Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
adamchuk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Розділ 2. Приймання в експлуатацію внутрішньобудинкового газового обладнання та газопроводів.

2.1 Опис проведення випробувань внутрішньобудинкових газопроводів та обладнання, продувка, опресовка.

Перед введенням в експлуатацію внутрішньобудинкового обладнання необхідно оглянути обладнання починаючи з вводу газопроводу в споруду і триває до приладів у яких перевіряється справність і комплектність при цьому звертається увага на справність кранів на газопроводах, якість зварних та різьбових з’єднань. На пуск газу обов’язково виписується наряд-допуск на газонебезпечні роботи. Роботи з прийманням в експлуатацію та пуски виконуються тільки в світлий час доби. Перед пуском газу в житловий будинок необхідно всіх жителів які проживають в даному будинку і будуть користуватися газовими приладами повинні проінструктуватися представниками експлуатаційної організації.

Перед пуском газу в газопровід проводиться опресовка повітрям під тиском 5 кПа і тривалістю 5 хвилин. При опресовці падіння тиску повинно не перевищувати 200 Па.

Випробування внутрішніх газопроводів на міцність проводиться при відключеному обладнанні, якщо це обладнання не розраховане на випробувальний тиск.

Газопроводи низького тиску в житлових та громадських будинках, підприємствах побутового обслуговування населення невиробничого характеру випробовуються на міцність та герметичність на таких ділянках:

- на міцність – від вимикаючого пристрою, на вводі в будинок до кранів на опусках до газових приладів. При цьому газові прилади повинні бути відключені, а лічильники, якщо вони не розраховані на випробувальний тиск - замінити перемикачами;

- на герметичність – від вимикаючого пристрою, на вводі в будинок до кранів газових приладів.

При установці в існуючих газифікованих житлових та громадських будинках додаткових газових приладів випробування нових ділянок газопроводу до цих приладів при їхній довжині до 5 метрів допускається робити газом (робочим тиском) після підключення нових ділянок до діючої мережі з перевіркою всіх з’єднань газоіндикаторами або мильною емульсією.

Внутрішні газопроводи низького тиску від індивідуальних групових балонних та резервуарних установок ЗВГ у житлових та громадських будинках випробовуються на міцність та герметичність за нормами випробувань газопроводів природного газу згідно з таблицею. Резервуари разом з обв’язкою по рідкій та паровій фазах випробовуються на міцність та герметичність згідно з вимогами ДБН А. 3.1-3.

Споруди

Норми випробувань

Примітка

на міцність

на герметичність

випробувальний тиск, МПа

тривалість випробувань, год.

випробувальний тиск, МПа

тривалість випробувань, год.

допустиме падіння тиску

1

2

3

4

5

6

7

Внутрішньобудинкові та внутрішньо-цехові газопроводи, ГРУ

1. Газопроводи низького тиску до 0,005 МПа в житлових будинках і громадських будинках, на підприємствах побутового обслуговування населення невиробни­чого характеру

0.10

1

0.005

5 хв.

20 даПа

“-“

2. Газопроводи промислових та сільськогосподарських підприємств, котелень, підприємств побутового обслуговування населення виробничого характеру: - низького тиску до 0,005 МПа

0.10

1

0,010

1

60 даПа

“-“

- середнього тиску понад 0,005 до 0,3 МПа

0.20

1

0,100

1

1,5% випробувального тиску

“-“

понад 0,1 до 0,3 МПа

0.45

1

0,300

1

Визнач. за формулою

“-“

- високого тиску понад 0,3 до 0,6 МПа

0.75

1

1,25 від робочого але не вище 0,6

1

Те саме

“-“

понад 0,6 до 1,2 МПа

1.50

1

1,25 від робочого, але не вище 1,6

1

“-“

“-“

понад 0,6 до 1,6 МПа для скраплених газів

2.00

1

1,25 від робочого, але не вище 1,6

1

“-“

“-“

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]