.

5) непостійність зображення на екрані, що сприймається, як нерухома в результаті інерції зорі і свічіння люмінофорів.

Показник – критична частота світлового міготіння (ХЧСМ) – найбільша частота за якою відсутній ефект непостійного зображення – 70 гц.

6) Екран монітору може стати обєктом з відповілним ефектом віддзеркалювання, що підвищує напруженість роботи оператору.

Основні вимоги до умов освітлення

Рівень штучного освітлення 300-500 люкс 0 оптимально, 300-700 допустимий

В якості джерел штучного освітлення рекомендується дугові ртуті лампи низького тиску, що мають маркіровку ЛБ (лампа білого світла) Рекомендовановані світильники прямого світла переважно прямого світла і при використанні потужних ламп світильники відбитого світла. Захисний кут світильників повинен перевищувати 110 градусів. Це повязано з тим, що єкран знаходиться в вертикальній площині. У цьому випадку збільшена небезпека впливу прямої блискучусті світильників.

При роботи з (*) використання джерела місцевого освітлення дл досягнення освітленості, що перевишує 300 люкс. Використовання лампи розжарювання світильники повинні мати захисний кут >40 градусів.

Свіітильники розташовані паралельно до вікон монітор, розташован міш рядами світильнів. Для забезпечення рівномірного розподилення (приставка?77) яскравість екрану повинна перевищувати яскравість найближчих обектів у співвідношенні 3:1 відносно яскравості стін 5:1 Величина яскравості штучного джерела світла не повинна перевищувати 200 канделл. Необхідно забезпечуватаи рівномірне розподілення світлових потоків за часом, тобто зменьити коефіцієнт пульсації. Для зменшення коефіцієнту пульсації використовуються спеціальні світильники, що мають високочастотну ВЧПРА

ВІДСТАНЬ ДО ЕКРАНУ 50 СМ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]