Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Методичні рекомендаціії ММ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
209.41 Кб
Скачать

Дипломна робота учнів повинна охоплювати:

1. Розробку та опис технологічного процесу виконання роботи, вибір і короткий опис обладнання, інструментів, приладів пристроїв, параметрів і режимів ведення процесу, обґрунтування технічних вимог у відповідності до знань, які отримані учнем в процесі теоретичного та виробничого навчання в училищі.

2 Опис фізичних, хімічних, біологічних та інших властивостей використаних на виробництві матеріалів.

3. Опис передового виробничого досвіду, що забезпечує підвищення продуктивності праці.

4. Розробку пропозицій з удосконалення виконання окремих виробничих операцій (пристроїв, інструментів, оснастки, способів контролю робіт тощо).

5. Опис передового досвіду організації робочого місця, правил безпеки праці, безпеки життєдіяльності, охорони навколишнього середовища.

6. Графічну частину (в залежності від складності професій): робоче креслення, ескіз, креслення пристою, інструментів тощо.

Перед початком видачі тем дипломних робіт проводяться збори групи, на яких учням пояснюється порядок та послідовність виконання роботи, їх зміст і обсяг питань з кожного розділу.

Викладачі за місяць до початку захисту перевіряють дипломні роботи і виставляють оцінку з короткою рецензією.

Виконана учнем дипломна робота зберігається в училищі, а за 2-3 дні перед початком державних кваліфікаційної атестації видається учневі для підготовки до захисту.

Термін зберігання в училищі виконаних дипломних робіт, звітів та щоденників про виробничу практику – 1 рік.

Перевірка та рецензування дипломної роботи.

Дипломна робота рецензується керівником.

Рецензія на дипломну або творчу роботу повинна бути зроблена після перевірки роботи, не пізніше ніж за три дні до захисту.

В рецензії вказуються:

- обсяг виконання та дотримання плану та завдання;

- основні переваги та недоліки роботи;

- відповідність теми кваліфікаційній характеристиці;

- актуальність та практичне значення висновків та пропозицій;

- відповідність вимогам оформлення роботи;

-питання, на які треба звернути увагу при доопрацюванні роботи та надати додаткові пояснення при захисті.

2.4. Критерії оцінювання виконаної роботи .

Оцінка з дипломної роботи виставляється по 12 бальній системі за підписом викладача та майстра виробничого навчання.

Оцінку “високий рівень (12, 11, 10)” отримують учні за всебічне та глибоке розкриття теми на підставі використання широкого кола джерел інформації, самостійність мислення, всебічне розкриття теми, вірні висновки та пропозиції, при цьому недоліки у стилі викладення матеріалу відсутні, існує логічний зв`язок між питаннями. Учень показав глибокі професійні знання, завдання виконані творчо.

Оцінка „достатній рівень (9, 8, 7)” ставиться при порушенні однієї з вищезазначених вимог, але при умовах достатньої повної, самостійної розробки теми, а також додержування усіх інших вимог (глибина, логічність, чіткість тощо). Учень показав професійні знання.

Оцінка „середній рівень (6, 5, 4)” ставиться за роботу, яка свідчать про те, що учень ознайомився та проробив основні джерела інформації, без яких робота не могла бути виконана, розкрив зміст теми в основному правильно, але не повністю, показав вузькопрофесійні знання.

Учень, який під час захисту дипломної роботи не зумів розкрити тему дипломної роботи і отримав оцінку „початковий рівень (3, 2, 1)” до Державної кваліфікаційної атестації не допускається.

  1. Організація захисту.

Державна кваліфікаційна атестація здійснюється державною кваліфікаційною комісією, склад якої затверджується наказом директора ПТНЗ та погоджується регіональним органом управління професійно-технічною освітою.

До складу комісії входять: голова – представник роботодавця або замовника підготовки кваліфікованих робітників, професіонал море господарського комплексу, галузі виробництва, заступник голови – директор або заступник директора ПТНЗ, члени комісії-педагогічні працівники ПТНЗ. Державна кваліфікаційна атестація проводиться відповідно до затвердженого директором ПТНЗ розкладу, який доводиться до відома учнів не пізніше, як за два тижні до її проведення.

