Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия konkurentni_strategiyi_pidpriyemstva....і....docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
84.83 Кб
Скачать

3.2. Експортні можливості сп «Букіна-Львів» та удосконалення стратегії поведінки на зовнішніх ринках

СП „Букіна-Львів”, завдяки своєму вигідному географічному розташуванню (недалеко від кордонів Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі та інших країн) та стабільно високій на сьогодні якості продукції, яка відповідає всім вимогам закордонних споживачів, стає одним з найбільших експортерів деревообробної продукції в Західному регіоні України.

Зокрема, у 1996-97-х роках підприємство проводило експортні поставки ряду обладнання до двадцяти країн світу, у тому числі в Туреччину, Йемен, Болгарію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Польщу та Німеччину. Щорічно завод експортував на 120-150 тис. дол. продукції. Ці поставки здійснювались через міністерство, об’єднання “Разноекспорт” та пізніше “Будматеріалінторг”.

З 1997 року підприємство самостійно розпочало пошуки ринків збуту за кордоном.

Основною причиною зростання (табл.3.3.1) обсягу експорту є те, що продукція СП „Букіна-Львів” на зовнішньому ринку є повністю конкурентноздатною. Собівартість продукції зменшилась, як вже згадувалося, внаслідок значної модернізації та переоснащення основного виробництва.

Таблиця 3.3.1

Обсяги експорту продукції на СП „Букіна-Львів” за 2004-2008 роки [26]

Види експортної продукції

2004

2005

2006

2007

2008

Верстати середнього класу

22,927

35,505

181,478

282,045

643,426

Високотехнологічне обладнання

---

2,871

4,303

15,014

15,378

Разом:

22,927

38,4

185,8

297,0

658,5

При здійсненні експортних поставок СП „Букіна-Львів” керується перш за все законом України “Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16.04.1991 року, який визначає порядок здійснення зовнішньоекономічної діяльності юридичними особами, що зареєстровані як учасники ЗЕД.

Крім того, при заключенні контрактів з іноземними партнерами , підприємство враховує основні положення Конвенції ООН “Про договори міжнародної купівлі-продажу товарів” та інтерпритації міжнародних торгових термінів - “INCOTERMS 90”, що визначає умови торгових операцій у зовнішньоекономічній сфері.

Визначальним фактором для СП „Букіна-Львів” є те, більшість різновидів продукції для обробки деревини — це товари, які не вимагають експортної ліцензії, що значно спрощує процедуру митного оформлення даних товарів.

Дані зовнішні умови чинять визначальний вплив на характер і можливості здійснення експортних поставок підприємства.

Щодо внутрішніх умов формування експортної програми підприємства, то тут слід провести аналіз мікросередивища та основних показників фінансового стану підприємства.

Основними резервами подальшого збільшення експортних можливостей СП „Букіна-Львів” з точки зору товару є:

  • зменшення собівартості і разом з тим відпускної ціни товару;

  • встановлення прогресивних технологій відповідно до світових стандартів.

Але, оскільки перехід на енергозберігаючі технології для зменшення собівартості товару вимагає значних витрат коштів та часу, то перспективи експортного потенціалу підприємства вбачаються перш за все у забезпеченні підприємства інвестиційними ресурсами.

Також, з метою прискорення відвантажування та доставки готової продукції зарубіжним споживачам, варто привести упаковку до міжнародних вимог транспортування.

Упаковка того виду продукції — це транспортна упаковка. У світі сьогодні більшість продукції такого типу перевозиться в стандартизованих одноразових пакувальних міні-контейнерах. З огляду на це, значення упакувальних технологій для СП “Букіна-Львів” стає ще більш важливим, оскільки продукція даного заводу перевозиться лише наземним транспортом.

За світовими стандартами упаковка обладнання повинна відповідати наступним вимогам:

  • Можливість повної механізації вантажно-розвантажувальних робіт. Чим вища швидкість навантажування, тим нижча його вартість. При перевезенні верстатів ця загальна вимога набуває особливого значення, оскільки виробниче обладнання – недешевий продукт.

