Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мониторинг по рабочим професиям.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
33.11 Кб
Скачать

Результати моніторингу ринку праці,

що заявляються на ліцензування, ринку освітніх послуг,

які вже надаються в даному регіоні

І. Загальна характеристика та перспективи розвитку регіону щодо потреби у заявлених професіях

З кожним роком зростає техногенний процес на людину і вона все більше відмежовується від природи стінами домівок, виробництва чи установи. Така ситуація змушує людину все більше висаджувати рослини біля житла, промислових і службових приміщень, використовувати квіти в інтер’єрах різного призначення. Озеленення наближує природу до людського житла, до місця її роботи, покращує мікроклімат. Крім естетичної та душевної насолоди, яку дають рослини людині, вони збагачують повітря киснем, знезаражують його від шкідливих промислових та побутових викиднів.

Донецький регіон вважається одним з головних промислових, наукових і культурних центрів України. Промисловість регіону багатогалузева: вугільна, металургійна, машинобудівна, хімічна тощо. Вона значною мірою впливає на економічну ситуацію в регіоні.

Тому сьогодні виникла потреба в розробці та впровадженні наукових основ озеленення міст, населених пунктів, промислових підприємств, створення декоративних і стійких зелених насаджень.

Сучасний стан озеленення регіону, особливо провінційних територій, створення зелених масивів вимагає значного покращення. Це потребує залучення кваліфікованих робітників в галузі дендрології, квітникарства, озеленення інтер’єрів, оранжерей та присадибних ділянок, за професією 6113 «Квітникар».

Будівництво-дуже чутливий показник стану економіки країни. Так, фаза спаду й кризи в економіці найперше відчувається саме в будівництві, бо темпи падіння його обсягів чи не найбільші серед інших галузей народного господарства.

Розвал старої політичної системи дав новий поштовх у розвитку багатьох професій. Прозорість кордонів дала можливість великими темпами заповнювати український ринок новітніми матеріалами, інструментами, технологіями та обладнанням. Завдяки використанню досконалого та значно дешевого вітчизняного гіпсокартону вирішення найскладніших архітектурних завдань в Україні стало доступним і можливим. Гіпсокартон лежить в основі комплектних систем « сухого» будівництва. Зручність при використанні, можливість позбутися трудомістких «мокрих» процесів,швидкість виконання робіт, зниження питомої собівартості квадратного метра роботи, безмежні можливості у сфері дизайнерських рішень (з гіпсокартонних плит за допомогою спеціального інструменту можна виготовляти колони, арки, куполи, підвісні стелі різноманітних конфігурацій) роблять цю продукцію практично незамінною для будівництва та ремонту. А тому є необхідним залучення кваліфікованих робітників за професією 7129 «Монтажник гіпсокартонних конструкцій».

Санітарно – технічні роботи складають значну частину у загальному обсязі будівництва промислових, громадських та житлових будівель. У будівлях різного призначення упорядковують системи центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання, каналізації, водостоків, газопостачання, вентиляції, а тому є необхідність підготовки кваліфікованих робітників за професією 7136 «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування».

Комп'ютеризація усіх видів людської діяльності вимагає наявності висококваліфікованих фахівців з поглибленим знанням комп’ютерної техніки.

На сучасному етапі розвитку комп’ютеризації, відкриття робочої професії «Оператор комп’ютерного набору», суттєво підвищує підготовку студентів до виконання різноманітних професійних завдань, таких як: швидке виготовлення документації, проведення розрахунків, виготовлення різноманітних графічних матеріалів, створення та робота з базами даних. Знання комп’ютерної техніки фахівцям дозволить самостійно обслуговувати комп’ютерні та інтелектуальні пристрої, системи обробки інформації, комп’ютеризовані системи. Це суттєво вплине на раціональність та ефективність організації праці на робочому місці.

У нашому регіоні навчальні заклади не готують кваліфікованих робітників за професіями «Квітникар» ”Монтажник гіпсокартонних конструкцій”, “Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування”.

Незважаючи на те, що в місті існує ряд закладів, в яких готують фахівців за спеціальністю «Оператор комп’ютерного набору»: школа бухгалтерів – комп’ютерні курси, ОШ № 15, ОШ № 6, індустріальний технікум, до навчання в технікумі будуть залучатися студенти денної та заочної форми навчання та інші бажаючі.

