Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
987.14 Кб
Скачать

3.6 Побудова відрізків

Виклик команди завжди забезпечує стан системи готової до введення відрізків, про що свідчить натиснута в автоменю піктограма:

<Ctrl+0>

Отрезок


Рисунок 7 – Меню піктограми "Отрезок".


Наявність у піктограми чорного трикутника в нижньому правому кутку, говорить про те, що ця піктограма містить декілька можливих дій. Якщо при виборі такої піктограми трохи довше, ніж звичайно, утримувати , то відкриється меню з новими можливостями (рис. 7).

За допомогою останньої піктограми () можна викликати панель "Эскиз (отрезок)", набір піктограм якої дублює опції у випадному меню.

Для створення простого відрізка (опція ) потрібно задати дві крапки. Крапки можна задати довільно, вказавши курсором в полі креслення і нажавши , або вказавши точні координати (зміщення) у вікні діалогу "Свойства". Використовуючи опцію <Z> (), можна задавати координати точок відрізка щодо вибраної крапки або вузла креслення.

Рисунок 8 – Побудова відрізка за допомогою немодального діалогу "Свойства".

При створенні крапок з допомогою в якості точок відрізка можна вибрати й існуючі вузли.

3.6.1 Паралельний відрізок

Щоб створити паралельний відрізок, потрібно вибрати опцію:

<Е>

Паралельный отрезок

В цьому випадку за допомогою курсора потрібно вибрати відрізок, щодо якого необхідно побудувати паралельний (рис. 9). На екрані з'явиться динамічно переміщувана пряма, паралельна вибраному відрізку. Якщо встановлений режим безперервного введення ліній, то ця пряма буде паралельна останньому введеному відрізку. В цьому випадку відмовитися від вибору можна, натиснувши . Після вибору початкового відрізка необхідно вказати відстань від нього до створюваного відрізка і довжину створюваного відрізка.

Відрізок можна побудувати довільно. Для цього потрібно перемістити курсор на необхідну відстань і натиснути , динамічно переміщувана пряма зафіксується, а в точці вказівки курсора створиться перший вузол створюваного відрізка.

Слід зазначити, що при створенні паралельного відрізка перший вузол створюється довільно. Для точнішого розташування вузла рекомендується користуватися прив'язками, вибрати вже існуючий вузол або побудувати вузол із зсувом щодо існуючого вузла за допомогою опції <Z> ().

Для того, щоб зафіксувати другий вузол паралельного відрізка, потрібно перемістити курсор разом з вузлом, що динамічно пересувається, уздовж зафіксованої прямої і натиснути .

Рисунок 9 – Послідовність побудови паралельного відрізку

Рисунок 10 – Заданя розміщеня прямої вказаням відстані

Рисунок 11 – Заданя довжини створю-ваного відрізка


Розміщення прямої можна задати відстанню, для цього у вікні діалогу "Свойства" вводиться чисельне значення відстані (рис. 10). Слід врахувати, що положення курсора щодо базової прямої завжди визначає додатнє значення відстані. Якщо в параметрах задати від’ємне значення відстані, то створювана пряма розташується з протилежної сторони від курсора по відношенню до початкового відрізка. Теж відноситься і до довжини створюваного відрізка, яку після вибору першого вузла також можна задати в діалозі "Свойства" (рис. 11).