Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M S P Org.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
748.54 Кб
Скачать

Тема 11. Служба безпеки України (2 год.).

Правові основи діяльності Служби безпеки України. Правовий статус та завдання органів Служби безпеки України. Система і організація діяльності Служби безпеки України. Права і обов’язки органів Служби безпеки України. Контроль і нагляд за діяльністю Служби безпеки України.

Тема 12. Юстиція України (2 год.).

Загальне поняття органів юстиції. Організація органів юстиції. Основні функції (компетенція) органів юстиції. Засади та організація діяльності Вищої ради юстиції України. Конституційний склад Вищої ради юстиції України. Акти Вищої ради юстиції України. Апарат (секретаріат) Вищої ради юстиції України.

Тема 13. Нотаріат в Україні (2 год.).

Правові основи нотаріальної діяльності. Загальна характеристика та основні завдання нотаріату. Правовий статус нотаріуса. Вимоги, що пред’являються до кандидатів на посаду нотаріуса. Стадії нотаріального провадження. Структура та повноваження нотаріальних органів. Консульський статут України 1994 р. Статус, правовий і соціальний захист нотаріусів. Кваліфікаційна комісія нотаріату. Виконання функцій нотаріату іншими органами.

Тема 14. Адвокатура України. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (2 год.).

Загальна характеристика адвокатської діяльності. Принципи адвокатської діяльності. Види адвокатської діяльності. Адвокатська таємниця. Гарантії адвокатської діяльності. Організаційні засади діяльності адвокатури. Адвокатські об’єднання (бюро, колегії, контори та ін.). Дисциплінарна відповідальність адвоката. Припинення адвокатської діяльності. Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури. Атестаційна палата. Вища кваліфікаційна комісія адвокатури. Загальна характеристика інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Компетенція та акти Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Тема 15. Судові та правоохоронні органи зарубіжних країн (2 год.).

Принципи організації і діяльності суду, прокуратури та інших правоохоронних органів у країнах СНД, їх система, повноваження і порядок формування. Суть і завдання суду, прокуратури та поліції західних країн Ради Європи. Суди в Англії, США, Франції, ФРН: повноваження, система і порядок формування. Органи прокуратури в Англії, США, Франції, ФРН: повноваження, система і порядок формування. Поліція в Англії, США, Франції, ФРН: повноваження, система і порядок формування. Міжнародна організація кримінальної поліції – Інтерпол: завдання та структура.

Плани проведення семінарських занять з навчальної дисципліни “судові та правоохоронні органи”

Мета проведення семінарських занять з дисципліни “Судові та правоохоронні органи” – навчити студентів правильно застосовувати в юридичній практиці, отримані під час занять, знання що стосуються організації діяльності та функціонування судових, правоохоронних і правозахисних органів, їх ефективної взаємодії та напрямків подальшого розвитку, розробляти свою позицію з приводу дискусійних питань даної навчальної дисципліни. Семінарське заняття зобов’язує до переосмислення, узагальнення і оцінки вивченого матеріалу, а також стимулює студента до накопичення емпіричного матеріалу, розвиває вміння логічно будувати свою відповідь.

На розгляд семінарських занять, відповідно до програми курсу “Судові та правоохоронні органи”, запропоновано п’ятнадцять самостійних актуальних тем, до кожної з яких передбачено перелік питань, що виносяться на обговорення та контрольних питань, метою яких є перевірка засвоєного на занятті. Готуючись до семінарського заняття студент зобов’язаний виконати чотири види завдань: підготувати реферат на одну із запропонованих актуальних для правознавства тем, виконати термінологічне, методичне та тестові завдання. Зміст реферату повинен відповідати його темі та ґрунтуватися на матеріалах останніх досліджень з даної проблеми. Мета термінологічного завдання полягає у вивченні студентами основних понять, які використовуються у судовій, правоохоронній та правозахисній діяльності. Методичне завдання зобов’язує до теоретичного переосмислення, узагальнення та оцінки вивченого матеріалу і на цій основі проведення порівняльного аналізу різних державно-правових явищ, їх класифікації, схематичного зображення. Запропоновані на кожному із семінарських занять тести, сприяють кращому закріпленню знань по темі семінарського заняття.

У навчально-методичних матеріалах в кінці до кожного семінарського заняття подається перелік необхідних для підготовки до семінарського заняття нормативно-правових актів та наукової літератури, ознайомлення із якою сприятиме ґрунтовній, усесторонній, ефективній, вичерпній відповіді студента на занятті.

Заборгованість по семінарах, незважаючи на їх кількість та причини, є підставою недопущення студента до складання підсумкового екзамену.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]