Головною метою підготовки кваліфікованих робітників є отримання знань з виконання робіт по озелененню міст, населених пунктів, та промислових підприємств, монтажу гіпсокартонних конструкцій, санітарно - технічних систем і устаткування, виконання робіт по обслуговуванню комп’ютерної техніки та грамотного використання програмного забезпечення, які складають значну частину у загальному обсязі робіт, що виконуються операторами комп’ютерного набору.

В технікумі створена система заходів щодо досягнення якісно нового рівня у підготовці фахівців для задоволення потреб виробництва і особистості відповідно до здібностей, нахилів та інтересів людини.

Виходячи з наведеного, вважаємо за доцільне започаткування у Костянтинівському технікумі Луганського національного аграрного університету підготовки фахівців зі спеціальностей «Квітникар», «Оператор комп’ютерного набору», «Монтажник гіпсокартонних конструкцій», «Монтажник санітарно - технічних систем і устаткування» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник» обсягом 80 осіб за денною формою навчання, які в повній мірі будуть адаптовані до умов та потреб регіону.

  1. Загальна характеристика навчального закладу

Відокремлений підрозділ Костянтинівський технікум Луганського національного аграрного університету

Поштова адреса:

85103, Донецька область

м. Костянтинівка

вул. Учбова, 1, ,

Костянтинівський технікум Луганського національного аграрного університету – державний вищий навчальний заклад І рівня акредитації.

Навчальний заклад був створений наказом №153 від 22.11.1943 р. НКЗС України як Красносільський сільськогосподарський технікум. Заснований на державній формі власності та підпорядкований Міністерству аграрної політики України. Згідно з наказом Міністерства сільського господарства УРСР від 09.08.1966 № 594 перейменований у Костянтинівський сільськогосподарський технікум.

Костянтинівський технікум Луганського національного аграрного університету, як відокремлений підрозділ (далі - КТ ЛНАУ), був створений за наказом ректора університету від 12 вересня 2006 року №540 на підставі рішення Міністерства аграрної політики України від 25 липня 2006 року № 397 «Про створення структурних підрозділів Луганського національного аграрного університету» та Вченої ради університету шляхом реорганізації Костянтинівського сільськогосподарського технікуму і є його правонаступником в частині ліцензованої освітньої діяльності.

КТ ЛНАУ є правонаступником (у межах переданого йому майна) ЛНАУ, який започатковано з метою підготовки фахівців у галузі:

0601 «Будівництво та архітектура»;

0801 «Геодезія і землеустрій»;

0901 «Сільське, лісове і рибне господарство та переробка їх продукції».

Місцезнаходження КТ ЛНАУ:

85103, Вул. Учбова, 1, м. Костянтинівка, Донецька область

тел. (06272) 98785, 98781, 98722, 98783

повна офіційна назва:

- відокремлений підрозділ «Костянтинівський технікум Луганського національного аграрного університету»;

- скорочене найменування: КТ ЛНАУ

Основними напрямами діяльності КТ ЛНАУ є:

  • підготовка згідно державного замовлення та за договірними зобов'язаннями фахівців для агропромислового комплексу.

Підготовка фахівців за освітньо - кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” зі спеціальностей технікуму здійснює відповідно до обсягу державного замовлення.

Загальна характеристика навчального закладу та контингент студентів надані у таблиці 1.

III. Наявні і потенційні можливості щодо надання освітніх послуг за заявленими професіями

Відокремлений підрозділ Костянтинівському технікумі Луганського національного аграрного університету здійснює підготовку молодших спеціалістів за спеціальністю 5.09010103 «Виробництво і переробка продукції рослинництва» з 1948 року, за спеціальністю 5.06010302 «Будівництво, обслуговування і ремонт гідромеліоративних споруд» з 1955 року, за спеціальністю 5.08010102 «Землевпорядкування» 1970 року.

За цей час підготовлено понад 20 тисяч агрономів-плодоовочівників, 15 тисяч техників-гідротехників, 10 тисяч землевпорядників.

Перелік спеціальностей за якими веде підготовку відокремлений підрозділ Костянтинівському технікумі Луганського національного аграрного університету узгоджені з планами підготовки бакалаврів, спеціалістів, магістрів Луганського аграрного національного університету.

