Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Методичні рекомендаціії ММ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
209.41 Кб
Скачать
  1. Вимоги до змісту та оформлення структурних елементів дипломної роботи

2.1. Зміст дипломної роботи

Робота повинна відповідати таким вимогам:

- містити всі питання плану згідно з завданням;

- містити малюнки, схеми, цикли, таблиці;

- містити висновки та пропозиції учня з даної теми;

- мати належне охайне оформлення чорною пастою;

- робота, що не відповідає вимогам, повертається для доопрацювання;

- бути виконаною і поданою на рецензування в термін, передбачений графіком навчального процесу.

2.2.Вимоги до оформлення дипломної роботи

Дипломна робота складається з:

- завдання на виконання дипломної роботи;

- основної текстової частини

- графічної частини.

Дипломна робота є звітною документацією учня і повинна відповідати структурі та правилам оформлення згідно з ДСТУ 3008-95.

Першими сторінками дипломної роботи є титульна (Додаток 1), завдання (Додаток 2,3), зміст дипломної роботи (Додаток 4), вони мають бути оформлені та заповнені за формою, що наведена у відповідних додатках.

Додатки включають до загальної нумерації сторінок, але не нумерують. Нумерацію сторінок роботи надають арабськими цифрами згідно з планом.

Основна текстова частина повинна бути акуратно оформлена на одному боці аркушів білого паперу формату А4 ( 297 x 210 мм ) з рамкою основного напису (штампом) внизу. Поля аркушу - верхнє, нижнє поле – 20 мм, ліве 30 мм (для підшивки), праве – 10 мм. Текст (рукопис) пишеться пастою чорного кольору з інтервалом між рядками за трафаретом № 2, або друкується з використанням комп’ютерних технологій в редакторі Word з використанням шрифту Times New Roman (чи аналогічного) розміру 14, міжрядковий інтервал – 1. Відстань між текстом і рамкою повинна бути не менше 10 мм. Таблиці оформлюються шрифтом розміру – 14. При виконанні дипломної роботи учні повинні основну текстову частину супроводжувати схемами, таблицями тощо, розміщуючи їх за викладом тексту, але якщо вони дуже великі та ускладнюють сприймання тексту – перенести в додатки. Шрифт повинний бути чіткий, чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту повинна бути однаковою. Обсяг основної текстової частини має становити не більше 25 – 30 сторінок рукописного тексту чи 25 сторінок друкованого тексту. Кожний розділ розпочинають з окремої сторінки. Надписи в кутових штампах на аркушах основної текстової частини виконуються креслярським шрифтом.

Вписувати в текст окремі слова, формули, умовні знаки допускається тільки чорним чорнилом чи тушшю. Помилки, описки допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою та нанесенням на тому ж місці виправленого від руки. Виправлення повинно бути чорного кольору. Дозволяється не більше двох виправлень на одному аркуші.

Аркуші слід пронумерувати. Загальна кількість аркушів ставиться в основному надписі (кутовому штампі) (Додаток 7). Титульний аркуш (Додаток 1), завдання на виконання дипломної роботи (Додаток 2,3), перелік використаної літератури (Додаток 9) включаються до загальної нумерації сторінок, але номери на них не проставляються. Додатки слід оформляти як продовження основної текстової частини з наскрізною нумерацією, але до загального обсягу, вказаного вище, вони не враховуються. Не входять до загальної нумерації сторінок та не ставляться номери на сторінках таких структурних елементів, як рецензія.

Матеріал основної текстової частини розміщується таким чином:

- титульний аркуш;

- завдання на виконання дипломної роботи;

- зміст;

- вступ;

- основна текстова частина;

- висновки учня;

- перелік використаної літератури;

- додатки;

- рецензія.

Титульний аркуш надає відомості про назву професійно-технічного навчального закладу та професію, тему дипломної роботи, прізвище, ім'я, по-батькові виконавця, викладача-консультанта та осіб,що її перевіряли та узгоджували. Зразок титульного аркушу (Додаток 1)

Завдання на виконання дипломної роботи (Додаток 2,3)

Зміст. До змісту включають всі складові частини дипломної роботи: вступ, розділи та підрозділи основної текстової частини, перелік використаної літератури. В зміст вноситься нумерація аркушів з яких розпочинається відповідний розділ та підрозділ (Додаток 4).