  • Міцність упаковки. Чим більша міцність, тим нижчий ризик пошкоджень при перевезенні. Це особливо важливо у транспортних схемах з перевантаженнями.

  • Мінімальна вартість упакувальних матеріалів. Оскільки верстат - один з об’ємних вантажів, то витрати упакувальних матеріалів на 1 шт. враховуються дуже точно.

З огляду на все це, пропонується придбати ліцензію на встановлення упакувальної лінії на даному підприємстві. Враховуючи сприятливе фінансове становище СП „Букіна-Львів”, купівля такої ліцензії буде досить оптимальним рішенням, оскільки ліцензійні платежі (роялті) здійснюватимуться порівняно невеликими сумами через рівні проміжки часу.

Важливе значення при оцінці експортних можливостей підприємства також має аналіз маркетингових і комерційних складових його діяльності.

За таких умов важлива роль відводиться маркетинговим комунікаціям. Адже завдяки правильно вибраній стратегії СП “Букіна-Львів” могла б не тільки зміцнити свої вже існуючі позиції, а й навіть розширити ринки збуту.

Переважну більшість експортних поставок складають звичайні контракти купівлі-продажу, хоча застосовуються також і бартерні операції, особливо з країнами СНД. Проте, наявність бартерних угод не свідчить про неефективність експортної діяльності СП „Букіна-Львів”, оскільки за останні два роки все більшу вагу набувають взаємозаліки по поставках на завод електроенергії, взаємозаліки по оплаті залізничних тарифів.

Великою проблемою для СП в останній час є також відсутність товаросупровідної та транспортної мережі, які б забезпечували доставку товару за кордон. Не дивлячись на те, що підприємство розташоване поблизу залізничної станції, відсутність вагонів та великі транспортні затрати стримують збут продукції.

Важливою складовою забезпечення експортних можливостей СП виступає наявність комп’ютерної сітки, яка зв’язує основні виробничі та управлінські підрозділи. Адже добре відомо, що успіх експортної діяльності підприємства залежить багато в чому від того, наскільки повно і своєчасно воно отримує якісну, достовірну і достатню по об’єму інформацію по ринках, динаміці попиту, пропозиції і цінах, по фірмах-партнерах та фірмах-конкурентах. Вищевказана комп’ютерна сітка дає можливість не тільки отримувати найновішу інформацію, але й швидко доводити її до всіх підрозділів підприємства.

Отже, як бачимо, підприємство має значні експортні можливості, які можуть бути покращені за рахунок описаних запропонованих удосконалень. Очікується, що впровадження їх дасть змогу підприємству не тільки збільшити загальні обсяги виробництва, але якраз значно підвищити його експортні можливості.

Аналізуючи зовнішні та внутрішні умови розвитку підприємства, можна зробити такий висновок, що експортний потенціал СП “Букіна-Львів” з кожним роком збільшується.

З метою ефективної роботи на зовнішніх ринках СП “Букіна-Львів” повинно розробити стратегію своєї господарської діяльності як на найближчу, так і на довгострокову перспективу, реалізація якої забезпечить йому виживання, конкурентноздатність та стабілізацію фінансового стану.

Вирішення цієї задачі передбачає визначення нових підходів до обґрунтування прогнозів господарсько-фінансової діяльності підприємства, його виробничого та соціального розвитку.

При розробці та обґрунтуванні зовнішньоекономічної стратегії виникає необхідність зміни пріоритетів, що в свою чергу обумовлює необхідність зміни технології обґрунтування показників, що прогнозуються. Ця проблема вирішується в рамках стратегічного планування.

