Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом-Коротун (5).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
375.3 Кб
Скачать

74

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни київська державна академія водного транспорту ім. Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного

Кафедра транспортного права

Допустити до захисту

Завідуючий кафедрою

доц., к.ю.н.________ І.В. Булгакова

“_____”__________________ 2012 р.

Д И П Л О М Н А Р О Б О Т А

Тема: Правове регулювання перевезення небезпечних вантажів

Виконала: Коротун Ярослава Олександрівна______________

7.03040201 09-01 ЮФ-5 д.ф.н. 000000

Керівник: __

Київ – 2012

ЗМІСТ

Вступ

4

1

Загальні правові основи перевезення небезпечних вантажів.

6

1.1 Поняття та особливості небезпечних вантажів.

6

1.2 Законодавчі засади перевезення небезпечних вантажів.

10

1.3 Поняття та особливості договору перевезення вантажів та договору перевезення небезпечних вантажів

15

1.4 Права та обов’язки суб’єктів перевезення небезпечних вантажів.

21

2

Особливості перевезення небезпечних вантажів окремими видами транспорту.

29

2.1 Перевезення небезпечних вантажів залізничним транспортом.

29

2.2 Перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом.

33

2.3 Перевезення небезпечних вантажів водним транспортом.

39

2.4 Перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом.

48

Висновки

55

Список використаних джерел

81

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Становлення Української держави в умовах ринкових реформ сьогодні залежить від розв`язання багатьох правових проблем, у тому числі у сфері транспортних послуг. Транспорт є однією з найважливіших галузей національної економіки, від функціонування якої залежать усі сфери суспільного виробництва, розподілу та обміну. Для того щоб господарська система держави існувала та розвивалася, потрібна ціла низка елементів, які охоплюються поняттям транспортної системи, стабільної і розвиненої. З розбудовою держави, створюються свої національні транспортні правові норми, які закріплюються законодавчо.

Україна як і будь-яка держава зацікавлена в ефективному регулюванні транспортних перевезень, зокрема, перевезення небезпечних вантажів,не тільки внутрішніх, а й міжнародних. Безперечно, що транспортування небезпечних вантажів пов’язано з особливою загрозою життю і здоров’ю людини та суспільства загалом,навколишньому середовищу, тому потребує особливої уваги зі сторони держави, і вдосконалення правового регулювання.

Транспорт – одна з найважливіших галузей національної економіки,ефективне функціонування якої є необхідною умовою стабілізації, структурних перетворень економіки, розвитку зовнішньоекономічної діяльності,що особливо важливо для швидшої інтеграції України до Європейського Союзу.

Транспортний комплекс України являє собою систему транспортних комунікацій, що об'єднує всі сучасні види транспорту, але потребують істотного вдосконалення та модернізації для підвищення якості транспортних послуг,особливо у міжнародному сполученні. Економічна криза в Україні зумовила значне загострення ситуації на транспорті. Залишаються нерозв’язаними проблеми, що характеризуються невирішеністю питання щодо джерел фінансування; недосконалістю нормативно-правового забезпечення діяльності транспортного комплексу, повільним вирішенням питань уніфікації транспортного законодавства відповідно до міжнародного.

В умовах реформування економіки та законодавства України необхідна виважена державна транспортна політика, яка враховувала б особливості галузі та роль у процесах економічних і соціальних перетворень.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є загальний аналіз системи нормативно-правових актів України, що регулюють перевезення небезпечних вантажів різними видами транспорту.

Поставлена у роботі мета зумовила такі завдання:

  • визначити поняття та особливості перевезення небезпечних вантажів;

  • визначення змісту договору перевезення небезпечних вантажів;

  • визначення особливостей організації перевезень небезпечних вантажів.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, які виникають при організації та здійсненні перевезень небезпечних вантажів.

Предметом дослідження є нормативно-правові акти та їх практичне застосування в сфері транспортування небезпечних вантажів.