Вступ. У вступі коротко викладають:

За професією матрос: технічну характеристику судна. (Складання схеми будови судна за палубою, мідель-шпангоуту, діаметральною площиною: вузли набору, обшивка бортів, палуби, непроникливих переборок), організацію служби екіпажу на судні, вахтової служби під час стоянки, під час руху судна; штатний розклад, розпорядок дня, порядок розміщення екіпажу на судні, щоденна служба на судні, розклад суднових тривог, характеристику суднових приміщень, забезпечення санітарного стану судна, правила поведінки членів екіпажу.

За професією моторист: технічну характеристику судна (Основні розміри судна, потужність силової установки, розміщення відсіків і приміщень в корпусі судна і в настройках), характеристику суднові системи (трюмно-баластні, протипожежні, спеціальні), характеристику влаштування машинного відділу, суднових приладів, котлів, систем суднових енергетичних установок

Обсяг вступу – до п’яти сторінок.

Основна текстова частина:.

В ній викладається текст за змістом дипломної роботи та вимоги охорони праці при виконанні робіт.

Текст поділяється на розділи відповідно до завдання.

Розділи повинні мати порядкові номери арабським цифрами (1,2 без слова „Розділ”) та назви (заголовки). Заголовки розділів слід починати з абзацного відступу і писати великими друкованими літерами без крапки після номера та в кінці. Переноси слів у заголовках не допускаються. Підкреслювати заголовки не допускається

Розділи можуть мати підрозділи. Вони нумеруються за розділами (2.1., 2.2.) Написання назви підрозділів необхідно починати з абзацного відступу і писати малими літерами крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки після номера та в кінці. Кожен розділ варто починати з нової сторінки, новий підрозділ продовжують оформлювати на тій же сторінці, що й попередній, відокремивши його 2 інтервалами від попереднього тексту.

Текст має бути чітким і не допускати різних тлумачень. При цьому використовується терміни, позначення та визначення, рекомендовані в ДСТУ, навчальній та спеціальній літературі.

Відстань між заголовком підрозділу і подальшим чи попереднім текстом має бути 2 інтервали. Не допускається розміщувати назву розділу чи підрозділу в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено один рядок тексту.

Абзацний відступ від рамки повинен бути однаковим упродовж усього тексту і дорівнювати 15 мм або п’яти знакам. (Додаток 10 )

Цифровий матеріал оформлюється, як правило, у вигляді таблиці, яка розміщується після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці.

Таблиці нумерують в межах розділів і позначають зліва над таблицею за формою: “Таблиця 4.2 – Найменування таблиці”. Крапку в кінці не ставлять. Якщо найменування таблиці довге, то продовжують у наступному рядку починаючи від слова “Таблиця”. Номер таблиці складається з номера роз­ділу і порядкового номера таблиці в розділі, розділених крапкою. Дозволяється нумерувати в межах всього документа.

Назва розміщується зверху над власне таблицею симетрично до тексту. В таблицях та схемах не допускаються переноси та скорочення. Графу «№» у таблицю включати не слід.

Таблиця може бути великою як в горизонтальному так і в вертикальному напрямках, або іншими словами може мати велику кількість граф і рядків. В таких випадках таблицю розділяють на частини і переносять на інші сторінки (заголовок не повторюється). Якщо ширина таблиці більша ніж ширина аркуша, то її розміщують уздовж аркуша, так, щоб її вільно можна було читати, повернувши текст роботи за годинниковою стрілкою. У повторних посиланнях на таблиці треба вказувати скорочено слово «дивись», наприклад «див. табл. 3.4». Зразок оформлення таблиці наведено в Додатку 11.

