Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 5.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
626.18 Кб
Скачать

5.3. Гамма-коректор

Якість відтвореного на екрані зображення істотно залежить від форми амплітудної характеристики ТВ тракту «від світла до світла». Ряд ланок тракту мають нелінійну характеристику передачі. Характер і величина цієї нелінійності визначають точність відтворення градацій яскравості у ТВ зображенні. Результуюча характеристика передачі рівнів тракту «від світла до світла» з достатньою точністю апроксимується степеневою функцією

,

де L – яскравість об'єкта в зображенні на екрані; k – усереднений постійний коефіцієнт; Lоб – яскравість переданого об'єкта; γ - показник степеня, що характеризує величину нелінійності, так званий гамма-коефіцієнт, або коефіцієнт контрастності.

Яскравість об'єктів на стороні передачі може досягати десятків тисяч кд/м2, при контрасті в кілька тисяч. У той же час, сучасні кольорові кінескопи (самий масовий вид відтворюючих пристроїв) мають яскравість до 200 кд/м2 і контраст близько 100. Тобто, динамічний діапазон зміни яскравості оригіналу в більшості випадків більше динамічного діапазону зміни яскравості зображення. Тому кількість вірно переданих градацій яскравості (півтонів) неминуче зменшується. У монохромних ТВ системах для поліпшення якості зображення необхідно здійснювати краще відтворення півтонів у сюжетно важливій ділянці динамічного діапазону яскравості зображення. Це означає, що величина показника γ повинна змінюватися в деяких межах. У кольорових ТВ системах результуючий коефіцієнт контрастності теоретично повинен дорівнювати одиниці. Практично його встановлюють у межах 1,1...1,2.

Результуюча характеристика передачі рівнів у кінотелевізійній системі, де кількість нелінійних ланок більше, також має наближатися до лінійного при γ > 1.

Так, при телекінопроекції результуючий коефіцієнт нелінійності визначається як

,

Сюди входять такі показники:

- коефіцієнт нелінійності градаційної характеристики ПСС. Так, плюмбікон має , ПЗС і біжний промінь мають , у відикона .

- коефіцієнт нелінійності контрастної характеристики кінофільму. Зазвичай , причому для позитивної кінострічки , а для негативної - . Необхідно враховувати, що при показі негативних фільмових матеріалів значення коефіцієнта нелінійності ПСС варто брати рівним .

- коефіцієнт нелінійності амплітудної характеристики коригувального пристрою - гамма-коректора. У сучасних ТВ каналах цей пристрій має зі східчастим або плавним регулюванням.

- коефіцієнт нелінійності амплітудної характеристики електричного тракту (без ПСС і коректорів). Необхідна величина , що практично забезпечується в сучасній апаратурі (диференціальна нелінійність тут не враховується).

- коефіцієнт нелінійності модуляційної характеристики кінескопа. Його величина може знаходитися в межах 2,2...3,4. Основні світові виробники кінескопів нормують це значення на рівні 2,8.

Таким чином, добуток всіх складових у попередньому виразі може дати 1 > γ > 1. При побудові результуючої амплітудної характеристики відеотракту "від світла до світла" зручно користуватися лінійним нормованим масштабом, що дає краще подання про форму кривій (рис.5.10).

Рис. 5.10. Нормовані характеристики γ- коректорів (у тому числі з кусково-лінійною апроксимацією)

Щоб правильно встановити контрастний діапазон ТВ зображення зі змінним у часі рівнем середньої складової, необхідно попередньо відновити середню складову перед γ-коректором. У противному випадку при зміні освітленості об'єкта будуть виникати контрастні спотворення. Точно так само для правильного сприйняття контрастного діапазону у відеопідсилювачі ТВ приймача не повинні відбуватися втрати середньої складової в сигналі зображення.

Існує велике різноманіття схем побудови γ-коректорів. Як приклад розглянемо роботу схеми з нелінійним колекторним навантаженням, де нелінійними елементами є діоди. Амплітудна характеристика в цьому випадку має вигляд ламаної лінії, однак візуально на зображенні ці злами (якщо лінійних ділянок не менш чотирьох) не проявляються при будь-якому реальному значенні γ.

На рис.5.11 зображена схема такого γ-коректори для випадку, коли γ < 1. Тут нахил відрізків ламаної лінії, що апроксимує амплітудну характеристику, визначається еквівалентним опором у колекторі VT1, що залежить від рівня вхідного відеосигналу. В області самих темних градацій колекторне навантаження RK не шунтується. Поступово з ростом сигналу включаються кола діодів VD1, потім VD2 і т.д. В області найясніших градацій будуть включені всі діоди, у тому числі й останній - VDn. Точки перегину ламаної лінії відповідають напругам відмикання діодів, які задаються регульованими дільниками R1д...R. Напругою відключення є відеосигнал. Завдяки низькоомним регульованим подільникам, а також малому вихідному опору емітерного повторювача VT2 регулювання потенціалів точок перегину практично не змінює опори кіл, що визначають крутість відрізків ламаної лінії. Резистор Rm забезпечує збереження розмаху сигналу на виході при вимиканні γ-корекції.

Рис. 5.11. Принципова схема діодного гама-коректора

Якщо потрібне регулювання форми амплітудної характеристики від γ < 1 до в > 1 при сталості розмаху сигналу, то застосовують двоканальний коректор із плавним встановленням γрез, виконаний, наприклад, за схемою рис.5.12. Тут два крайніх значення γ формуються у двох паралельних каналах з однаковими коефіцієнтами підсилення. З виходів каналів сигнали надходять на підсумовуючий потенціометр, із движка якого знімається відеосигнал з потрібним значенням коефіцієнта γ.

Рис. 5.12. Одержання корекції із плавно мінливою величиною γ: від γ < 1 до γ > 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]