Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M S P Org.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
748.54 Кб
Скачать

Тематичний план курсу з навчального курсу “Судові та правоохоронні органи” (заочна форма навчання)

п/п

Назва теми

Кількість годин

Лекції

Семі­нари

Само­стійна робота

1.

Предмет, система та основні поняття дисципліни “Судові та правоохоронні органи”

6

2.

Правосуддя як метод здійснення судової влади

6

3.

Загальна характеристика судової системи України Система загальних судів

2

6

4.

Статус суддів

2

6

5.

Спеціалізовані суди

8

6.

Верховний Суд України

2

6

7.

Конституційний суд України

6

8.

Прокуратура України. Галузі прокурорського нагляду

2

6

9.

Органи внутрішніх справ України

2

6

10.

Органи досудового слідства

6

11.

Служба безпеки України

8

12.

Юстиція України

2

6

13.

Нотаріат в Україні

6

14.

Адвокатура України. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

2

6

15.

Судові та правоохоронні органи зарубіжних країн

6

Всього:

10

4

94

ВСТУП

“Судові та правоохоронні органи” є інтегративною, вступною, базовою навчальною дисципліною. У рамках даного курсу вивчається правовий статус та порядок формування судових, правоохоронних та правозахисних органів в Україні, досліджується сутність принципів правосуддя як одного із методів здійснення судової влади; аналізується зміст функцій та повноважень суду (Конституційного суду і судів загальної юрисдикції), прокуратури, органів внутрішніх справ, органів досудового слідства, Служби безпеки України, нотаріальних органів і адвокатури, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини тощо. Інтегративність даного курсу полягає у тому, що вище згадані суди, правозахисні та правоохоронні органи вивчаються з позиції їхньої співпраці у практичній реалізації принципу верховенства права та ствердження в Україні правової держави і громадянського суспільства.

На основі тем даного курсу можна детально ознайомитися із функціональною стороною судових, правоохоронних і правозахисних органів при вивченні цивільного, кримінального, господарського і адміністративного процесів, конституційного, адміністративного, кримінального та інших галузей права, а також низки спецкурсів. Це у свою чергу свідчить про те, що “Судові та правоохоронні органи” є базовою дисципліною. Водночас вона є вступною до загальної юридичної проблематики, а тому й викладається студентам другого курсу спеціальності “Правознавство”. Адже, вивчення засад діяльності державних органів із захисту прав людини та впливу правоохоронних органів на протиправні соціальні явища відіграє важливу роль у формуванні професійної правової свідомості майбутніх фахівців з права.

У процесі отримання студентами знань з курсу “Судові та правоохоронні органи” використовуються наступні форми навчальної роботи: лекції, семінарські заняття, вирішення практичних ситуацій. Методами ж навчання є: відвідування студентами лекційних і семінарських занять; надання викладачем студентам індивідуальних консультацій; вироблення у майбутніх юристів навиків самостійної роботи із нормативно-правовими актами та спеціалізованою літературою; виконання студентами комплексного практичного індивідуального завдання; підготовка до семінарських занять; вирішення запропонованих практичних ситуацій; поточне тестування.

Підсумковою формою контролю знань є іспит, який має на меті перевірити рівень засвоєння теоретичних знань та вміння їх застосування у вирішенні конкретних професійних завдань.

Студент вважається таким, що освоїв курс “Судові та правоохоронні органи” лише за умови успішного виконання вищезазначених вимог з даної дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]