Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
oper_management_21-30.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
50.64 Кб
Скачать

10

  1. Структура та осн типи в-чого потоку.

Структура в-чого потоку (Process Flow Structure) визначає на підприємстві маршрути організації руху матеріального потоку із застосуванням одного або кількох процесів. У найбільш загальному вигляді технологічні процеси можна поділити на такі категорії: 1)процеси переробки (Conversion Processes). 2)процеси виготовлення (Fabrication Process). 3)збиральні процеси (Assembly Process). 4)процес тестування (Testing Process) (цей процес не можна цілком віднести до основних, але він надзвичайно важливий в сучасних умовах).

Виділяють 4 осн типи в-чих потоків.

1. В-цтво за замовленнями (Job Shop). Це в-цтво невеликими партіями широкого асортименту різнорідної продукції, яка вимагає різного набору та послідовності технологічних операцій. Прикладами такого в-цтва є друкарні, авіабудівні підприємства, заводи, що випускають друкарськіі плати за індивідуальним замовленням тощо.

2. Серійне в-цтво (Batch). За своєю суттю, підприємства, що працюють за цим принципом, випускають продукцію за періодичними замовленнями. Такий тип в-цтва обирають, якщо компанія має відносно стабільний асортимент різних видів продукції, кожний з яких виготовляють партіями на періодичній основі або за замовленням клієнту, або для поповнення товарно-матеріальних запасів компанії. Більшу частину продукції виготовляють із застосуванням однієї і тієї ж технологічної схеми. Як приклад можна навести в-цтво важкого обладнання, електричних приладів і хімічних продуктів тонкого органічного синтезу.

3. Збиральна лінія (Assembly Line). В-цтво окремих деталей, що автоматично переміщуються з одного робочого місця на інше із заданою швидкістю і в порядку, необхму для випуску продукції. Прикладами можуть бути ручне складання іграшок і електроприладів або автоматичне складання (монтаж) компонентів друкарських плат. Якщо на збиральній лінії здійснюють інші процеси, то її називають потоковою.

4. Безперервний потік (Continuous Flow). Переробка або подальша обробка неподільних матеріалів, таких як нафта, хімікати або пиво. Так само як і на збиральній лінії в-чий процес відбувається в певній послідовності, але в цьому випадку в-чий потік є безперервний. Такі технології характеризує високий рівень автоматизації і за своєю суттю вони являють собою одну інтегровану «машину», яка для уникнення зупинок і запусків (що дорого коштують), повинна працювати 24 години на добу.

Вибір типу в-чого потоку (за винятком безперервного) зазвичай ґрунтується на вимогах до обсягів продукції, що випускається.

  1. Процес вибору обладнання.

Осн питання, що вирішують в процесі вибору обладнання

Показник

Критерії оцінювання

Первісні капі-таловкладення

Ціна

В-к

Габарити

Потреба в допоміжному обладнанні

Продуктив-ність

Співвідношення використовуваної та номінальної потужності

Вимоги до експлуатації

Безпека

Ергономічні показники

Стабільність виконання технологічний завдань

Якість продук-ції

Обсяг відходів

Співвідношення прямих і непрямих витрат праці

Вимоги до працівників

Підготовка і навички

Співвідношення універсального і спеціалізованого обладнання

Гнучкість

Спеціальний інструментарій

Складність

Вимоги до налаштування

Швидкість налаштування

Складність налаштування

Технічне об-слуговування

К-сть обслуговувань протягом року

Доступність запасних частин

Старіння

Можливість модифікації для використання з іншою метою

Сумісність в масштабах усієї системи

Сумісність з існуючими або запланованими системами

Контроль функціонування

Відповідність в-чій стратегії підприємства

Підприємство одночасно може мати на своїх заводах як універсальне так і спеціалізоване обладнання. З розвитком комп’ютерних технологій різниця між спеціалізованим і універсальним обладнанням поступово зникає, оскільки універсальне обладнання стає не менш ефективним, ніж обладнання спеціального призначення.

Вибір процесів і обладнання з усіх можливих варіантів здійснюють за допомогою методу, що має назву аналіз беззбитковості (Break-Even Analysis). На графіку беззбитковості візуально відображена залежність співвідношення прибутків та збитків підприємства від обсягу виробленої (реалізованої) продукції. Вибір технології та обладнання прямо залежить від прогнозного попиту на вироблену продукцію. Метод аналізу беззбитковості найбільш ефективний, якщо вибір того або іншого процесу чи обладнання пов’язаний їх значними первісними капіталовкладеннями і постійними витратами, а змінні витрати змінюються в основному пропорційно зміні обсягів продукції, що випускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]