Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні питання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

Тема і “сутнісна характеристика інноваційних процесів” контрольні питання:

  1. Що таке “інновація”, суть поняття і роль у підприємницькій діяльності. Як ви розумієте поняття “інновація”?

(1. Інновація це підсумковий результат створення та освоєння принципово нового або модернізованого засобу (нововведення); 2. інновація в широкому розумінні — прибуткове використання інновацій у вигляді нових технологій, видів продуктів, організаційно-технічних і соціально-економічних рішень виробничого, фінансового, комерційного або іншого характеру; 3. інноваціякінцевий результат інноваційної діяльності, втілений у вигляді нового чи вдосконаленого продукту, упровадженого на ринку, процес, або в новому підході до соціальних послуг; 4. інновація означає впровадження чого-небудь нового, якоїсь нової речі, новинку, реформу).

  1. Що таке “нововведення”, суть поняття.

(1. Нововведення це розвиток технології, техніки, управління на стадіях зародження, освоєння, дифузії на інших об’єктах; 2. нововведення — оформлений результат фундаментальних, прикладних досліджень або експериментальних робіт у будь-якій сфері діяльності, спрямованих на підвищення її ефективності).

  1. У вигляді чого можуть оформлятися нововведення?

(відкриттів, винаходів; патентів, товарних знаків, раціоналізаторських пропозицій; документації на новий або вдосконалений процес; організації, виробництва або іншої структури; “ноу-хау”; понять; наукових підходів або принципів; документа (стандарту, методики, інструкції тощо); результатів маркетингових досліджень.)

  1. Яким законом регулюється інноваційна діяльність і коли він був прийнятий?

(Законом України “Про інноваційну діяльність”, який прийнятий у 2002 році)

  1. Що являється об’єктами інноваційної діяльності згідно ЗУ “Про інноваційну діяльність”?

(Інноваційні програми і проекти; нові знання та інтелектуальні продукти; виробниче обладнання та процеси; інфраструктура виробництва і підприємництва; організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру і якість виробництва і (або) соціальної сфери; сировинні ресурси, засоби їх видобування і перероблення; товарна продукція; механізми формування споживчого ринку і збуту товарної продукції.)

  1. Хто виступає в якості суб’єктів інноваційної діяльності згідно ЗУ “Про інноваційну діяльність”?

(Фізичні або юридичні особи, які провадять інноваційну діяльність і (або) залучають майнові та інтелектуальні цінності, вкладають власні чи позичені кошти в реалізацію інноваційних проектів).

  1. Що таке “інноваційна сфера”?

(Система взаємодії інноваторів, інвесторів, товаровиробників конкурентоспроможної продукції та розвинутої інфраструктури).

  1. Що таке “інноваційний процес”?

(1.Процес отримання та комерціалізації винаходу, нових технологій, видів продукції чи послуг, рішень виробничого, фінансового характеру та інших результатів інтелектуальної діяльності. 2. Процес перетворення наукового знання в інновацію, яка задовольняє нові суспільні потреби; послідовний ланцюг дій, що охоплює всі стадії створення новинки та її практичного використання.

Під час інноваційного процесу не лише створюються очікувані інноваційні продукти, а й можуть виникати супроводжувальні інновації, які є побічним результатом креативної (творчої) інноваційної діяльності на певному її етапі. Інноваційний процес є ширшим поняттям, ніж інноваційна діяльність. Він охоплює всі стадії створення новинки: від ідеї до конкретного продукту, технології або послуги, які використовуються у господарській практиці; всі етапи життєвого циклу інновації, включаючи її дифузію (лат. diffusio – проникнення) у нові умови чи місця застосування; завершальною ланкою і результатом інноваційного процесу є створення певного конкурентоспроможного продукту).

  1. Назвіть етапи інноваційного процесу.

(науковий (ДЛД+ФД+ПД); технічний (ТР+ДВ+ДКР); технологічний (MB); експлуатаційний (М+СП)).

