Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ!!!!!!!Страноведение.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
2.81 Mб
Скачать

49. Порівняйте політику м.Тетчер і т.Блера.

Маргарет Тетчер- одна з лідерів Британської консервативної партії, прем'єр-міністр Великобританії з 1979 по 1990 роки, перша за історію Європи жінка-голова кабінету міністрів, перша за історію Британії лідер партії, яка зуміла виграти тричі поспіль парламентські вибори і, тим самим, сформувати три уряди.

В 1959 році Тетчер потрапила до Палати Общин. Вона обійняла пост голови парламентського Пенсійного комітету, суміщаючи цю посаду з головою комітету з національної безпеки. У 1970-1974 Тетчер обіймала посаду міністра освіти і науки.

Переконлива перемога консерваторів у 1979 році на виборах до Палати Общин зробила Маргарет Тетчер прем'єр-міністром Великобританії.

За роки перебування на посту глави уряду Великобританії Маргарет Тетчер завоювала репутацію "залізної леді": у її Кабінеті вся робота будувалася на чіткій ієрархічності, підзвітності і високій особистій відповідальності.

Наприкінці свого "правління" Тетчер розповсюдила свою жорстку політику на соціальну сферу - вона заохочувала приватну освіту, введення платної медицини.

На шляху до лідерства було багато перешкод, і ще одне з них полягало в тому, що, по визнанню самих жінок - членів англійського парламенту, в консервативній партії існували серйозні упередження проти жінок-політиків.

М. Тетчер мала намір зупинити процес довготривалого спаду економіки шляхом політики "монетаризму", скорочення витрат і оподаткування, приборкування влади профспілок, відмови в субсидіях збанкрутілим підприємствам і "приватизації" тих, що належали державі галузей промисловості. Вона виступила проти корпоративізму, колективізму і кейнсіанства. Вона вважала, що інфляція представляє велику небезпеку, ніж безробіття. Тому одним з перших кроків, зроблених консерваторами, було ухвалення законів, які значно звузили майже безмежні права профспілок на оголошення страйків. А в 1980, 1982 і 1984 рр. були ухвалені закони, які дозволили уряду вистояти в боротьбі із забастовочним рухом, зокрема під час страйків шахтарів в 1984--1985 рр. і друкарів в 1986 р. В 1979 р. націоналізованих галузей промисловості припадало на частку 10 % валового національного продукту, і багато хто з цих галузей став символом лінощів і неефективності. Як показала практика історичного розвитку, без підстібання конкуренцією або страхом банкрутства прагнення до підвищення ефективності слабшає.

Тому одним з найважливіших елементів програми М. Тетчер була приватизація усуспільненого сектора. Уряд М. Тетчер всіляко прагнув створити "здорову конкуренцію" універсальним принципом економічного прогресу, причому ця конкуренція все більше переносилася в сферу ціноутворення, де компанії, що змагалися, в боротьбі один з одним були вимушені знижувати ціни.

Ще один важливий напрям в економічній програмі консерваторів -- це упор на розвиток дрібного і середнього бізнесу. Дрібний і середній бізнес став новою силою в структурі господарства Великобританії. Він успішно уживався з великими монополіями, доповнював їх навіть в найсучасніших галузях, а також у сфері послуг.

У зовнішній політиці Тетчер орієнтувалася на США і підтримувала ініціативи Рональда Рейгана відносно СРСР. В той же час, Тетчер, на відміну від багатьох консерваторів, прохолодно відносилася до ідеї подальшого зближення з ЄЕС, що стало однією з причин її відставки.

Тоні Блер  — прем'єр-міністр Великобританії.

Блер став лідером британської Лейбористської партії в липні 1994. Під його керівництвом партія отримала рішучу перемогу на виборах 1997 року, поклавши кінець 18-річному правленню урядів правоцентристської Консервативної партії. Блер займає посаду прем'єр-міністра довше за будь-якого іншого представника Лейбористської партії і є єдиною людиною, яка б привела партію до трьох послідовних перемог на виборах.

Блер підтримав цілий ряд аспектів зовнішньої політики США, беручи участь у вторгненнях до Афганістану в 2001 і Іраку в 2003. В результаті він зіткнувся з різкою критикою більшості ліберально настроєних британців, тобто прихильників своєї власної партії, а обставини втягнення Британії до війну в Іраку розглядаються багатьма як безчесні.

Програма соціальних перетворень "нових лейбористів" була спрямована на забезпечення і збереження соціальної справедливості і стабільності британського товариства. Теоретичною основою модернізації країни виступила концепція "третього шляху", розроблена головним радником Тоні Блэра Ентоні Гидденсом. "Третій шлях", згідно з Блэру - це пошук альтернативи, компромісу і з'єднання двох елементів : ринкової економіки і загальної соціальної справедливості у поєднанні з підвищеною увагою до людського чинника.

Одним з основних векторів в соціальній політиці "нових лейбористів" була гендерна програма, в основі якої лежала необхідність рівності в суспільстві, що сприяло б стійкому демократичному розвитку. Свою увагу лейбористи зосередили на проблемі жіночої зайнятості і проблемі гендерної нерівності на ринку праці, яка найбільш проявляється в розриві в заробітній платі між чоловічим і жіночим населенням.

У 1997 р. після підписання Соціальної хартії ЄС Великобританія оголосила про нові напрями в соціальній політиці. Так, британські робітники отримали право на оплачувану тритижневу відпустку, а з 1999 р. - чотиритижневий; було прийнято рішення про те, що тривалість наднормових робіт віднині не повинна перевищувати 8 годин.

У 2003 р. в уряді була створена посада міністра у справах дітей, молоді і сімей з широким кругом повноважень. В результаті, місцеві органи влади зобов'язані були надавати необхідну допомогу сім'ям з дітьми, особливо неблагополучними. У березні 2004 р. був прийнятий Білль про дітей, який мав на увазі забезпечення гідного рівня життя дітей, а також заходи по наданню їм достатній допомозі. Більше того, були збільшені дитячі посібники для сімей з низькими прибутками і виділено 6 млрд. ф. ст. для боротьби з дитячою бідністю. Також для дітей, що живуть в найбільш бідних районах Великобританії, була розроблена програма "Упевнений старт", яка мала на увазі створення ясел, відвідування педагогами бідних сімей з маленькими дітьми, інформування батьків з питань дитячого виховання.

У 1998 р. Блэр розробив нову програму розвитку освіти. Було оголошено про перегляд шкільних програм з упором на індивідуальні здібності дітей і орієнтацією на їх майбутню професійну діяльність. Реформа освіти супроводжувалася введенням у внз Уельсу і Англії додаткової плати у розмірі 1 тис. ф. ст. ("гонорар за наставництво"); Шотландія відмовилася від цього нововведення. У 2000 р. було вирішено узяти курс на те, щоб кожна школа мала певну спеціалізацію.