Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ!!!!!!!Страноведение.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
2.81 Mб
Скачать

46. Зробіть аналіз відносин Великобританії та європейських країн у 1970-1990 рр.

У 70-их роках економічна ситуація в Англії була непроста, тому відносини із зовнішнім світом було переосмислено. Офіційний союз з американцями в рамках НАТО зберігався, але так і не став справжньою прихильністю. Після тривалих дипломатичних битв в 1973 р. Британія вступила до ЄЕС.Референдум, проведений в 1975 р., показав, що переважна більшість населення, підтримують вступ Британії у Єдиний ринок. Але «Європа» приваблювала британців в основному в неполітичному контекстіПісля 1975 р. їх ставлення до Єдиного ринку характеризувалося недовірою і навіть деякою ворожістю. Але наприкінці 80-х з'явилися ознаки того, що британці почали потроху усвідомлювати, що членство в Європейському співтоваристві приносить економічні вигоди, і негативне ставлення до Європи стало слабшати. Під час виборної кампанії у червні 1987 р. Лейбористська партія вже не наполягала на виході Британії з ЄЕС, особливо після того, як до влади у Франції, в Іспанії та Греції прийшли соціалісти. У 1986 р. Маргарет Тетчер і президент Франції Франсуа Міттеран підписали угоду про будівництво швидкісного залізничного тунелю під Ла-Маншем,яка показала рішучий, хоча й неповну відмову Британії від політики ізоляціонізму.Наступним важливим кроком став вступ Британії в 1986 р. в єдиний європейський ринок. Потім, після тривалих суперечок всередині кабінету міністрів, в жовтні 1990 р. Тетчер була змушена погодитися на введення в країні механізму контролю курсу валют Європейського економічного співтовариства.Проте економічні та політичні відносини з Європою стали причиною глибоких протиріч і в партії консерваторів, і в уряді.

У 1900 році створюється Комітет робітничого представництва, який у 1906 році перейменовую себе у Лейбористську партію, яка стає третьою партією в Англії. Лейбористи дотримувалися ідеї соціальної держави, соціальної політики «для народу», що було вперше для англійського населення. Вони вважали, що держава повинна захищати і підтримувати малозабезпечені верстви населення, допомагати пенсіонерам, забезпечувати медицинську допомогу. Це була соціально орієнтована політика. Вперше було впроваджено соціальне страхування та свобода страйків.

Консерватори (до 30х рр.. 19ст. «торі») захищали інтереси земельної аристократії. Вони хотіли захистити англійську промисловість від конкуренції. Також вважала необхідним проведення реформ виборчої системи та соціального законодавства.

47. Порівняйте політику лейбористів і консерваторів у 20 ст.

У 1900 році створюється Комітет робітничого представництва, який у 1906 році перейменовую себе у Лейбористську партію, яка стає третьою партією в Англії. Лейбористи дотримувалися ідеї соціальної держави, соціальної політики «для народу», що було вперше для англійського населення. Вони вважали, що держава повинна захищати і підтримувати малозабезпечені верстви населення, допомагати пенсіонерам, забезпечувати медицинську допомогу. Це була соціально орієнтована політика. Вперше було впроваджено соціальне страхування та свобода страйків. Консерватори (до 30х рр.. 19ст. «торі») захищали інтереси земельної аристократії. Вони хотіли захистити англійську промисловість від конкуренції. Також вважала необхідним проведення реформ виборчої системи та соціального законодавства.