Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
987.14 Кб
Скачать

3 Загальні відомості

Команда "Эскиз" дозволяє створювати креслення аналогічно більшості широко відомих CAD-систем, використовуючи стандартний набір функцій створення різних примітивів: дуг, кіл, відрізків. Функції ескізування, що містять механізми об'єктних прив'язок і динамічних підказок, істотно спрощують і прискорюють процес створення непараметричного креслення. Такі креслення не володіють перевагами параметричних креслень по ефективній зміні параметрів (розмірів). Проте введення таких креслень у ряді випадків відбувається швидше і може дати певний виграш в тих випадках, коли не потрібна істотна подальша модифікація. Прикладами таких креслень є графічні матеріали карт ескізів, наладки (графотехнологій), блок-схеми тощо.

3.1. Виклик команди створеня ескіза

Для створення ескіза використовується команда "SK: Создать эскиз". Виклик команди здійснюється одним з наступних способів

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<SK>

«Чертеж|Эскиз»

Рисунок 1- Панель керуваня об’єктними прив’язками

Після виклику команди в автоменю з'являються опції, що дозволяють створювати різні елементи ескізу, їх опис буде представлено нижче. Також з'являється панель управління об'єктними прив'язками (рис.1). За умовчуванням системою передбачено, появу даної панелі щоразу при виклику команди.

Також цю панель можна викликати через команду "Настройка|Настройка..." або, нажавши в області будь-якої панелі і вибравши відповідний пункт із списку "Панели".

Ще один спосіб виклику даної панелі здійснюється в самій команді, для цього потрібно вказати курсором в будь-яку панель і викликати меню по , із списку "Панели" потрібно вибрати відповідну панель, причому в інших командах ця панель в меню не з'являється.

Кнопки даної панелі призначені для здійснення всіляких прив'язок елементів ескіза. За умовчанням, при виклику команди, всі режими прив'язок встановлені. Можна самостійно встановлювати і відключати режими прив'язок, вибравши необхідну піктограму даної панелі з допомогою . Вимкнути або активізувати всі режими прив'язок одночасно можна з допомогою кнопки - "Включить/Выключить объектную привязку". Об'єктні прив'язки також можна налаштувати в команді "SO: Создать установки системы", закладка "Ескиз". При побудові відрізків, дуг і кіл ескіза координати точок можна задавати простим натисненням в полі креслення. Для точного завдання координат вузлів в команді використовується немодальний діалог "Свойства".

3.2 Використання немодального діалогу «Свойства»

Вікно даного діалогу з'являється на екрані автоматично при виклику команди. Видимістю вікна можна управляти за допомогою піктограми в інструментальній панелі "Стандартная", за допомогою

Рисунок 2 –Вікно немодального діалогу «Свойства» для побудови відрізка

команди "Настройка|Окна|Свойства". Також вікно діалогу можна викликати, нажавши на будь-якій з інструментальних панелей і вибравши відповідний пункт в контекстному меню, що з'явилося. При виході з команди вікно автоматично зникає з екрану. Виключенням є випадки, коли вікно діалогу розміщене по межі головного вікна системи або відкрито до виклику команди створення ескіза. У цих випадках вікно залишається на екрані навіть після виходу з команди. Заголовок і вміст вікна залежать від активної на даний момент опції команди. У ньому можуть виводитися абсолютні, відносні, полярні координати створюваних елементів або їх параметри. Змінювати значення цих параметрів можна, безпосередньо вводячи необхідне значення з клавіатури (рис. 2). Поточне поле для введення значень можна встановлювати, вказавши на нього курсором і натиснувши , або за допомогою клавіатури:

<Х> - встановити координату X;

<Q> - встановити зсув по осі X;

<Y> - встановити координату Y;

<W> - встановити зсув по осі Y;

<L> - встановити довжину елементу (у полярних координатах);

<R> - встановити радіус кола;

<А> - встановити кут елементу в полярних координатах..

При введенні значення у вікні діалогу автоматично встановлюється прапорець, відповідний даному параметру або координаті. Установка прапорця забороняє зміну відповідної координати або параметра створюваного елементу при переміщенні курсора в полі креслення.

Для створення крапки після введення координат досить натиснути [Enter] або в полі креслення.

Використання діалогу "Свойства" дозволяє розширити можливості за точним завданням положення вузлів ескіза.

Рисунок 3 – Приклад задання другої точки відрізка, шляхом введеня значень зміщеня і довжини радіус-вектора

При створенні елементів можна використовувати як декартові і полярні координати, так і їх поєднання. Тим самим можна задавати різні варіанти розташування крапок. Наприклад, при завданні другої точки відрізка можна ввести значення зсуви і довжину радіус-вектора (рис. 3). При цьому на кресленні з'являться допоміжні елементи: коло з центром на початку відрізка і заданим радіусом і горизонтальна пряма, віддалена від першої точки відрізка на відстань, рівну заданному зсуву по осі Y. Точки перетину кола і прямої визначають можливі варіанти розташування другої точки відрізка при заданих параметрах. На кресленні це відображається в виді вільного вузла, що переміщається при русі миші з однієї точки перетину кола і прямої в іншу. Вибравши потрібну крапку і натиснувши , можна закінчити створення відрізка.