У разі необхідності дипломну роботу ілюструють рисунками або фотокартками (їх якісними ксерокопіями). Ілюстрації позначають скороченим словом «рисунок» (а не «малюнок») з великої літери – «Рис. 1.2.» Креслення, фрагменти схем та ін., можна виконувати чорною тушшю, простим олівцем середньої твердості та комп’ютерною графікою.

Розміщують ілюстрації в тексті або в додатках.

В тексті ілюстрацію розміщують симетрично до тексту після першого посилання на неї або на наступній сторінці, якщо на даній вона не уміщується без повороту.

На всі ілюстрації в тексті мають бути посилання. Посилання виконують за формою: “...показано на рисунку 1.1.” або в дужках за текстом (рисунок 1.1). Посилання на раніше наведені ілюстрації дають з скороченим словом дивись (див. рисунок 1.3).

Між ілюстрацією і текстом пропускають один рядок (2 інтервала).

Всі ілюстрації в тексті називають рисунками і позначають під ілюстрацією симетрично до неї за такою формою: “Рисунок 3.5 – Найменування рисунка”. Крапку в кінці не ставлять, знак переносу не використовують. Якщо найменування рисунка довге, то його продовжують у наступному рядку починаючи від найменування.

Нумерують ілюстрації в межах розділів, вказуючи номер розділу і порядковий номер ілюстрації в розділі розділяючи крапкою. Дозволяється нумерувати в межах всього документа.

Якщо ілюстраціями являються фотографії, то останні повинні бути наклеєні на стандартні аркуші білого паперу і позначені як рисунки.

Висновки учня У висновках учень аналізує свій досвід, отриманий при проходженні виробничої практики, результати виконаної ним дипломної роботи та робить висновки. У висновках можуть з’явитися пропозиції, які не були розглянуті у розділах дипломної роботи. Обсяг висновків не має перевищувати двох сторінок.

Не слід штучно розширювати обсяг роботи, загромаджувати її надлишковими даними та міркуваннями. Лаконічність, ясність викладення та повнота охоплення теми – мистецтво, якому треба навчитись при написанні роботи. Речення не повинні бути громіздкими, витіюватими

Список використаної літератури розміщується, починаючи з нової сторінки, не нумерується і містить у собі тільки ті підручники, навчальні посібники, довідники, тощо, що були використані під час виконання роботи та на які є посилання. Посилання в тексті подаються в дужках, в яких проставляється номер, за яким джерело значиться в переліку використаної літератури. Написання літератури в переліку виконується мовою оригіналу за бібліографічними правилами (автори, назви видань, назви видавництв, роки видання). Зразок написання переліку використаної літератури наведено в Додатку 9.

Додатки До додатків відносять документи, які є складними для виконання (креслення) або виконані методом копіювання (таблиці, фотографії, рисунки, схеми, тощо). У додатках вміщують матеріал, який є необхідним для повноти роботи, але включення його до основної частини може змінити впорядковане і логічне уявлення про роботу, не може бути послідовно розміщений в основній частині через великий обсяг. Ці документи необхідні для викладення матеріалу, на них є посилання в основному тексті.(наприклад: див. Додаток 2). Кожний додаток повинен починатись з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок симетричний відносно тексту сторінки. Над заголовком повинно бути надруковано слово “Додаток” та номер додатку.

Рецензія Рецензію в довільній формі складає основний викладач–консультант (Додаток 8). В рецензії надаються висновки про відповідність виконаної дипломної роботи завданню, аналізується повнота розкриття теми та висновки учня щодо роботи на судні, на якому він проходив виробничу практику, правильність виконання роботи, якість виконання креслень тощо.

Повністю підготовлену дипломну роботу обов’язково оправляють будь – яким способом у твердій палітурці. Головні вимоги – естетичність та неможливість оперативної заміни аркушів.

Графічна частина

До графічної частини входять:

Схема підібраного розробленого вузла системи або схема послідовності розбирання або технологічна ремонту (формат А 3).

Робоче або ремонтне креслення заданої деталі або з'єднання (формат А 3).

Креслення та схема оформляються основним надписом (штампом) та виконуються відповідно вимог ЄСКД.