Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
темы к экзамену.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
22.67 Кб
Скачать

ЗМІСТ НАВЧАННЯ З ДИСЦИПЛІНИ

Змістовий модуль 1

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Тема № 1. Адміністративне право України як галузь права і як наука.

Поняття адміністративного права.Предмет і метод адміністративного права. Система та джерела адміністративного права. Основні напрямки розвитку адміністративного права на сучасному етапі. Місце адміністративного права в галузевій класифікації правової системи. Адміністративне право зарубіжних країн. Адміністративне право як юридична наука і навчальна дисципліна. Роль адміністративного права в діяльності органів внутрішніх справ. Роль адміністративного права в становленні незалежної Української держави і розвитку ринкових відносин. Перспективи розвитку держави за Концепцією реформи адміністративного права.

Тема № 2. Суть та основні принципи державного управління.

Поняття та види управління. Загальна характеристика державного управління. Державне управління як форма прояву виконавчої влади. Принципи державного управління. Порівняльна характеристика державного та громадського управління. Державне управління в умовах проведення в Україні адміністративної реформи.

Тема № 3. Суб’єкти адміністративного права.

Поняття та види суб’єктів адміністративного права. Основи адміністративно-правового статусу фізичних осіб. Об’єднання громадян, як суб’єкти адміністративного права. Адміністративно-правовий статус Президента України. Адміністративно-правовий статус Міністерства внутрішніх справ України. Адміністративно-правовий статус органів місцевого самоврядування. Поняття, ознаки та види органів виконавчої влади.

Тема № 4. Механізм адміністративно-правового регулювання суспільних відносин.

Загальна характеристика механізму адміністративно-правового регулювання суспільних відносин. Поняття, особливості та види адміністративно-правових норм. Поняття, особливості та види адміністративно-правових відносин. Джерела адміністративного права. Систематизація норм адміністративного права. Загальна характеристика тлумачення норм адміністративного права

Змістовий модуль 2 Тема № 5. Інститут державної служби в Україні.

Загальна характеристика державної служби в Україні і державного службовця. Поняття та ознаки державної служби, державного службовця. Порядок проходження державної служби. Етапи проходження державної служби. Обмеження щодо проходження державної служби. Загальна характеристика категорій посад службовців та рангів державних службовців. Права і обов’язки державних службовців. Загальна характеристика обмежень щодо державних службовців. Підстави припинення державної служби. Відставка державного службовця. Відповідальність, яку несуть державні службовці. Державна політика у сфері державної служби. Вдосконалення інституту державної служби в контексті проведення адміністративної реформи.

Тема № 6. Форми та методи здійснення державної виконавчої влади

Поняття та види форм державного управління. Правові акти державного управління та їх класифікація. Дія актів державного управління. Поняття та види адміністративно-правових методів. Адміністративний примус та загальна характеристика його видів. Характеристика ознак правових актів державного управління. Загальна характеристика процесу прийняття правових актів управління. Характеристика особливостей адміністративно-правових методів. Шляхи реалізації управлінських методів. Адміністративний договір: загальна характеристика та види. Співвідношення методів переконання та примусу в діяльності органів внутрішніх справ.

Тема № 7. Засоби забезпечення законності і дисципліни у державному управлінні.

Поняття законності та дисципліни у державному управлінні. Загальна характеристика способів забезпечення законності й дисципліни у державному управлінні. Контроль як засіб забезпечення законності й дисципліни у державному управлінні та його види. Нагляд як засіб забезпечення законності й дисципліни у державному управлінні та його види. Звернення громадян як засіб забезпечення законності й дисципліни у державному управлінні та його види. Загальна характеристика таких видів контролю, як президентський, парламентський, урядовий, судовий. Характеристика громадського контролю. Напрями здійснення контролю в сфері державного управління. Механізм забезпечення законності у державному управлінні. Принципи забезпечення законності у державному управлінні. Адміністративний нагляд міліції.

Конституційні основи забезпечення законності і дисципліни у державному управлінні. Адміністративно-правові проблеми забезпечення законності в державному управлінні. Гарантії та засоби забезпечення законності у державному управлінні.