Майстер виробничого навчання повинен забезпечити отримання від підприємств, де учні проходили практику, виробничої характеристики на кожного випускника, підготувати зведену відомість підсумкових оцінок успішності учнів з усіх предметів робочого навчального плану, щоденники обліку виконання навчально-виробничих робіт, наряди на виконані пробні кваліфікаційні роботи. Рекомендовано не пізніше, ніж за три дні до початку роботи ДКА вказані документи подати до навчальної частини ПТНЗ.

Засідання ДКК з державної кваліфікаційної атестації учнів та присвоєння їм кваліфікації проводяться у спеціально підготовлених приміщеннях, зокрема у кабінеті спеціальних дисциплін, в якому потрібно розмістити наочні посібники, макети, натуральні зразки, проаналізувати варіанти розміщення демонстраційних матеріалів та провести попередній захист перед засіданням ДК.

У день захисту дипломної роботи бажано провести урочисту лінійку, на якій представити членів комісії та нагадати порядок проведення захисту. Під час захисту учневі можна дозволити користуватись пояснювальною запискою.

Майстер виробничого навчання повинен зачитати виробничу характеристику на учня і повідомити рівень кваліфікації (розряд) виконаної пробної кваліфікаційної роботи, відсоток виконання норм виробітку та оцінку якості. Після цього передати в комісію характеристику, наряд на виконану пробну кваліфікаційну роботу. Голова ДКК дозволяє випускнику розпочати розповідь з теми своєї роботи. Крім питань стосовно теми дипломної роботи члени ДКК можуть проводити усне опитування випускника в межах вимог кваліфікаційної чи освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Вимоги до учня при процедурі захисту дипломної роботи:

На захист готують доповідь, яка повинна висвітлювати всі основні моменти роботи й займати не більше 10 хв.

Підготовка до доповіді складається з таких етапів:

– написання учнем чернетки доповіді, обсягом 2–3 сторінки;

– підготовка чернеток демонстраційних матеріалів та опрацювання частин доповіді, присвячених коментарям до них;

– опрацювання доповіді з дипломним керівником;

– вивчення доповіді напам’ять;

– остаточне опрацювання доповіді з дипломним керівником для корегування мови та поведінки.

Як правило, доповідь складається з трьох чітко відокремлених частин: вступна частина (до 2 хв), основна частина (до 6 хв) та висновки (до 2 хв).

Вступна частина містить усю інформацію, необхідну для розуміння роботи. В основній частині доповіді потрібно зосереджувати увагу лише на ключових моментах матеріалу, які дозволять чітко уявити обсяг роботи та її найцікавіші результати.

Рекомендується активно використовувати демонстраційні матеріали. Подробиці в доповіді дозволяється опускати.

Під час захисту указку тримають у правій руці, поведінка повинна бути стриманою, одяг акуратним, мова чітка, грамотна, виступ ясно поділеним на окремі частини паузами.

Текст не повинен бути зазубреним, і водночас не потрібно зачитувати окремі речення з нотаток. Треба вільно користуватись даними, поданими в демонстраційному матеріалі.

Відповідати на запитання треба лаконічно, по суті. Відповіді на запитання не повинні перетворюватись на довготривалі тиради, у яких автор намагається продемонструвати всю свою ерудицію або ж вдруге повторити тільки-но закінчену доповідь.

На завершення потрібно подякувати присутнім за увагу.

Принципи оцінювання захисту дипломних робіт

На оцінку захисту дипломної роботи впливають такі чинники:

– знання спеціальності та предмета досліджень;

– загальна ерудиція;

– загальна грамотність та мовна культура;

– оцінка керівника;

– оцінка відповідей на подані запитання;

– оцінка оформлення демонстраційних матеріалів та вміння оперувати ними;

– оцінка оформлення дипломної роботи.

П Е РЕ Л І К