Стратегічне планування являє собою набір дій і рішень керівництва, що ведуть до розробки специфічних стратегій призначених для того, щоб допомогти підприємству досягти своїх цілей. Процес стратегічного планування є інструментом, що допомагає в прийнятті управлінських рішень. Його завдання забезпечити нововведення і зміни в організації в достатній кількості. Можна виділити чотири основні види управлінської діяльності в рамках процесу стратегічного планування:

  • розподіл ресурсів;

  • адаптація до зовнішнього середовища;

  • внутрішня координація;

  • організаційне стратегічне передбачення.

Стратегія являє собою детальний, всеохоплюючий, комплексний план, призначений для того, щоб забезпечити здійснення місії підприємства і досягнення її цілей.

Стратегія здебільшого формулюється і розробляється керівництвом, але її реалізація передбачає участь усіх рівнів управління. Стратегічний план повинен спиратись на великі дослідження і фактичні дані. Щоб ефективно конкурувати в сьогоднішньому світі бізнесу підприємство повинно постійно займатися збором і аналізом величезної кількості інформації про галузь, конкуренцію та інші фактори.

Стратегічний план надає підприємству впевненість, індивідуальність, що дозволяє йому залучати визначені типи працівників, і в той же час, не залучати працівників інших типів. Цей план відкриває перспективу для підприємства, що спрямовує його співробітників, залучає нових працівників і допомагає продавати вироби або послуги.

Нарешті, стратегічні плани повинні бути зроблені так, щоб не тільки залишатися цілісними протягом тривалих періодів часу, але і бути достатньо гнучкими, щоб при необхідності можна було здійснити модифікацію і переорієнтування. Загальний стратегічний план варто розглядати як програму, що спрямовує діяльність фірми протягом тривалого періоду часу, даючи собі звіт про те, що конфліктна і постійно мінлива ділова і соціальна обстановка робить постійні коригування неминучими.

В СП “Букіна-Львів” доцільно проводити міжнародне стратегічне планування за наступними етапами (див. рис. 3.2.1).

Рисунок 3.1.1. Етапи стратегічного планування СП “Букіна-Львів”

Загальну місію підприємства можна сформулювати як: задоволення потреби споживачів у деревообробних верстатах й інструментах.

Необхідність вибору місії обумовлена тим, що підприємство, насамперед, створене для виконання загальнолюдської місії яка дозволить реалізувати певні потреби споживачів.

Виходячи з місії підприємства можна визначити цілі:

1. Головна ціль фірми – збільшення маси прибутку.

Практика країн з високорозвиненою економікою показує, що головною метою підприємства є обсяг одержаного прибутку, що відображає ефективність господарсько-фінансової діяльності підприємства. Саме прибуток визначає економічний результат ведення господарської діяльності і вимірюється шляхом співставлення результатів з затратами.

2. Специфічні цілі підприємства відображають систему цілей, які є умовою досягнення головної цілі підприємства:

Життєво-необхідна ціль підприємства – отримання мінімального прибутку, який забезпечить збереження статутного фонду підприємства.

Перспективна ціль – досягнення максимально-можливого прибутку.

Поточна ціль – отримання необхідного прибутку, що забезпечить задовільний фінансовий стан підприємства.

Це цілі, що стосуються маси прибутку, але її досягнення можливе лише в умовах розвитку всіх видів діяльності підприємства. Тому можна визначити цілі виробництва, комерційної діяльності, соціальні, інноваційні.

Ціль виробництва – збільшення обсягів виробництва, ріст обсягів закупівлі сировини і матеріалів, зниження витрат виробництва проведення ефективної асортиментної політики.

Ціль комерційної діяльності – збільшення обсягу реалізації товарів, налагодження ефективних зв’язків з постачальниками, вибір оптимальних постачальників, стабілізація та зменшення цін на продукцію за умови зростання прибутку, зниження витрат обігу та інше.

Соціальна ціль – створення умов праці, що сприяють високій продуктивності та ефективності, збільшення коштів на соціальний розвиток колективу, створення ефективної системи оплати праці, забезпечення безперебійності виплат заробітної плати.

Інноваційна ціль – впровадження нових технологій виробництва, модернізація та реконструкція потужностей підприємства, впровадження нових видів високоефективного обладнання.

