Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия konkurentni_strategiyi_pidpriyemstva....і....docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
84.83 Кб
Скачать

2.2. Оцінка можливостей підприємства по виробництву експортного товару

Спільне підприємство „Букіна-Львів”, яке розташоване у місті Львові, є одним з найдинамічніших виробників деревообробного обладнання України. На його частку вже припадає 7,2% усього аналогічного обладнання, яке випускається у країні.

Значному розвитку підприємства сприяє його близьке розташування до кордонів та наявність дешевої робочої сили.

СП „Букіна-Львів” має потужну виробничу базу, що забезпечує випуск різноманітної продукції.

Експортна продукція вимагає від виробника прикладення більших зусиль по розробці та вдосконаленню, застосуванню нових технологій та здійсненню дослідно-конструкторських робіт, ніж продукція, яка випускається на внутрішній ринок, у зв’язку з тим, що конкуренція на зовнішньому ринку набагато жорстокіша і зокрема на ринку виробничого обладнання.

До того ж, для експортера тільки той товар виправдовує своє існування, який за свій життєвий період забезпечуватиме значний обсяг прибутку відносно інвестованих засобів. Експортеру необхідно рішуче припиняти збут товару, що його комерційні показники стали дуже поганими.

Не зважаючи на це, підприємство деякий час працювало за принципом: “коли товар вироблений для продажу в Україні, а покупець підшукується за кордоном”. Проте, це лише спроба експортера, а не обміркований експортний маркетинг, що передбачає цілеспрямовані дії з урахуванням вимог зовнішнього ринку [14, 29].

Такий принцип роботи дозволяв підприємству розвиватися тільки тому, що деревообробний верстат — це досить специфічний продукт, який може знаходити свій попит навіть за досить складних умов як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, адже будівництво здійснюється з року в рік.

Проте зараз, коли спостерігається значний спад у внутрішньому споживанні даної продукції, все більше виробників пропонують свої товари для продажу за кордоном. Тому основним завданням керівництва СП „Букіна-Львів” у даний час є не втратити можливість виробництва експортноздатної продукції, тобто намагатися утримувати відповідну якість продукції і виготовляти продукцію з меншими затратами.

Основна причина не надто успішного становища на початках з експортом продукції — все ж значна технологічна відсталість підприємства. З часу створення підприємства обладнання і основна виробнича техніка довго не оновлювались.

У зв’язку з цим, собівартість продукції СП „Букіна-Львів” в минулому періоді значно перевищувала показники західних виробників.

Для виходу з кризи підприємство великі зусилля спрямовує на вирішення ряду технічних питань. Зокрема, найважливішим з них є проблема енергозбереження та автоматизації.

Впровадження ряду технічних вдосконалень дозволило у значній мірі знизити собівартість продукції і підвищити їх якість.

Крім того, для підтримання можливості по виробництву експортної продукції на СП „Букіна-Львів”, важливе значення також має встановлення нових технологічних ліній по випуску високотехнологічної продукції.

Проте, постійні нововведення вимагають значних капітальних затрат і орієнтовані на перспективу. За відсутності власних коштів, підприємству необхідні інвестиції, у тому числі й закордонні. Великі надії покладаються на фірму “Букіна”, яка будучи співвласником та партнером, зобов’язується до 2003 року вкласти в підприємство $30 млн.

Експорт продукції здійснюється, в основному, по прямих угодах купівлі-продажу або ж по бартерних угодах. З посередниками підприємство не працює, проте воно має мережу дилерських представництв, через які “Букіна-Львів” продає близько 20% своєї продукції. Безпосередньо реалізацію продукції підприємство здійснює через замовлення від постійних клієнтів. На таблицях 2.2.1, 2.2.2 зображені обсяги експорту продукції по окремих її видах, а також вартісна оцінка експорту, що допоможе нам зробити порівняльну характеристику експортної діяльності фірми на протязі 5 років.

Таблиця 2.2.1

Реалізація продукції закордоном (країни далекого зарубіжжя) [26]

РОКИ

2005

2006

2007

2008

2009

Обсяги реалізації, тис. грн.

264,5

475,8

459,3

548,4

963,2

Таблиця 2.2.2

Обсяги експорту по окремих видах продукції, тис. грн. [26]

ВИД ПРОДУКЦІЇ

РОКИ

2007

2008

2009

Всього, в тому числі:

- фугувальні комплекси

- фрезерні станки

- аспірація

- мікрохвильові камери

- стаціонарні вимірювачі

459,3

78,5

26,8

73,7

548,4

85,1

28,5

93,6

6,1

963,2

92,0

31,9

84,8

4,7

33,2

При встановленні ціни на експортну продукцію “Букіна-Львів” враховує два фактори: ціну аналогічної продукції своїх конкурентів — всесвітньовідомих фірм, а також власну собівартість і заплановану норму прибутку. В результаті, щоб мати збут на зовнішньому ринку, ціна продукції “Букіна-Львів” повинна бути меншою ціни іменних виробників і водночас приносити фірмі певний прибуток. При цьому значним полегшенням для підприємства є те, що експортна продукція не обкладається ПДВ. Продукція, що йде на експорт , майже 100-відсотково промислова.

Для створення конкурентноздатних виробів, підприємство необхідно забезпечити високоякісними матеріалами і комплектуючими, здійснити інвестиції для вдосконалення власної продукції та розробки програм нововедень. Оскільки “Букіна-Львів” являється в певній мірі продавцем, а саме посередником чеської фірми “Букіна”, то значна частина продукції, яка виставляється (продається) на міжнародному ринку в закуповується (імпортується) в цієї фірми (табл.2.2.3). Крім того, особливістю є те, що імпорт СП “Букіна-Львів” складає все те обладнання, яке необхідне для повноцінного функціонування фірми, а саме: комп’ютерні технології, канцелярські товари та інше.

Стратегічними ж намірами СП „Букіна-Львів” є повне переключення на виготовлення продукції в Україні як для внутрішнього споживання, так і для експорту.

Таблиця 2.2.3

Обсяги імпорту продукції, тис. грн. [26]

РОКИ

2007

2008

2009

Обсяги імпорту

31,94101

32,04845

21,03760

Отже, можна сказати, що СП „Букіна-Львів” має значні можливості по виробництву експортної продукції, які можуть бути покращені за рахунок впровадження згаданих вище технологічних та технічних нововведень.

Як бачимо, для оцінки експортних можливостей верстатобудівного підприємства, в першу чергу потрібно проаналізувати виробничо-ресурсний потенціал, тобто наявність необхідних потужностей і сировинної бази для виробництва продукції у відповідності з вимогами закордонних споживачів.

Основною умовою у даному випадку є визначення можливості підприємства виробляти деревообробне обладнання належної якості та з невеликими затратами.

Оскільки на СП „Букіна-Львів” на сьогодні встановлені сучасні технологічні лінії, то собівартість готового продукту, що виробляє дане підприємство, є конкурентноздатною, хоча якість продукції по окремих параметрах дещо відстає від зарубіжних конкурентів. Дана обставина зменшує можливості експортування СП, тому найближчим часом планується чергова модернізація з метою підвищення якості до світового рівня.