  1. Кому належить перша класифікація інновацій, яка стала класичною?

(Й. Шумпетеру)

  1. Назвіть основні типи інновацій за Й. Шумпетером.

(Виробництво невідомого споживачам нового продукту або продукту з якісно новими властивостями; Впровадження нового засобу виробництва, в основу якого покладено нове наукове відкриття або новий підхід щодо комерційного використання продукції; Освоєння нового ринку збуту певною галуззю промисловості країни, незалежно від того, існував цей ринок раніше чи ні; Залучення нових джерел сировини та напівфабрикатів, незалежно від того, існували ці джерела раніше чині; Впровадження нових організаційних форм).

  1. Вкажіть відмінності між продуктовими, технологічними та ринковими інноваціями.

(Продуктові інновації передусім спрямовані на створення нової споживчої цінності, що приваблює більшу кількість споживачів. Інновації процесу, як правило, дають переваги у витратах, продуктивності, якості. Ринкові інновації розширюють межі ринку, на якому працює фірма).

  1. Наведіть класифікацію інновацій за різними ознаками.

(1. За змістом виокремлюють: продуктові інновації; інновації процесу; ринкові інновації.

2. За ступенем новизни виділяють: базові; поліпшувальні; псевдоінновації.

3. За сферою діяльності підприємства: інновації на вході в підприємство як систему; інновації на виході з підприємства; інновації структури підприємства.

4. За змістом діяльності: технологічні; виробничі; економічні; торговельні; соціальні; управлінські.

5. За інтенсивністю інноваційних змін: інновації 0-7-го порядку.

6. За рівнем об’єктивного та суб’єктивного сприйняття: абсолютна новизна; умовна новизна; суб’єктивна новизна.

7. За причинами виникнення: реактивні, стратегічні.

8. За типом нововведення: матеріально-технічні (техніка, технологія, матеріали); соціальні; економічні; організаційно-управлінські; правові.

9. За інноваційним потенціалом: радикальні (базові); комбінаторні (використання різноманітних сполучень); модифіковані (що покращують, доповнюють).

10. За становленням до свого попередника: що заміщають (замість застарілого); що відміняють (виключають виконання операцій); поворотні (до попередника); нові (аналогів немає).

11. За обсягом застосування: крапкові; системні (технологічні, організаційні і т. п.); стратегічні (принципи управління, виробництва і т. п.)).

  1. Що таке життєвий цикл інновацій? Охарактеризуйте його стадії.

(Це період від зародження ідеї, створення і поширення нововведення до його використання. Але ми розглядаємо життєвий цикл інновацій не враховуючи зовнішні чинники, що впливають на інноваційний процес, такі як конкуренція, інфляція, попит та ін).

  1. Які чинники стимулюють підприємство до залучення інновацій?

(конкурентна боротьба: бажання одержати на ринку конкурентні переваги та максимізувати прибуток; зростаючий попит споживача; зростання технічного потенціалу; пошук вирішення проблем, які виникають у підприємницькій діяльності фірми; потреба не відставати в економічному розвитку, не втрачати ринку, наслідувати інші організації, які впроваджують нову технологію; бажання поліпшити свої результати у конкретній діяльності підприємства; підтримка та забезпечення престижу підприємства; реалізація знань та підвищення престижу підприємства; інтуїтивне уявлення про те, що інновація може поліпшити діяльність підприємства; поради консультантів у будь-який період реорганізації фірми; наукові відкриття, інтернаціоналізація науки; винахідництво).

  1. Що таке інноваційна діяльність?

(Процес стратегічного маркетингу, НДДКР, організаційно-технічної підготовки виробництва, виробництва й оформлення нововведень, їх впровадження (або перетворення в інновацію) і поширення в інші сфери (дифузія). Інноваційна діяльність полягає в діях людей, спрямованих на створення чи впровадження інновації на певній стадії інноваційного процесу).