На сьогоднішній день найбільш доцільною для підприємства є міжнародна стратегія поведінки підприємства “обмежений ріст”. Для стратегії обмеженого росту характерне встановлення цілей від досягнутого, скоригованих з урахуванням інфляції. Стратегія обмеженого росту застосовується в зрілих галузях промисловості з сталою або відносно сталою технологією, коли організація в цілому задоволена своїм становищем, але хоче його поступово удосконалювати. Визначальна стратегія конкретизується в стратегіях, що відображають певний напрямок розвитку підприємства. Разом вони утворюють систему конкретних стратегій, що забезпечують реалізацію визначальної стратегії “обмежений ріст”. Ці стратегії мають назву політики підприємства по найбільш важливим напрямкам діяльності підприємства.

В СП “Букіна-Львів” цими приоритетними стратегіями будуть:

  • “стратегія забезпечення” – що формує систему матеріально-технічного забезпечення підприємства;

  • “стратегія виробництва” – що визначає пріоритетні напрямки розвитку виробничо-технологічного процесу;

  • “стратегія просування та збуту” – що сприяє створенню найбільш ефективної системи і каналів реалізації продукції;

  • “асортиментна стратегія”, що сприяє формуванню найбільш ефективного асортименту виробництва продукції;

  • “цінова стратегія”, що є умовою ефективності виробничої та комерційної діяльності та задоволення споживчого попиту.

Після визначення пріоритетних стратегій міжнародного розвитку доцільно розробити найбільш ефективні шляхи їх реалізації. Для цього слід забезпечити найбільш ефективні організаційні умови, напрямки економічної діяльності, форми фінансово-господарської діяльності.

На цьому наступному етапі СП “Букіна-Львів” повинно конкретизувати обрані стратегії у відповідних показниках фінансово-господарської діяльності. Це процес безпосереднього планування, де розробляється система планів підприємства з конкретними показниками діяльності.

Слід визначити, що СП “Букіна-Львів” доцільно сформувати:

  • стратегічний план (на 2-5 років), в якому відображено конкретизацію міжнародних стратегічних цілей та стратегій розвитку фірми. В цьому плані може бути обмежене коло найважливіших показників, що обґрунтовані методами прогнозування та проведенням багатоваріантних розрахунків з визначенням оптимального варіанту. Тут доцільно визначити очікуваний розмір прибутку, обсяг виробництва та закупівлі, поточні витрати;

  • тактичний план (на 1 рік) відображає завдання тактичної політики (тактики) міжнародного маркетингу. Він містить у собі основні показники фінансово-господарської діяльності товариства. Ці показники повинні бути обґрунтованими реальними, розрахованими в основному економіко-статистичним методом. Показники річного плану є програмою для виконання працівниками товариства, об’єктом порівнянь та аналізу господарської діяльності;

  • оперативний план (до 3-х місяців – 1 кварталу) забезпечує цілеспрямовану реалізацію конкретних тактичних завдань. Формується цей план на основі детальної системи показників. При цьому використовуються конкретні методики розрахунку і нормативно-інструктивні матеріали. Оперативний план сприяє виконанню річного і може бути оперативно проаналізований після закінчення терміну його дії.

На заключному етапі проводиться оцінка розробленої міжнародної стратегії підприємства. Вона проводиться по таких основних параметрах, як узгодженість стратегії з внутрішньою та загальною стратегією розвитку, зовнішнім середовищем, внутрішня збалансованість стратегії, можливість реалізації стратегії з огляду на наявний ресурсний потенціал підприємства, прийнятний рівень ризику, що пов’язано з реалізацією стратегії та результативність стратегії.

Розробка стратегії міжнародної діяльності СП “Букіна-Львів” дозволятиме приймати ефективні маркетингові та управлінські рішення в усіх сферах діяльності підприємства з тим, щоб реалізувати стратегічну ціль виходу підприємства на зовнішній ринок.