Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема6.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
189.44 Кб
Скачать

23

Тема 6: “об'єкти цивільних прав”

ЗМІСТ

1. Поняття та види об'єктів цивільних прав 1

2. Речі як об'єкти цивільних прав 2

як об'єкти цивільних правовідносин 8

4. Цінні папери як об'єкти цивільних прав 12

Література, що рекомендується для вивчення теми “Об’єкти цивільного права” 22

1. Поняття та види об'єктів цивільних прав

Об’єкти цивільних прав – матеріальні та нематеріальні блага, стосовно яких між суб’єктами цивільного права виникають відносини, що складають предмет цивільно-правового регулювання.

Різновиди об’єктів цивільних прав:

  1. речі, включаючи гроші та цінні папери,

  2. інше майно, у тому числі майнові права, роботи та послуги,

  3. результати творчої діяльності, службову та комерційну таємницю, особисті немайнові блага,

  4. та інші матеріальні та нематеріальні блага (ст.178).

Оборотоздатність об’єктів – властивість об’єктів цивільних прав вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої у порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином.

За ступенем оборотоздатності об'єктів цивільних прав виділяють:

1) об'єкти, які обертаються вільно – можуть без обмежень переходити від однієї особи до іншої у порядку правонаступництва (переходу майна, майнових прав та обов’язків), спадкування (спадкове правонаступництво) або з інших підстав. Цивільне право розрізняє універсальне та сингулярне правонаступництво. При універсальному правонаступництві до правонаступника в результаті одного акта переходять всі права та обов'язки правоволодільця. Таке правонаступництво має місце при спадкуванні або при реорганізації юридичної особи. При сингулярному правонаступництві до особи переходять лише деякі права та обов'язки іншого Це стосується, наприклад, відчуження майна.

2) об'єкти, які обмежені в обігу – це об'єкти, які можуть належати тільки окремим учасникам цивільного обороту, або обіг таких об'єктів, їх придбання або відчуження може здійснюватися лише на підставі відповідного дозволу. Наприклад, отримання ліцензії для розповсюдження алкогольних виробів, тобто алкогольні вироби є об’єктом, обмеженим у обігу; інформація, що містить державну таємницю, обмежена у обороті; або тварини, що включені до Червоної книги тощо;

3) об'єкти, вилучені з обігу – такі об'єкти, які не можуть бути предметом угод та іншим чином переходити від одного суб'єкта до іншого в межах цивільного обороту. Наприклад., земля (за винятком земельних ділянок, щ можуть перебувати у власності фізичних та юридичних осіб), її надра, атмосферне повітря є об’єктом власності Українського народу. Ч.1 ст. 4 Закону України "Про підприємництво" визначені види діяльності, займатися якими мають право виключно державні підприємства. Відповідно до ст. 9 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" ядерні матеріали перебувають виключно у державній власності. Згідно із Законом України "Про природно-заповідний фонд" території природних заповідників є власністю народу України. Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами повністю вилучаються з господарського використання і надаються заповідникам у порядку, встановленому законодавством України.

!!!Види об'єктів цивільних прав, які вилучені з обігу, та об'єктів цивільних прав, обмежених в обігу, мають бути прямо вказані в законі або визначені в порядку, встановленому законом.

Порушення встановлених правил обігу для об'єктів, обмежених в обігу, та для об'єктів, вилучених з обігу, при укладенні угод тягне за собою визнання таких угод недійсними.

Слід сказати про необхідність вчинення певних дій для визнання об'єктом цивільних прав щодо окремих об'єктів. До таких об'єктів, наприклад, можна віднести нерухоме майно. При спорудженні нового будинку потрібно отримати акт введення в експлуатацію вказаного будинку, який є підставою для реєстрації права власності на будинок в уповноваженому державою органі. Тобто держава своїм владним актом, яким є акт введення в експлуатацію, визнає такий об'єкт нерухомим майном.