Ліцензування підготовки кваліфікованих робітників заявлених професій дасть можливість для залучення фахівців технікуму до навчально виховного процесу та забезпечить багатоступеневу систему підготовки спеціалістів. Це дасть можливість студентам технікуму опанувати суміжні професії для їх кращої адаптації на ринку праці. Якість надання освітніх послуг у ВП «Костянтинівському технікумі ЛНАУ» визначається наявністю системи безперервної освіти, провідною ланкою якої стане підготовка кваліфікованих робітників.

а) Матеріальна база і перспективи її розвитку

Матеріальнотехнічна база навчального закладу відповідає вимогам стандартів освіти навчальних планів та програм підготовки кваліфікованого робітника.

Вона своєчасно оновлюється, а планове проведення регламентних робіт створює безпечну експлуатацію. У 2011 році загальна площа споруд технікуму складала 7864,3 м2, у тому числі навчальна – 6150 м2. Навчальна площа в розрахунку на одного студента денної форми навчання становить 14,6 м2.

Студенти та педагоги користуються послугами комп’ютерного класу, оснащеного ПЕОМ, які відповідають сучасним вимогам. Для проведення аудиторних занять та самостійної роботи студентів у технікумі є достатня кількість аудиторій. Навчальні кабінети, лабораторії технікуму обладнані відповідно до навчальних планів та програм.

Для проведення виховних заходів в технікумі використовується актова зала на 215 місць, читальні зали бібліотеки на 50 місць, закріплені за групами кабінети, кімната українознавства. У гуртожитках з цією метою використовуються кімнати відпочинку на 60 місць. Актова зала технікуму обладнана сучасною аудіоапаратурою у повному обсязі.

б) Кадровий склад

Важливе місце в діяльності технікуму належить питанням кадрового забезпечення навчально – виховного процесу.

Навчальний процес в технікумі забезпечується кваліфікованим викладацьким складом, який налічує 40 осіб.

Добір і використання педагогічних кадрів здійснюється згідно з чинним законодавством України – Законом України «Про вищу освіту», нормативними та інструктивними документами Міністерства освіти і науки України, зокрема наказом Міністра освіти і науки України про застосування Закону України «Про вищу освіту» за № 296 від 10.05. 2002 ; «Положення про порядок наймання та звільнення педагогічних працівників закладів освіти, що є у загально – державній власності» (затверджене наказом Міністерства освіти України від 5 серпня 1993 року № 293 та згідно інструктивного листа від 19.11.1993 року № 1/9-89 (про механізм виконання цього наказу) в тій його частині, що не суперечить Закону України «Про вищу освіту».

Підвищення кваліфікації викладачів технікуму проводиться на базі вищих навчальних закладів II, III, IV рівнів акредитації та передових підприємствах регіону.

З метою активізації творчої професіональної діяльності викладачів, стимулювання безперервної фахової та загальної освіти, якісної роботи, відповідальності за результати вивчання і виховання студентської молоді та забезпечення соціального захисту і компетентної педагогічної праці у технікумі проводиться атестація викладачів.

в) Навчально-методичне забезпечення

Згідно з існуючими вимогами Міністерства освіти і науки України в технікумі розроблено та відповідним чином погоджено навчальний план і варіативні частини освітньо – кваліфікаційної характеристики випускника навчального закладу підготовки фахівців за освітньо – кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» зі спеціальності 5.09010303 «Зелене будівництво і садово – паркове господарство», робочі навчальні програми з предметів, контрольні та тестові завдання та інше необхідне навчально – методичне забезпечення, що відповідає Державному стандарту освіти. Проводено значну роботу в напрямку інтеграції навчального процесу з виробництвом, що стимулює навчально-виховний процес і підвищує рівень знань студентів.

Педагогічні працівники відділення беруть активну участь у забезпеченні студентів на 100% методичними вказівками і розробками з навчальних предметів, виробничого навчання, виробничої практики.

До послуг студентів і педагогічних працівників бібліотека, яка має два читальних зали з кількістю 50 посадкових місць. На одне місце у читальному залі припадає 8 студентів. Загальний фонд бібліотеки складає 26433 примірників. Працівники бібліотеки та викладачі активно працюють над створенням електронних підручників.